Hyppää sisältöön

Kansainvälinen energiajärjestö hehkuttaa Suomen onnistumista energiapolitiikassa

Kansainvälinen energiajärjestö IEA antaa Suomelle suosituksia jatkaa hiilineutraaliuden edistämistä. Se suosittelee Suomea edistämään sähköistymistä kaikilla yhteiskunnan tasoilla.

Tuulivoimaloita Ilmajoella.
Suomi saa tuoreessa raportissa kehuja tuulivoiman edistämisestä. Kuvassa tuulivoimaloita Ilmajoella kesäkuussa 2018. Kuva: Esko Jämsä / AOP
Miina Väisänen,
Jarmo Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi on tehnyt onnistunutta energiapolitiikkaa. Ainakin, jos katsoo kansainvälisen energiajärjestö IEA:n tuoretta raporttia.

IEA:n asiantuntijaryhmän mukaan Suomi on edistynyt kiitettävästi hiilineutraaliustavoitteissaan. Suomen päästötavoitteet ovat järjestön mukaan maailman kunnianhimoisimpia.

Merkittävänä tekijänä Suomen energiansaannissa mainitaan huhtikuussa kaupallisen tuotantonsa aloittanut Olkiluodon kolmosreaktori. IEA:n pääjohtaja Fatih Birol sanoi raportin julkistamistilaisuudessa Olkiluodon toimivan esimerkkinä ja inspiraationa myös muille maille ydinvoiman edistämisessä.

Myös Suomen tuulivoimatuotannon kasvua hehkutetaan. IEA:n mukaan Suomi on esimerkillisesti onnistunut turvaamaan energiansaantinsa Venäjän kaasutoimitusten loputtua.

Raportin perusteella Suomi on IEA-maista yksi vähiten riippuvainen fossiilisesta energiasta. Vuonna 2021 Suomen energiankäytöstä fossiilisten polttoaineiden osuus oli 35 prosenttia. Keskimäärin fossiilisen energian osuus IEA-maissa on 70 prosenttia. IEA:ssa on yhteensä 31 jäsenmaata ja siihen kuuluu maita sekä Euroopasta että sen ulkopuolelta, kuten Yhdysvallat, Kanada ja Japani.

Myös Suomella riittää petrattavaa

Suitsutuksesta huolimatta raportissa annetaan suosituksia, joilla Suomi voi jatkaa kulkuaan kohti vähäpäästöisyystavoitteitaan.

Raportin mukaan Suomen tulisi:

  • Edistää yhteiskunnan, kulkuneuvojen ja liikenteen sähköistämistä
  • Lisätä joustavuutta sähkömarkkinoilla
  • Lisätä energian varastointia
  • Edistää akkujen valmistuksessa tarvittavien mineraalien hankkimista
Työ-ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Riku Huttunen kuvailee IEA:n raportin tuloksia Suomen osalta.

Onko raportissa viesti uudelle hallitukselle?

Onko sattumaa, että raportti julkaistaan juuri, kun hallitus on vaihtumassa?

– Toivoimme, että se tulisi tähän hallitusten väliseen aikaan, jotta tulevalla hallituksella on myös ulkopuolinen näkemys siitä, miten Suomen energia- ja ilmastopolitiikkaa tulisi kehittää, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen.

Suomen elinkeinoministeri Mika Lintilä vastasi IEA:n tiedotustilaisuudessa Ylen kysymykseen Suomen energiapolitiikan tulevasta suunnasta sanomalla olevansa vakuuttunut uuden hallituksen aikeista jatkaa kunnianhimoista energiapolitiikkaa myös jatkossa.

– Suomen energiasektori on maailman kärkeä. Investoijat voivat luottaa siihen, että sen kehittäminen Suomessa jatkuu myös tulevaisuudessa, Lintilä sanoi.

Viime arvion jälkeen Suomi on säätänyt uuden ilmastolain

IEA on arvioinut Suomen energiapolitiikkaa viimeksi vuonna 2018. Se julkaisee jäsenmaistaan raportteja noin viiden vuoden välein.

Vuoden 2018 raportin jälkeen Suomi on muun muassa säätänyt uuden ilmastolain, joka astui voimaan kesällä 2022. Siihen lisättiin uusia päästövähennystavoitteita vuosille 2030, 2040 ja 2050.

Maatutkinta on vertaisarviointi, jossa Suomea arvioi 12 asiantuntijan ryhmä. Ryhmään kuului jäseniä IEA:n sihteeristöstä, OECD:n ydinenergiajärjestöstä NEA:sta, Euroopan komissiosta sekä Australiasta, Hollannista Irlannista, Kanadasta, Tanskasta, Turkista ja Virosta.

Voit keskustella aiheesta 6.5. klo 23 saakka.

Suosittelemme