Hyppää sisältöön

Aino-Kaisa Saarinen kunnioitti Siiri Rantasen pioneerityötä – muistaa hyvin ”Äiteen” erikoisen neuvon Oslon MM-hiihtojen jälkeen

Aino-Kaisa Saarisella on Siiri ”Äitee” Rantasesta monia hyviä muistoja. Erityisesti Saarinen muistaa Rantasen erikoisen neuvon sairastuneille hiihtäjille.

Siiri Rantanen hiihtää
Siiri Rantanen hiihti olympiakultaa Cortina d'Ampezzon talviolympialaisissa 1956.
Anu Karttunen,
Pertti Lappalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisen naisurheilun pioneeri Siiri Rantanen jätti vahvan muistijäljen suomalaiseen hiihtourheiluun. Moninkertainen maailmanmestari Aino-Kaisa Saarinen muistaa ”Äiteen” hersyvät jutut sekä liikunnan ilosanoman.

Rantasen merkitys naisurheilijoille on ollut suuri, sillä hän ei suostunut urallaan pokkuroimaan eikä antamaan periksi. Myös Saarinen kunnioitti tätä piirrettä.

– Tietä on ollut raivattavana. Hän piti meidän naisurheilijoiden puolta ja vaati samoja oikeuksia meille naisurheilijoille kuin mitä oli miesurheilijoillakin. Hän tarttui tilanteeseen, puuttui siihen ja löi nyrkkiä pöytään, Saarinen sanoi.

Rantanen oli aikoinaan huippu-urheilija, mutta hän oli hyväkuntoinen urheilu-uransa jälkeenkin. Saarinen muistelee törmänneensä Rantaseen usein Salpausselän laduilla, eikä Rantanen suinkaan hiihtänyt tuolloin tasamaalla.

– Liikunnan ilo ja ilosanoma välittyivät hänestä ihan loppuun asti, vaikka totta kai jalan amputaatio hidastikin hänen vauhtiaan lopussa. Kun näin häntä viime kesänä Lahden GP-kisoissa, hän oli edelleen pirteässä kunnossa, Saarinen muisteli.

Rantasen vasen jalka jouduttiin amputoimaan tammikuussa 2021 verenkiertohäiriöiden vuoksi.

Saarisen mukaan Rantanen jaksoi aina kannustaa naishiihtäjiä, ja hän muistaa elävästi erikoisen neuvon, jonka Äitee antoi Oslon MM-hiihtojen jälkeen keväällä 2011. Tuolloin naisten joukkueessa oli ollut sairastumisia.

– Siiri kysyi, että mitä työ tytöt sairastelette? Hänellä oli aina konjakkipullo sängyn alla. ”Sitä kun ottaa, niin kyllä terveenä pysyy!” Hänellä oli aika rempseät ja hauskat jutut.

Siiri Rantasesta kertova dokumentti Äitee – Sisulla voittoon nähdään TV2:ssa ensi viikon lauantaina 13.5 klo 17.15 Superpesis-ottelun jälkeen.

Suosittelemme