Tutkimus tulevien opettajien päämääristä on herättänyt kriittistä keskustelua sosiaalisessa mediassa.
Tampereen yliopiston opettajaopiskelijoiden elämänpäämääriä tutkivan tutkimuksen tulokset osoittavat, että suurimman osan opettajaksi opiskelevien ihmisten elämänpäämäärät ovat itsekeskeisiä.
Lisää: Tulevien opettajien päämäärät työlleen ovat itsekeskeisiä – tästä syystä siitä voi olla huolissaan
Tutkija Elina Kuusisto pitää tuloksia huolestuttavina, sillä itsekeskeiset päämäärät ovat hänen mukaansa ristiriidassa opettajan ammatin ydintehtävän ja luonteen kanssa.
Mutta mitä opiskelijat ajattelevat asiasta?
Jyrkkää puhetta
Itä-Suomen yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden ainejärjestö Popsin puheenjohtaja Simo Koljonen pitää termiä ”itsekeskeinen” turhan jyrkkänä.
– Puhe opettajista sävyttyy sen myötä ihan eri tavalla. Minusta tuon tutkimuksen perusteellakin näkee, että arvostus ammattiryhmää kohtaan on vähentynyt.
Koljonen muistuttaa, että kaikkea opettajan ammattiin liittyvää ei opeteta luentosaleissa, eikä työ jää luokkahuoneeseen. Työt seuraavat monesti kotiin tunneiksi, eikä kaikesta ajasta välttämättä makseta edes enää palkkaa.
– Onko siis väärin se, että ammatin kautta tavoittelee myös hyväksi katsomaansa elämää?
Opettajien elämänpäämääriä kartoittaneen tutkimuksen tulokset osoittavat, että tuleva työ on ennen kaikkea väline, jonka avulla opettajaopiskelijat saavat mielekkyytä ja merkityksellisyyttä elämään. Työ tuo taloudellista turvaa ja toimeentuloa. Myös opettajien työ- ja loma-aikoja pidettiin tärkeinä.
Monen mielestä tällaiset päämäärät voivat kuulostaa normaaleilta tavoitteilta. Tutkija Elina Kuusiston mukaan opettajan työ on kuitenkin vahvasti eettinen ja yhteiskunnallinen.
Itä-Suomen yliopistossa erityisopettajaksi opiskelevan Rilla Mehtätalon ja erityisluokanopettajaksi opiskelevan Maiju Federleyn mielestä opettajilta vaaditaan nykyään entistä enemmän.
– Tuntuu epäreilulta vaatia opettajilta esimerkiksi yhteiskunnallisen vaikuttamisen päämäärää, Mehtätalo ja Federley tiivistävät.
Heistä opettajan työssä on paljon yhteiskunnallista vaikuttamista jo kasvatuksen ja koulutuksen kautta.
Samaa mieltä ovat Tampereella luokanopettajiksi opiskelevat Lilli Matveinen, Maiju Koppinen ja Mira Laurinantti. Matveinen ja Laurinantti vaikuttavat myös Suomen opettajaksi opiskelevien liiton (SOOL) hallituksessa.
– Olemme luomassa tulevaisuutta joka päivä koulun arjessa. Meillä on esimerkiksi opetussuunnitelma, jossa on selkeät tavoitteet ja suunnitelmat. Sitä kautta edistämme tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja vaikutamme yhteiskuntaan, vaikka elämän päämäärämme eivät olisikaan yhteiskunnallisia, kertoo Tampereen yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden ainejärjestö Okan puheenjohtaja Maiju Koppinen.
Ei mikään kaksijako
Tutkija Elina Kuusisto on huolissaan siitä, ettei opettajan ammatin tavoitteet toteudu, jos opettajan intressien ytimessä on itsekeskeisyys.
Lilli Matveinen on sitä mieltä, että jokaisella on oikeus tavoitella myös itsekkäitä päämääriä.
Myös Mira Laurinantti muistuttaa, etteivät oman onnellisuuden lisäämien ja yhteiskunnallisen merkittävyyden tavoitteleminen poissulje toisiaan.
– Tämä ei ole mikään kaksijako. Onnelliset opettajat, jotka voivat työssään hyvin ja saavuttavat asioita työn ulkopuolelta pystyvät tuomaan myös yhteiskunnallista merkittävyyttä työhön.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida aihetta lauantaihin 6.5. kello 23:een saakka.