Hyppää sisältöön

Rikkinäisistä verkkareista se lähti – kuopiolainen perheenäiti kehitti paikkakangaspaketin vaatteiden korjaajille

Vaatteiden paikkaaminen alkaa vähitellen arkipäiväistyä. Osaan tekstiileistä ei meinaa löytyä sopivaa paikkakangasta. Yksi vaihtoehto on hyödyntää poistotekstiilejä.

Kuopiolainen Meri Elonheimo ideoi paikkakangaspaketin omien kokemuksien pohjalta.
Marianne Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopiolainen Meri Elonheimo pitää käsissään puista laatikkoa. Se on täynnä poistotekstiilikeräykseen tulleista vaatteista leikattuja kangaspaloja, nappeja, neppareita ja vetoketjuja.

Laatikon sisältö on mallinnos hänen ideastaan, joka voitti vastikään Pohjois-Savossa järjestetyn poistotekstiilien hyödyntämiseen liittyvän kilpailun. Taustalla oli ajatus siitä, kuinka seka- ja tekokuituisia tekstiilejä voisi käyttää muuhunkin kuin energiaksi.

Idea siis on, että paikkakankaita voitaisiin myydä paloina myyntipisteessä tai kankaista voisi tehdä tuotepaketteja.

– Ennen kaikkea haen sitä, että olisi myyntipiste, minne on helppo tulla kuin mihin tahansa kauppaan, Elonheimo kuvaa ideaa.

Laatikon sisällä kangaspaloja, vetoketjuja ja muuta vaatteiden korjaamiseen tarvittavaa.
Kilpailun järjestäneen Elävän säätiön mallinnos Meri Elonheimon paikkakangaspaketista. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Idean Elonheimo sai omasta elämästään. Lapsiperheessä tyypillinen paikattava vaate on verryttelyhousut tai lasten ulkoilupuku.

Usein ne on tehty sellaisista materiaaleista, joiden korjaamiseen ei välttämättä löydy kangasta tavallisesta kangaskaupasta. Ja jos löytyy, täytyy kangasta ostaa iso pala suhteessa tarpeeseen.

Yksi vaihtoehto on hankkia ehjät verkkarit second hand -kaupasta.

– Mutta onko sekään mielekästä, Elonheimo pohtii.

Sen sijaan poistotekstiileissä on paljon rikkinäisiä vaatteita, joista saisi leikattua sopivia paikkatilkkuja tähän tarpeeseen.

Puisen neliön sisällä useita kerroksia kankaita.
Toisen sijan Elävän säätiön järjestämässä kilpailussa sai akustinen taulu, joka muodostuu useista päällekkäisistä kankaista. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Ihmiset tiedostavat tekstiiliteollisuuden ongelmat yhä paremmin

Mistä sitten johtuu, että vaatteiden korjaaminen on alkanut kiinnostaa ihmisiä viime vuosien aikana uudella tavalla?

Itä-Suomen yliopiston yhteiskunta- ja kauppatieteiden tiedekunnan johtamisen professori Hanna Lehtimäki uskoo, että taustalla on ihmisten tietoisuus siitä, että tekstiilijäte ja pikamuoti ovat yksi suurimmista kestävän kehityksen ongelmista. Esimerkiksi Suomessa tuotetaan yli 85 miljoonaa kiloa poistotekstiilejä vuodessa.

– Määrä on valtava, kun ajattelee, että Suomi on pieni maa ja suomalaiset eivät ole kuitenkaan muodin edelläkävijöitä. Emme ole Euroopan kärjessä vaatteiden ostajina, Lehtimäki sanoo.

Lehtimäki on mukana kiertotalouden tutkimusyhteisössä, jossa on mukana eri alojen tutkijoita muun muassa kauppatieteistä, ympäristöpolitiikasta ja oikeustieteistä.

Poistotekstiilien kerääminen ja sitä kautta kuidun hyödyntäminen on lisännyt myös tietoisuutta tekstiilien arvosta. Kierrättäminen ei kuitenkaan yksin ratkaise ongelmaa.

