Hyppää sisältöön

Tällaista on hallitusneuvotteluiden kulisseissa: vastapuolta ärsytetään tahallaan ja tietoa vuodetaan ulkopuolelle taktisista syistä

Hallitusneuvotteluista vuodettuihin tietoihin kannattaa suhtautua kriittisesti, sillä tietovuotajilla on omat tarkoitusperänsä, varoittaa mukana ollut ex-avustaja.

Anna-Maja Henriksson (rkp) ja Petteri Orpo (kok) keskustelvat Säätytalon käytävällä.
Anna-Maja Henriksson (r.) ja Petteri Orpo (kok.) puivat asioita kahden kesken Säätytalon käytävällä hallitusneuvotteluissa 2.5.2023. Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia
Ulla Malminen

Hallitusneuvottelut ovat alkumetreillä. Pääosin neuvotteluja käydään suljettujen ovien takana. Medialle tihkuu tietoja vain harvakseltaan. Kysyimme muutamalta aiemmin hallitusneuvotteluissa mukana olleelta konkarilta, mitä neuvotteluissa tapahtuu kulissien takana.

Teppo Säkkinen:

”Olin keskustan avustajana Antti Rinteen (sd.) vetämissä hallitusneuvotteluissa vuonna 2019.

Se oli mieleenpainuva kokemus. Säätytalolle muodostui muutaman viikon ajaksi oma maailmansa. Kaikki kokoontuivat paikalle oman neuvotteluryhmänsä päivärytmin mukaan kuin koulussa tai armeijassa.”

Eeva Kärkkäinen:

”Olin keskustan avustajana Antti Rinteen (sd.) hallitusneuvotteluissa vuonna 2019.

Kuuluin avustavaan porukkaan, joka toimi muun muassa koordinaatiotukena neuvottelupöytien ja puolueen välillä. Loimme tilannekuvaa neuvottelupöytien etenemisestä, luimme läpi hallitusohjelmaluonnoksia ja mietimme asioiden viestintää. Neuvottelujen väleissä asiat käsiteltiin puolueiden omissa kokoontumisissa.”

Antti Rinne (sd.) tummana profiilihahmona vastatavalossa kuvattuna Säätytalolla.
Päävastuu hallitusneuvotteluista lepäsi Antti Rinteen (sd.) harteilla keväällä 2019. Valtioneuvoston viestintäasiantuntija Lauri Heikkinen on päässyt nappaamaan kuvia paikoissa, joihin mediaa ei päästetä. Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia

Teppo Säkkinen:

”Kaikilta vaaditaan kärsivällisyyttä, neuvottelutaitoa ja luovuutta, että päästään eteenpäin.

Välillä neuvotteluissa ollaan puolille öin. Valot palavat myöhään ikkunoissa. Joku on aina käytävällä hakemassa kahvia.

Hallitusneuvottelut ovat saranakohta, jossa muovataan uutta suuntaa Suomelle. Sitten se lyödään neljäksi vuodeksi kiinni, tosin kurssia tarkistetaan välillä.”

Vertti Kiukas:

”Olin Jutta Urpilaisen (sd.) erityisavustajana vuonna 2011 Jyrki Kataisen (kok.) hallitusneuvottelujen pääpöydässä, jossa puolueiden johtajat istuivat. Lisäksi toimin sote-ryhmän sihteerinä vuonna 2019.

Neuvotteluissa ei pärjää kikoilla. Onnistuminen perustuu asiaosaamiseen ja muiden kunnioittamiseen.

Joistakin neuvottelijoista huomasi, että he olivat kauhean syvällä tietyissä substanssikysymyksissä, mutta eivät hahmottaneet muita asioita niin hyvin. Jos asiaosaaminen loppuu, ei kykene argumentoimaan oman kannan puolesta.”

