Hyppää sisältöön

Kainuun nuorisopsykiatrian hoito on pahasti ruuhkautunut, joten hoidon laatu kärsii

Tilanne nuorisopsykiatrian poliklinikalla ja osastolla on ollut vaikea jo pitkään, eikä nopeaa helpotusta ole näkyvissä.

Kainuun uuden keskussairaalan lastenpsykiatrian poliklinikka.
Tällä hetkellä poliklinikalle ei saa aikoja tarpeeksi nopeasti. Kuva: Mimmi Nietula / Yle
Johanna Laakkonen,
Risto Ukkonen

Kainuun nuorisopsykiatrian hoito on pahasti ruuhkautunut.

Poliklinikalla ei pystytä palvelemaan kaikkia asiakkaita suunnitellusti. Nuorisopsykiatrian osastolla puolestaan on potilaita ylipaikoilla.

Käytännössä viisipaikkaisen osaston yhden hengen huoneissa on kaksi potilasta, kertoo nuorisopsykiatrian ylilääkäri Jutta Paananen.

– Tilanne on huono. Osastolla on jatkuvasti noin 200-prosenttinen kuormitus. Poliklinikalle tulijoita on niin paljon, ettei aikoja voida antaa tarpeeksi nopeasti.

Paanasen mukaan ongelmia on ollut jo pidemmän aikaa. Hän kertoo, että lähetteiden määrä kasvoi jo ennen koronapandemian alkua, ja lähetteet ovat koko ajan lisääntyneet.

Paananen kertoo, että myös hoitajien lyhyempiä sijaisuuksia on vaikea täyttää.

Ruuhka ei Paanasen mukaan ole kuitenkaan niin paha, että potilaiden turvallisuus vaarantuisi. Hoidon laatu on kuitenkin kärsinyt.

– Ei pystytä tarjoamaan niin laadukasta hoitoa, koska potilaita on paikkamäärään nähden liikaa.

Nopeaa helpotusta tilanteeseen ei ole näkyvissä, sillä Paanasen mukaan esimerkiksi tila- tai henkilöstöhankkeita ei ole käynnissä.

– Ei tämä hyvä suunta ole.

Myös Oulussa nuorisopsykiatrian osasto on ollut pitkään pahasti ruuhkautunut, ja kaupungin tilanne heijastuu loma-aikoina myös Kainuuseen.

Paananen kertoo, että Kainuun nuorisopsykiatrian osasto on suljettuna osan aikaa esimerkiksi kesällä lomajärjestelyjen takia. Tuolloin OYSin pitäisi vastata nuorten hoidosta, mutta Oulun ruuhkien takia hoitopaikkaa ei välttämättä ole tarjolla.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle