Hyppää sisältöön

Lohi maksoi viime syksynä vain 8 euroa kilolta, mutta nyt hinta on historiallisen korkealla – ensi kesänä kaikki voi olla jälleen toisin

Norjan kassilohen hinta romahti viime syksynä, mutta on taas pikkuhiljaa kiivennyt huippulukemiin. K-ryhmässä kova hinta on saanut lohen kysynnän laskuun.

Kaloja kalatiskillä.
Tammi–maaliskuussa Norjan lohi oli jopa kalliimpaa kuin vuosi sitten. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Marika Harjumaa

Lohen hinta nousi alkuvuonna taas ennätyslukemiin suomalaiskaupoissa.

Tammi–maaliskuussa Norjan lohi oli jopa kalliimpaa kuin vuosi sitten. Silloin hintaa nostivat muun muassa koronapandemian loppuminen ja Ukrainan sota.

Tilastokeskuksen tiedot eivät näytä vielä huhtikuuta, mutta helsinkiläisen Tukkutorin Kala oy:n toimitusjohtajan Karl Huttusen mukaan hinta on lähtenyt taas hienoiseen laskuun. Hän uskoo pääsiäisen pyhien lisänneen lohen kysyntää reippaasti alkuvuonna.

– Isot tuotantolaitokset Puolassa, Ranskassa ja Saksassa tilasivat valtavia määriä hyvissä ajoin jalostaakseen ne vaikka savuloheksi pääsiäismyyntiä varten.

Hinta heiluu monesta syystä

Karl Huttusen mukaan norjalaisen kassilohen hintaan vaikuttaa moni muukin asia juhlapyhien lisäksi. Kysynnän ja tarjonnan laki on tietysti yksi, mutta itse lohen kasvatukseen liittyy vaikeasti ennustettavia piirteitä.

Lohen poikasia istutettaessa on vaikea arvioida, kuinka kovaa kalan kysyntä on muutaman vuoden päästä. Lisäksi Norja rajoittaa ympäristösyistä sitä, minkä verran lohta saa olla kasvamassa yhtä aikaa.

– Lohta ei saa olla liikaa kasvamassa, minkä vuoksi sitä joudutaan toisinaan hätäteurastamaan ja myymään polkuhintaan tai jopa toimittamaan kaatopaikalle, Huttunen sanoo.

Lohen hintaan vaikuttaa myös veden lämpötila. Se nähtiin viime syksynä, jolloin norjalaislohen hinta suorastaan romahti, koska lohi kasvaa paremmin lämpimässä vedessä.

Suomalaisella kulutuksella ei ole vaikutusta Norjan lohen hintaan, vaan sen määrittävät kalanjalostamot ympäri maailmaa. Norjalaislohen vientihintojen kehitystä voi seurata Nasdaq Salmon Indexiksistä.

Kilohinta on kolkutellut jopa 40:tä euroa

Kun kassilohen hinta oli matala viime syksynä, kaupat tekivät siitä sisäänheittotuotteen. Esimerkiksi Rovaniemen Citymarketissa myytiin kahdeksan euron kilohintaan kokonaisia lohia.

Sellaiset tempaukset ovat ainakin väliaikaisesti ohi, arvelee osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen K-ryhmän tuoretuotteista.

– Kalalle on nyt kysyntää niin Suomessa kuin muualla Euroopassa ja Aasiassa. Kun sitä ei riitä kaikille, hinta tuppaa nousemaan, Vuorinen sanoo.

Pahimmillaan ruodottoman D-leikatun lohifileen kilohinta on voinut nousta palvelutiskeillä lähes 40 euroon. Kova hintataso heijastuu vääjäämättä kysyntään.

– Kalan kysyntä on ollut alkuvuoden selvästi laskussa. Edelleen me myymme kalaa, mutta moni varmasti harkitsee, katsooko jonkin vaihtoehtoisen tuotteen lohen tilalle, Vuorinen sanoo.

Hän uskoo, että kesällä lohen hinta saattaa laskea.

– Kun vedet lämpenevät, kala kasvaa nopeammin ja määrät lisääntyvät, mikä saattaa vaikuttaa hintaan.

Katso Areenasta:

Suomen myydyin kala on kuolemansairas. MOT selvitti, millaisissa oloissa suosikkiruokamme kasvaa.

Suosittelemme