Säätytalon neuvotteluhuoneissa on kovat puutuolit.
Säätytalon museokalusteiden epäergonomisuus on jäänyt Vertti Kiukaksen mieleen. Neuvottelijat voivat istua tällaisilla tuoleilla jopa 13-tuntisia päiviä. Kuva: Fanni Uusitalo / Valtioneuvoston kanslia

Teppo Säkkinen:

”Neuvottelut jakaantuvat useaan pöytään erilaisten neuvoteltavien asioiden mukaan.

Neuvottelijoiden pitää reagoida myös kansainvälisiin muutoksiin, joita saattaa tapahtua neuvottelujen aikana. Paikalle voidaan tarvita asiantuntijoita kertomaan uutta tietoa esimerkiksi EU:hun liittyvistä asioista, jotka tulevat nopeasti uuden hallituksen pöydälle.”

Taru Tujunen:

”Olin hallitusneuvotteluissa kokoomuksen puoluesihteerinä vuosina 2007 ja 2011. Ne erosivat toisistaan monella tapaa kuin yö ja päivä.

Matti Vanhasen (kesk.) vetämät neuvottelut menivät nopeasti ohi muutamassa viikossa vuonna 2007, mutta Jyrki Kataisen (kok.) neuvottelut vuonna 2011 kestivät 66 päivää. Se on Suomen historian ennätys.

Aiemmin vaalipuheet päättyivät vaali-iltaan. Sen jälkeen lähdettiin heti rakentamaan yhteistä hallitusta. Neuvottelut menivät sutjakkaasti.

Nykyään vaalipuheet eivät lopu vaali-iltaan, koska hallitustunnusteluvaihe on osa taktiikkaa ja neuvotteluprosessia. Yhteisen asian rakentamisen ääreen päästään vasta myöhemmin.”

Hallitusneuvottelujen 2023 valtioneuvoston johtaminen -työryhmään kuuluvat Mikaela Nylander (rkp), Riikka Slunga-Poutsalo (ps) ja Risto Artjoki (kok).
Hallitusneuvotteluissa juodaan 150 litraa kahvia päivässä, kerrotaan Valtioneuvoston viestinnästä. Hallitusneuvottelujen 2023 valtioneuvoston johtaminen -työryhmään kuuluvat Mikaela Nylander (r.), Riikka Slunga-Poutsalo (ps.) ja Risto Artjoki (kok.). Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia

Eeva Kärkkäinen:

”Puolueiden sisäinen viestintä on tärkeää, koska puolue-elimet tekevät lopulta päätöksen hallitukseen osallistumisesta.

Eri puolueilla voi olla erilaisia tapoja pitää omaa puolueväkeään kartalla hallitusneuvottelujen edistymisestä. Kun tietoa jaetaan keskeneräisistä asioista, pitää samalla huomioida, ettei se vaaranna luottamusta neuvotteluissa. Mitä laajempi porukka tietää asioita, sitä isommaksi tietovuodon riski kasvaa.

Tietovuodossa neuvotteluista kerrotaan ulos jotain, mikä ei ole vielä julkista tietoa. Se on yleinen taktiikka poliittisissa neuvotteluissa, ja toimittajat pyrkivät saamaan tällaista tietoa. Vuotaja kertoo yleensä tietoa siltä osin, kuin katsoo sen itselleen hyödylliseksi. Näin pyritään esimerkiksi vaikuttamaan kuvaan, joka neuvotteluista muodostuu, tai joskus myös neuvottelujen kulkuun. Sen vuoksi tietovuotoihin kannattaa suhtautua kriittisesti.”

Antti Rinne (sd.) laskeutuu Säätytalon portaita median eteen avustajiensa kanssa.
Hallituksen muodostaja Antti Rinne asteli median eteen erityisavustajiensa kanssa toukokuussa 2019. Hetken taltioinut Lauri Heikkinen vertaa kuvaamista kalastamiseen. Hän kyttää oikeaa tilannetta, jossa saa napattua hyvän asetelman ja kuvakulman. Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia

Vertti Kiukas:

”Olennaista on myös ymmärtää, missä kulkee vastapuolen rajat. Mitkä ovat asioita, joiden toistuva esiinottaminen ärsyttää. Siten ei saada aikaan sopua.

