Hyppää sisältöön

Edes Patrik Laineen putoaminen ei hetkauta Leijonia – ykkösketjun sommitellut asiantuntija nosti esille yhden puutteen: ”Missä on kärkiosaaminen?”

Leijonien MM-joukkue julkaistiin sunnuntaina. Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi on luottavainen Suomen joukkueen suhteen, mutta nostaa esille yhden kysymysmerkin puolustuksesta.

Mikko Rantanen tuima ilme kasvoillaan.
Mikko Rantasta kaavaillaan ykkösketjuun. Asiantuntija Juujärvi nostaisi hänet sentterin tontille. Kuva: NHLI via Getty Images
Pertti Lappalainen

Leijonien sunnuntaina julkaistussa MM-kisajoukkueessa on neljä NHL-hyökkääjää ja yksi NHL-puolustaja. Mukana on yhteensä 16 miesten maailmanmestaria ja kymmenen olympiavoittajaa. Odotukset kotikisoihin ovat korkealla.

Hyökkääjistön monipuolisuus on Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärven mukaan Suomen joukkueen suurin vahvuus. Edes Patrik Laineen poisjäänti ei merkittävästi hetkauta joukkueen ennakkoasetelmia.

– Hyökkääjistössä on paljon kärkiosaamista, mutta myös todella luotettavia kahden suunnan pelaajia. Yli- ja alivoimaosaamista löytyy riittävästi, Juujärvi summaa.

Suomen joukkueen ehdottomasti suurin tähti on Colorado Avalanchen hyökkääjä Mikko Rantanen. TPS-kasvatti iski NHL:n runkosarjassa tehopisteet 55+50. Juujärvi nostaa Rantasen kokonaisvaltaisuuden osalta maailman kymmenen parhaan hyökkääjän joukkoon.

– Hän pystyy pelaamaan laiturina tai keskushyökkääjänä, ja tekemään tulosta. Lisäksi Rantanen on erittäin vahva kamppailupelaaja, ja on yksi vastaan yksi -pelaamisessa näiden kisojen kovin nimi, Juujärvi täräyttää.

Rantasen lisäksi NHL-hyökkääjistä joukkueessa ovat mukana Kasperi Kapanen, Joel Armia ja Kaapo Kakko. Juujärvi uskoo, että Leijonien valmennusjohto sovittelee Rantasen ympärille hyökkäysketjua nimenomaan NHL-pelaajista, esimerkiksi Armian ja Kakon kanssa.

Kasperi Kapanen luistelee.
Juujärvi muistuttaa, että Jalosella on yhteistä kokemusta Kasperi Kapasen kanssa juniorimaajoukkueesta. Kuva: NHLI via Getty Images

Kovia poisjääntejä

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen totesi Jääkiekkoliiton tiedotteessa, että tämän vuoden joukkueen valitseminen oli hänen päävalmentaja-aikansa vaikein. Hyökkääjistöstä putosi muun muassa Markus Granlund, joka on viime vuosina muodostanut tehoketjun yhdessä Sakari Mannisen sekä Teemu Hartikaisen kanssa.

– Granlundin pudottaminen oli kova päätös, sillä heillä on ollut aiemmin toimiva ketju, Juujärvi painottaa.

Puolustuksesta pois jätettiin muun muassa viime vuonna olympia- ja MM-kultaa voittanut Petteri Lindbohm. Hyökkäyssuuntaan vahva Valtteri Kemiläinen jäi niin ikään ulos pakistosta. Juujärvi oletti, että Tapparassa Suomen mestaruuden sekä CHL:n voittanut puolustaja olisi mahtunut mukaan joukkueeseen.

– Odotin, että hän olisi ”rightin” puolustajana ja hyvänä ylivoimapelaajana mukana. Kun on varaa pudottaa Lindbohmin tasoinen puolustava pelaaja sekä Kemiläisen tasoinen hyökkäävä pelaaja pois, on todellakin varaa, mistä valita, Juujärvi tiivistää.

Juujärvi uskoo kokeneen pakiston kamppailukovuuden sekä puolustuspelaamisen tason riittävän MM-kisoihin. Viime kisoissa pakistosta löytyi kiekollista osaamista esimerkiksi Sami Vatasen ja Miro Heiskasen johdolla. Nyt näin ei ole.

– Puolustuksessa katseet kääntyvät kamppailupelin sijaan siihen, missä on joukkueen kiekollinen kärkiosaaminen. Mikko Lehtonen on isossa roolissa, ja ykkösylivoiman pyörittäjä, Juujärvi pohtii.

Olli Määttä astuu NHL-kaukaloon Detroitin paidassa.
Detroitin puolustaja Olli Määttä on yksi Suomen MM-joukkueen NHL-vahvistuksista. Kuva: NHLI via Getty Images

Juujärvi nostaa Olli Määtän nimen esille. Kokenut NHL-puolustaja on tunnettu puolustuspelaamisestaan, mutta nyt tarjolla voi olla isompi kiekollinenkin rooli.

– Hän on monipuolinen pelaaja ja tuo johtajuutta joukkueesen, Juujärvi summaa.

Joukkueessa selvä roolitus

Jalosen viime vuosien luottopelaajista mukana ovat muun muassa hyökkääjät Hannes Björninen sekä Marko Anttila. Heidän rinnalleen todennäköisesti nelosketjuun on tarjolla esimerkiksi Ahti Oksanen. Lisäksi esimerkiksi Jere Sallinen ja Juho Lammikko ovat Jalosen luottopelaajia.

Juujärvi uskoo, että roolitusta on mietitty paljon joukkuetta valitessa. Yli- ja alivoimille vaikuttaa löytyvän omat osaajansa.

– Peliaika saattaa mennä rikkonaiseksi, jos on paljon pelaajia, jotka eivät pelaa yli- tai alivoimaa, Juujärvi selventää.

Yksi puhutuimmista EHT-peleissä esiintyneistä pelaajista oli Kasperi Kapanen. St. Louis Bluesin hyökkääjä ei ollut valmistavissa peleissä parhaimmillaan, mutta on silti mukana joukkueessa.

– Jalosella on yhteinen kokemus juniorimaajoukkueesta Kapasen kanssa. Jalonen haluaa varmasti, että hän saisi Kapasesta parasta irti. Kapanen on niin taitava ja luisteluvoimainen pelaaja huipputasollaan, Juujärvi analysoi.

Emil Larmi räddar en puck mot Tjeckien.
Emil Larmi torjuntatehtävissä. Kuva: Lehtikuva

Asiantuntijalta löytyy luottoa myös Suomen maalivahteihin. Emil Larmi sekä Christian Heljanko voittivat maidensa mestaruudet päättyneellä kaudella, mutta Juujärvi nostaa Jussi Olkinuoran silti Leijonien mahdolliseksi ykkösvahdiksi.

– Olkinuoralla on ollut vaikea kausi, mutta hän on Jalosen luottomies ja todistanut oman osaamisensa. Uskon, että hänellä lähdetään liikkeelle.

Juujärvi uskoo perinteiseen suomalaiseen puolustussuunnan vahvuuteen.

– Uskon, että Suomen vahvan viisikkopuolustamisen takana näillä maalivahdeilla on mahdollisuus olla turnauksen kärkiveskareita, hän päättää.

Suosittelemme