Hyppää sisältöön

Robotit aloittavat kesällä ostosten kuljetukset Jyväskylässä – voivat myös puhua tai laulaa

Itsenäisesti liikkuvat robotit ilmestyvät Jyväskylän katukuvaan kesäkuun aikana. Kunnon talvikeli voi olla niille haaste.

S-ryhmän robotti vei ostokset asiakkaalle.
Kuljetusrobotin kyytiin mahtuu noin kahden kauppakassillisen verran ostoksia, yhteensä yhdeksän kiloa. Nopeutta robotilla on enimmillään kuusi kilometriä tunnissa. Kuva: Anssi Vuohelainen
Annika Rantanen

S-ryhmä aloittaa päivittäisostosten toimitukset roboteilla Jyväskylässä, ensiksi Savelan ja Tourulan S-marketeista.

Itsenäisesti liikkuvat, GPS-paikannuksen ja tekoälyn avulla navigoivat robotit toimittavat verkkokauppaostoksia noin kahden kilometrin säteellä kaupoista.

Niihin pystytään nauhoittamaan tervehdyksiä tai vaikka laulun luritus.

Marko Hoffrén, Keskimaan verkkokauppapäällikkö

Pakkanen niitä ei haittaa, mutta auraamaton jalkakäytävä saattaa koitua esteeksi. Esimerkiksi Tallinnassa robotteja on kuitenkin käytetty ympärivuotisesti.

– Niiden pitäisi päästä kulkemaan oloissa, joissa jalan pääsee liikkumaan. Totta kai on varauduttava pahimpiin lumimyrskyihin. Jos keli on todella paha, robotit voidaan laittaa paussille ja odottaa, että jalkakäytävät on aurattu, kertoo Osuuskauppa Keskimaan verkkokauppapäällikkö Marko Hoffrén.

Robotit halutaan käyttöön, ei koristeeksi

Alkuvaiheessa Keskimaan toiveena on saada viisi robottia molempiin myymälöihin. Robottikuljetuksen voi valita tilauksensa toimitusmuodoksi S-kaupat-sovelluksessa. Hintaa kuljetukselle Hoffrén ei vielä osaa sanoa.

– Hinnoittelu on vielä työlistalla. Tarkoitus on, että robotit saadaan todella töihin, ei niin, että ne ovat koristeena kaupan pihalla, hän sanoo.

Robotin kyytiin mahtuu noin kahden kauppakassillisen verran ostoksia, yhteensä yhdeksän kiloa. Laatikon saa auki puhelimella.

– Vielä en pysty sanomaan, mitä nämä juttelevat, se selviää vasta lähempänä. Niihin voidaan nauhoittaa tervehdyksiä tai vaikka laulun luritus, Hoffrén kertoo.

S-ryhmä vuokraa robotit käyttöönsä

”Robokuljetuksia” on pilotoitu aiemmin Helsingissä, missä niiden käyttö alkaa ensimmäisenä. Kesän aikana robotit tulevat käyttöön useiden eri osuuskauppojen alueilla.

Kuljetusrobotit S-ryhmälle vuokraa Starship Technologies. Yrityksen mukaan robotti tuntee ympäristönsä kaikki yksityiskohdat, kuten tienylitykset, ja tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstään.

Tarvittaessa ihminen voi ottaa robotin ohjaukseensa. Robotit kuitenkin kulkevat itsenäisesti 99 prosenttia ajastaan.

Keski-Suomen uutiset ja ilmiöt löydät Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuva uutistilanteesta? Lähetä vinkki meille jyvaskyla@yle.fi.

Suosittelemme