Sitäkin kyllä tapahtuu, että vastapuolta ärsytetään tarkoituksella. Jos tiedostaa toiselle ryhmälle todella tärkeän asian, sitä voi väärinymmärtää, vähätellä ja kieltäytyä sopimasta.

Kun nämä asiat ovat jäljellä, alkaa ärsytyksen jälkeen löytyä ymmärrystä, että muillakin on tärkeitä asioita, ja kaikkien pitää päästä niissä eteenpäin.”

Taru Tujunen:

”Vuonna 2007 elettiin vielä maailmassa, jossa vaalitulokset olivat sellaisia, että kaksi suurinta puoluetta sai yli sata kansanedustajapaikkaa.

Käytännössä se tarkoitti neuvotteluasetelman näkökulmasta sitä, että kahden ison puolueen piti päästä keskeisistä asioista yhteisymmärrykseen, vaikka hallitukseen tulivat mukaan myös vihreät ja RKP.

Vuonna 2011 perussuomalaisten ensimmäinen 'jytky' muutti isosti suomalaista politiikkaa.”

Vertti Kiukas:

”Erityisen vaikeaa sovun löytäminen oli vuonna 2011 Jyrki Kataisen (kok.) hallitusneuvotteluissa.

Aluksi Katainen tunnusteli hallituskokoonpanoa kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten kesken. Siitä ei tullut mitään, koska perussuomalaiset ei lähtenyt mukaan. Portugalin tukipaketti muodostui kynnyskysymykseksi.

Katainen yritti saada hallitusta kokoon SDP:n, RKP:n, KD:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa. Monien käänteiden jälkeen neuvottelut keskeytyivät muun muassa siksi, että kokoomus ja sdp eivät päässeet talousasioista yhteisymmärrykseen.

Se oli dramaattinen hetki, kun hallituksen muodostaja ilmoitti, että hän ei enää neuvottele.

Omassa ryhmässäni sitä pidettiin yllättävänä. Tunnelma oli sisuuntunut. Aika spontaanisti laulettiin työväen marssi, pakattiin tavarat ja paperit laatikoihin ja lähdettiin Säätytalolta.

Säätytalolle oli kertynyt valtavasti tavaraa ja paperia. Ne kannettiin laatikoissa pihalle.

Parin viikon tauon jälkeen Katainen jatkoi neuvotteluja 'six pack -pohjalta', koska muita vaihtoehtoja ei ollut. Hallitukseen päätyivät siis kokoomuksen lisäksi SDP, vasemmistoliitto, vihreät, RKP ja KD.”

Paavo Arhinmäki (vas.) nousee Säätytalon portaita urheiluvaatteisiin pukeutuneena hallitusneuvotteluissa 2019.
Paavo Arhinmäki (vas.) näytti mallia rennosta pukeutumisesta viikonloppuneuvotteluissa toukokuussa 2019. Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia

Taru Tujunen:

”Valta jakaantuu nykyään hallituspuolueiden keskuudessa eri tavalla. Keskisuuret puolueet pääsevät käyttämään valtaa aiempaa enemmän.

Perinteisten puolueiden asema on heikentynyt myös muissa länsimaissa kuin Suomessa. Uusia ilmiöpohjaisia puolueita tulee herkemmin. Digitalisaatio on muuttanut ihmisten tapaa ottaa kantaa ja järjestäytyä poliittisten asioiden ääreen.

Demokratia organisoituu uudella tavalla.”

Hallituksenmuodostaja Petteri Orpo (kok) summasi ensimmäisen neuvotteluviikon antia perjantaina 5.5.2023 Ylen nettilähetyksessä.

Voit keskustella aiheesta 6.5. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle