Hyppää sisältöön

Vanhassa kangaskaupassa alkoi tömistä judotatami – suositun Tervahallin purkaminen pani urheiluseurojen luovuuden kukkimaan

Vuosikymmeniä urheilupaikkana toimineet Kemin Tervahalli sekä Keila- ja tennishalli puretaan kevään aikana. Urheilijoiden pitää harjoitella vuosi muualla, ennen kuin Kemin uusi monitoimihalli avautuu.

Muun muassa judoseura Kita-Kan Kemi harjoittelee vanhan kangaskaupan tiloissa.
Risto Koskinen

Kemissä osa urheiluseuroista on joutunut tekemään varsin luovia ratkaisuja, kun lukuisten seurojen harjoittelupaikkana toimineet Tervahalli sekä Keila- ja tennishalli puretaan kevään aikana.

Judoseura Kita-Kan Kemi, Kemin aikidoseura ja paikallinen jujutsuseura löysivät harjoitustilat VPK-säätiön omistamasta rakennuksesta, entisen kangaskaupan tiloista. Kemin kaupunki on luvannut vuokrata tilat seurojen käyttöön.

– Purimme talkooporukalla Tervahallin tatamin ja kuljetimme sen uusiin tiloihin. Täällä tilaakin on ihan hyvin, noin 20 neliötä vähemmän kuin aiemmissa tiloissa, kertoo Kita-Kan Kemin puheenjohtajana Janne Pirttikangas.

Kemin Judoseuralle väliaikaisten harjoitustilojen löytyminen nopeasti oli tärkeää. Keväällä seuralla on useita kilpailuja ja nyt se välttyy pitkältä harjoitustauolta. Myös harrastajamäärä pysynee entisellään.

– Pahimman koronatilanteen aikana nähtiin, että jos porukka ei pääse harjoittelemaan, niin moni saattaa lopettaa harrastamisen kokonaan. Koronatilanteen jälkeen olemme saaneet toiminnan hyvälle mallille ja on hyvä, ettei toimintaan tule mitään katkoksia, sanoo Pirttikangas.

Kemin pöytätennisseura haki pelipöytiään purettavasta keila- ja tennishallista.
Kemin pöytätennisseura kantoi viimeiset pelipöytänsä ulos keilahallilta keskiviikkona. Seuraavaksi seura muuttaa juhannukseen asti Syväkankaan koulun tiloihin. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kemin Tervahalli ja Keila- ja tennishalli ovat olleet vuosikymmenten ajan harjoittelu- ja kilpailupaikkoja tuhansille urheilijoille. Nyt Kemin kaupunki on pyrkinyt vuokraamaan paikallisten urheiluseurojen käyttöön väliaikaisia tiloja.

Kaupunki on selvittänyt, kuinka esimerkiksi keskustassa olevat VPK-säätiön omistamat tilat ja Karjalahdella sijaitsevat entisen Värisilmän tilat sopisivat urheilijoiden käyttöön.

– Tällä hetkellä entisen Värisilmän kiinteistöstä löytyisi tilat muun muassa painijoille, pöytätenniksen pelaajille, cheerleadereille ja voimistelijoille. Vuokrasopimuksia ei ole kuitenkaan vielä allekirjoitettu ja vuokrausta valmistellaan, kertoo tila-asiaa selvittänyt HYTE-koordinaattori Janne Jylkkä Kemin kaupungilta.

Myynnissä olevasta rakennuksesta on tehty ostotarjous, mikä saattaa vaikuttaa kiinteistön tulevaan käyttöön.

– Jos emme saa tiloja vuokralle niin olemme pohtineet totta kai myös muita vaihtoehtoja. Lähtökohtana on kuitenkin, että kiinteistön vuokraaminen onnistuisi, kertoo Jylkkä.

FC Kemin pelaajat puolustavat maalin edessä kun vastassa on Kampuksen Dynamo.
FC Kemi pelasi viimeisen kotipelinsä Tervahallissa sunnuntaina. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Myös Kemin Innon kilpavoimistelijat ovat harjoitelleet nyt purettavassa Tervahallissa. Suurin osa seuran voimistelijoista on kuitenkin harjoitellut jo aikaisemmin Syväkankaan, Kivikon ja Sauvosaaren koulujen tiloissa.

Nyt voimistelijoiden suurin huolenaihe on, onko kouluissa tilaa voimistelijoille myös tulevaisuudessa. Kaupungin suunnittelema Värisilmän tila olisi heidän mieleen.

– Voimistelijat tarvitsevat ison voimistelumaton ja korkeutta, joten tila toimisi siltä osin hyvin. Kouluihin verrattuna tila ei tarvitsisi myöskään erillistä iltavalvojaa, joten sen käyttö olisi todennäköisesti vapaampaa, kertoo Kemin Innon voimistelijoiden puheenjohtaja Kirsti Lamminpää-Vesenne.

Kemin keilahallin ratoja ja koneita on purettu rakennuksen purkamisen alta.
Keilahallin purkaminen on jo aloitettu. Ensimmäisenä hallista on poistettu keilaradat. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Palloilijat Hepolaan ja Syväkankaalle

Kaupunki on selvittänyt alueen koulujen käyttöä ja pyrkii jakamaan tiloja lajien mukaan.

– Tavoitteena on keskittää palloilulajien harrastajat kuten futsalin ja salibandyn harrastajat Syväkankaan ja Hepolan kouluille. Koripalloilijoille on kaavailtu tiloja Karihaaran koulun liikuntasalista, sanoo Jylkkä.

Muun muassa futsalseura FC Kemi muuttaa purettavasta kotihallistaan Hepolan koulun tiloihin. Seuran mukaan koulusta löytyy hyvä harjoituskenttä ja kuntosali.

Syksyn vuorohaku käynnistyi

Kemin kaupunki on avannut myös sisäliikuntapaikkojen vuorojen haun. Yleensä syksyn harjoitusajat päätetään ja jaetaan kesällä.

– Pyrimme tietenkin siihen, että seurat pystyisivät käyttämään jatkossa samoja tiloja kuin ennenkin. Toki Syväkankaan koulun tilat ovat jatkossa palloilulajien harrastajien käytössä, sanoo Jylkkä.

Ennen tennishallin sulkemista 79-vuotias Pentti Rautio pelasi tennistä päivittäin.

Kaikille väliaikaisia harjoitustiloja ei ole kuitenkaan löytynyt. Esimerkiksi tenniksen pelaajille ja keilaajille ei ole tarjolla harrastustiloja.

– Tuntuu vähän vaikealta ja oudolta kun tulee vuosi taukoa, kertoo aktiivinen harrastaja Pentti Rautio.

Myös Tervahallia käyttäneille eläkeläisille etsitään vielä korvaavia tiloja.

– Päiväaikaan liikuntaa harrastaville eläkeläisyhdistyksille ei ole vielä löydetty tiloja, mutta uskon, että tilanne selviää viimeistään elokuussa, arvioi Jylkkä.

Kemin Tervahallin rakennus odottaa purkamistaan.
Kemin Tervahalli odottaa purkajiaan. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kilpailutoiminta jäähylle

Vaikka moni seura saa Kemistä väliaikaiset harjoitustilat, niin kilpailutoiminta kärsii etenkin kotikisojen osalta. Esimerkiksi Kemin Pöytätennisseura ei pysty järjestämään jokavuotisia pöytätenniskisoja ja futsalseura FC Kemi pelaa ensi kauden kotipelit Torniossa.

Uuden monitoimihallin on määrä avautua käyttäjille ensi vuoden syksyllä.

Monitoimihalliin tulee pääareena, monitoimisali, tennissali, keilahalli, paini- ja tatamisalit sekä pukuhuoneet, pesutilat ja kahvio. Katsomoon rakentuvat istumapaikat 465 henkilölle.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle