Hyppää sisältöön

Kadonnutta lapualaispoikaa etsitään poliisijohtoisessa harjoituksessa viikonloppuna

Etsintäharjoituksen järjestää Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa. Lauantain harjoitukseen voivat osallistua myös pelastuspalveluun kuulumattomat, jos he ilmoittautuvat etukäteen.

Vapepan etsintäharjoitus metsässä. Kadonnutta esittänyt löytyi Taivalkosken etsintäharjoituksessa Marika Tiermaksen ja Moona-koiran yhteistyöllä.
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan etsinnöissä on usein mukana myös koiria. Kuvituskuva. Kuva: Taina Keinänen/SPR
Anne Elhaimer

Viime marraskuussa 16-vuotiaana kadonnutta Rasmus Takaluomaa etsitään viikonlopuna Lapualla. Poliisijohtoisen etsintäharjoituksen järjestää Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa.

Lisäksi harjoitukseen osallistuu Punaisen Ristin henkisen tuen vapaaehtoisia, jotka ovat valmiudessa antamaan henkistä tukea osallistujille.

Vapepaan kuulumattomien etsijöiden pitää ilmoittautua etsintöihin etukäteen, koska Lapuan hiihtomajalta lähtevän harjoituksen paikoitusalue on rajallinen. Pelastuspalvelu pikakouluttaa kaikki etsintöihin osallistuvat vapaaehtoiset.

Etsintäharjoitus alkaa lauantaina 6. toukokuuta kello 10 Lapuan hiihtomajalla osoitteessa Urheilumajantie 28, 62100 Lapua. Etsintäharjoitukseen osallistuvia on pyydetty suosimaan yhteiskyytejä.

Vapepa pikakouluttaa etsintöihin osallistuvat vapaaehtoiset, jotta etsijöillä on tarpeeksi tietoa ja taitoa turvalliseen etsintään ja että etsintä voidaan tehdä koordinoidusti. Vapepan ensihuoltoryhmät huolehtivat etsijöiden muonituksesta.

Vapepan hälytysryhmiin kuuluvat ovat saaneet OHTO-hälytyksen ja noudattavat saamiaan ohjeita.

– Omaiset ovat hyvin kiitollisia vapaaehtoisten suuresta työmäärästä ja siitä, että omaisia kuunnellaan ja he voivat osallistua etsintöihin, toteaa omaisten yhteyshenkilönä toimiva Vapepa-johtaja Marjo Nurmenniemi.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu eli Vapepa on 52 jäsenjärjestön muodostama verkosto, jonka vapaaehtoiset hälytysryhmät tukevat viranomaisia paljon auttajia vaativissa tehtävissä.

Vapepa kouluttaa vapaaehtoisia erilaisiin tehtäviin esimerkiksi etsintä- ja ensihuoltotehtäviin. Verkoston toimintaa koordinoi Suomen Punainen Risti.

Suosittelemme sinulle