Kiertotalouden ajattelun mukaisesti pitäisi löytää myös tapoja vähentää kulutusta ja hankittujen tekstiilien pitäisi säilyttää arvonsa mahdollisimman pitkään.

– Siksi tekstiilien korjaaminen on todella tärkeää, hän sanoo.

Paikattu ulkotakin tasku.
Takin voi korjata myös niin, että sen huomaa. Näkyvä korjaaminen kasvattaa suosiotaan. Tämä korjattu tasku on Meri Elonheimon palttoosta. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Lehtimäki pohtii, että jotta mahdollisimman moni innostuu vaatteiden korjaamisesta sen on oltava kivaa, siitä pitää hyötyä ja samalla pitää voida toteuttaa itseään.

Tämän lisäksi hyvät esimerkit kannustavat kokeilemaan. Hän seuraa itse Instagramissa postauksia näkyvästä paikkauksesta. Idea on, ettei korjaamista piiloteta vaan vaatteista näkee selvästi, että niitä on korjattu.

Lehtimäen mielestä vaatteiden korjaamiseen liittyy myös yhteisöllisyys, joka saattaisi innostaa ihmisiä mukaan.

– Tästä tulee nopeasti mieleen oman mummoni kerran viikossa kokoontunut porukka tai ompeluseurat, mutta itse asiassa juuri juttelin tästä juuri omien kavereiden kanssa. Olisipa kiva ommella yhdessä, Lehtimäki sanoo.

Vaatteiden korjaaminen voi olla myös kivaa ja sosiaalista

Meri Elonheimo alkoi alunperin korjata perheensä vaatteita, koska rikki mennyt vaate oli kantajalleen tärkeä ja hyvälaatuinen.

Lasten kohdalla paikatut asut ovat olleet hyväksyttyjä. Korjattu aikuisten paita tai housut saattavat puolestaan herättää edelleen hämmennystä.

– Me tarvitsemme kulttuurista muutosta, jotta paikkaaminen hyväksytään ja vaatteen elämän jatkaminen nähdään hienona tekona, hän sanoo.

Kuinka pärjäämme valtavan poistotekstiilin määrän kanssa?

Kasvaneen kiinnostuksen korjaamista kohtaan on Elonheimokin huomannut pyörittäessään pop up -korjauspajoja Kuopiossa.

– Kyse on pitkälti ihmisten ajankäytöstä. Jospa viettäisimmekin yhteisen shoppailun sijaan aikaa korjaamalla vaatteita yhdessä. Tehtäisiin siitä kivaa ja sosiaalista, hän ehdottaa.

Mutta mitä vaatetta kannattaa huoltaa ja korjata? Ovatko esimerkiksi erilaiset kankaat samanarvoisia? Monen vaatekaapista löytyy myös pikamuotia.

Elonheimon mielestä järkevintä on pitää vaatetta mahdollisimman kauan niin sanotusti loppuun saakka.

– Esimerkiksi korjauspajoissa on paikattu henkkamaukkaa siinä missä vanhaa vintagea, hän kertoo.

Kiinnostaako vaatteiden korjaaminen sinua? Kerro kokemuksiasi. Voit kommentoida juttua 8.5. klo 23:een saakka.

7.5. klo 22.00 korjattu: Suomessa kertyy 85 miljoonaa kiloa, ei tonnia, poistotekstiilejä vuodessa.

12.5. klo 11.15 muokattu lause: Laatikon sisältö on hänen ideansa mallinnos paikkakangaspaketista, joka voitti vastikään Pohjois-Savossa järjestetyn poistotekstiilien hyödyntämiseen liittyvän kilpailun muotoon Laatikon sisältö on mallinnos hänen ideastaan, joka voitti vastikään Pohjois-Savossa järjestetyn poistotekstiilien hyödyntämiseen liittyvän kilpailun.

11.5. klo 8:25 lisätty juttuun lause: Idea siis on, että paikkakankaita voitaisiin myydä paloina myyntipisteessä tai kankaista voisi tehdä tuotepaketteja.

Suosittelemme