Hyppää sisältöön

Kansallisteatteri keventää kuormaansa: kaupan on esimerkiksi verinen hame, mutta todellinen kisa käydään epookki- ja fantasiavaatteista

Teatterihistoriaa sisältäviä asusteita ja tavaroita on kaupan sopuhintaan Helsingin Tattarisuolla, koska Kansallisteatterin puvusto haluaa karsia muuttokuormaansa.

Kansallisteatterin pukuvarastonhoitaja ja värjäri Ipsa Syrjänen halaa vaatteita Malmin Tattariharjussa.
”On tässä hieman haikea tunnelma, kun joutuu luopumaan osasta vaatteita. Olen työskennellyt vuodesta 1986 Kansallisteatterin puvustamossa”, Ipsa Syrjänen sanoo ja hyvästelee vaatteita halauksilla. Kuva: Saara Hirvonen / Yle
Jani Nivala,
Saara Hirvonen

Tattariharjun teollisuusalueella Helsingin Malmilla on teollisuushalleja vieri vieressä. Yhden hallin sisällä on kova vilske ja tohina.

Ihmiset kantavat ja hinnoittelevat kaikenlaista sekalaista tavaraa poistomyyntipäivää varten. Tänään lauantaina kaiken pitäisi olla valmista. Väki työskentelee kiivaasti, jotta myytävä tavara olisi esillä ja hinnoiteltu oikein.

Penkit notkuvat kenkiä, palakankaita löytyy valmiiksi pussitettuna ja muovikorit ovat täynnä vyönsolkia ynnä muuta tavaraa. Ilmassa tuoksuu hieman samalta kuin kirpputoreilla yleensä.

Kansallisteatterin muuttomyyntitapahtuma Malmin Tattariharjussa.
Kansallisteatterin puvustamon muuttomyynnissä jätesäkillinen kustantaa 15 euroa. Kävijä voi itse kauhoa vaatteita ja tavaroita pussin täydeltä. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Paikalla sijaitsee vielä toistaiseksi Kansallisteatterin varasto ja puvusto. Rautatieaseman viereisen Kansallisteatterin rakennuksen peruskorjaus on loppusuoralla.

Lauantaina 6. toukokuuta kello kymmenen alkaen järjestetään muuttomyynti, josta voi tehdä löytöjä itselleen teatterin arkistosta.

Puvusto valmistautuu muuttamaan takaisin Helsingin keskustaan. Näin halutaan keventää muuttokuormaa sekä muutenkin tyhjentää varastoja.

– Tilanpuutteen vuoksi haluamme nyt eroon osasta vanhoja pukuja. Uusiin tiloihin Helsingin keskustaan ei mahdu enää kaikkea, sanoo pukuvarastonhoitaja ja värjäri Ipsa Syrjänen.

Teatterin ompelimo muuttaa keskustaan. Lavastamo, puuverstas ja metalliverstas jäävät Malmin Tattariharjulle.

Kuuntele, kun Ipsa Syrjänen kertoo eräästä ensimmäisestä työstään puvustamolle sekä siitä, miltä tuntuu luopua vaatteista vuosikymmenten jälkeen:

Ipsa Syrjänen: "Kyllä tässä on hieman haikea olo"
 Pukuja esittelee pukuvarastonhoitaja ja värjäri Ipsa Syrjänen Malmin Tattariharjussa.
”Osaa vaatteista on säilytetty 40 vuotta varastossa. On hieno asia, että esimerkiksi tämä mekko pääsee uuteen kotiin”, kertoo pukuvarastonhoitaja ja värjäri Ipsa Syrjänen. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Kuuntele vanhan samettisen renessanssimekon työläästä valmistuksesta:

Ipsa Syrjänen: "Toivon, että tällainen puku lähtisi koristeeksi jonnekin"

Historialliset puvut ja fantasia-asut kiinnostavat eniten

Myynnissä on kankaita, vaatteita ja kenkiä. Historiallisia pukuja, mutta myös tavallisia vaatteita, esimerkiksi farkkuja ja t-paitoja. Vetoketjuja, koruja ja hattuja.

– Myymme myös huonekaluja, mutta ne eivät ole priimakunnossa. Se on huomioitu hinnoissa, Syrjänen toteaa.

Poistettavia huonekaluja kansallisteatterin väistötiloissa Malmin Tattariharjussa.
Huonekaluja on monenlaisia ja tuolien seasta löytyy jopa valtaistuin. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Syrjäsen työ teatterin asujen parissa pitää sisällään paljon vaatteiden patinointia. Se tarkoittaa monenlaista repimistä, raastamista ja asujen likaamista vaikkapa sinapilla.

– Tekemämme vaatteet näyttävät välillä olevan kuin grillikioskilla käynnin jäljiltä. Lisäksi vaatteet pestään jokaisen esityskerran jälkeen, eli kaiken täytyy olla pesunkestävää.

Pukua esittelee pukuvarastonhoitaja ja värjäri Ipsa Syrjänen Malmin Tattariharjussa.
”Kokemukseni mukaan epookki- ja fantasiavaatteet kiinnostavat eniten tällaisissa poistomyynneissä”, Ipsa Syrjänen sanoo. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Kuuntele kostean tilan maton luovasta käytöstä haarniska-asun valmistuksessa:

Ipsa Syrjänen: "Lähtökohtana on kostean tilan matto, kylppärin matto"

Teatterin vaatetuksessa varanäyttelijä on huomioitu niin, että tekovaiheessa jätetään saumavaroja, jotta asuja on helpompi suurentaa. Tai pienentää, jos näyttelijän paikkaaja onkin sirompi.

– Se pitää aika nopsaan tehdä, jos illalla on esitys. Muutokset tulevat usein nopealla aikataululla, joten parikin ompelijaa voi olla saman vaatteen kimpussa.

Millaista on pukuvarastonhoitajan työ, entäpä asusteet? Kuuntele:

Ipsa Syrjänen: "Näyttää vähän kuin olisi moppia laitettu olkapäille ja taitaa siinä olla yksi heijastinkin"
Verihelmainen hame, värjätty erikseen näytelmää varten.
”Tässä on hame, jossa on ikään kuin veriroisketta. Tätä vaatetta käytettiin teurastamosta kertovassa näytelmässä”, Ipsa Syrjänen kertoo. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 7. toukokuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme