Hyppää sisältöön

Mikä ajaa toimittajia varjelemaan kaikkein varakkaimpia suomalaisia, kysyy teatterintekijä Susanna Kuparinen

Keskiluokkaisella medialla on tekemistä yhteiskunnan ymmärtämisen ja toimittajakunnan edustavuuden kanssa, mediakriittisessä Viimeinen sana -ohjelmassa todettiin.

Teatteriohjaaja ja toimittaja Susanna Kuparinen ihmettelee Viimeinen sana -ohjelmassa toimittajien tapaa suhtautua kaikkein rikkaimpiin suomalaisiin.
Lotta Sillanmäki

– Mikä toimittajia ajaa varjelemaan niitä kaikkein varakkaimpia suomalaisia, tekemään sellaisen ihmisturvamuurin siihen ympärille, että heihin ei saa koskea?

Viimeinen sana -ohjelmassa pohdittiin, miten toimittajakunnan keskiluokkaisuus näkyy jutuissa ja miten media suhtautuu yhteiskuntaluokkiin.

Toimittaja, käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja Susanna Kuparinen ihmettelee tapaa, jolla keskiluokkaiset toimittajat tuntuvat usein suhtautuvan hyvin varakkaisiin ihmisiin.

Esimerkkinä Kuparinen esittää tilanteen, jossa ministeritason henkilö ehdottaa pääomatulojen progressiivisempaa verotusta, johon media reagoi kirjoittamalla sivukaupalla siitä, onko ehdotuksen tehnyt ”ammattitaidoton vai mieleltään järkkynyt”.

– Ja sata asiantuntijaa sanoo, että tämä on jumalattoman vaarallista ja tuottaa joukkopaon, eikä siitä ole hyötyäkään, Kuparinen kärjistää.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Laura Saarikoski ei tätä Kuparisen kuvaamaa ilmiötä tunnista. Saarikoski huomauttaa, että toimittajien keskipalkat ovat lähellä kaikkien suomalaisten keskipalkkaa.

– Ei voida sanoa, että toimittajakunta olisi mitenkään elitististä, vaan nimenomaan kuuluu keskiluokkaan.

Susanna Kuparisen mielestä juuri siksi ilmiö onkin outo.

– Oletteko ikinä koko elämänne aikana nähneet Suomessa pääkirjoitusta, jossa vaaditaan tiukempaa pääomien verotusta? Ette ole nähneet, Kuparinen sanoo ja tarkentaa puhuvansa erityisesti isoimpien mediatalojen pääkirjoituksista.

Saarikoski myöntää, että keskiluokkaisuuden ohella toimittajat ovat muutenkin lähtökohdiltaan keskenään hyvin samankaltaisia. Toimittajista suuri osa tulee mediataloihin yliopistojen journalismilinjoilta, joihin on vaikea päästä, ja työssä edellytetään myös erinomaista suomen kielen taitoa.

– Ihanne olisi että toimittajakunta edustaisi ja ymmärtäisi sitä yhteiskuntaa, josta he raportoivat. Siinä meillä on tekemistä varsinkin monikulttuurisuuden suhteen.

Ylioppilaslehden päätoimittaja Adile Sevimli uskoo, että nuoret kesätoimittajat voivat tarjota uutta näkökulmaa toimituksiin, koska he eivät ole vielä ehtineet vanhempien toimittajien tapaan keskiluokkaistua.

– Nuoret ovat tottuneet ajattelemaan, että ei ole mitään varmuutta siitä, että meille kertyy vaurautta ja vakaat, pitkät työurat, Sevimli sanoo.

Sevimlin mukaan nuoret suhtautuvat kriittisesti siihen, että omaa identiteettiä performoidaan kuluttumalla, harrastamalla ja syömällä, kuten median lifestyle-sisällöissä usein tehdään.

Päätoimittaja Saarikosken mielestä kesätoimittajat arvokkaita kaikille mediataloille juuri siksi, että he kertovat siitä maailmasta, jossa nuoret elävät.

– Niinhän sen pitääkin olla, koska olemme paitsi keskiluokkaisia myös keski-ikäisiä, emmekä tajua välttämättä sukupolvien välisiä eroja.

Katso koko Viimeinen sana -lähetys Yle Areenasta.

Suosittelemme