Hyppää sisältöön

MM-sarjan voittotaisteluun povattu Ferrari-kuljettaja kämmäsi – suomalaisittain nähtiin valonpilkahdus

Red Bullin ylivoima oli lähes mykistävää Miamin F1-osakilpailussa, mutta myös suomalaisittain nähtiin valonpilkahdus. Ylen asiantuntija Jukka Mildh käy läpi Miamin kisaviikonlopun.

Charles Leclerc
Charles Leclercin alkukausi on ollut vaikea. Kuva: Formula 1 via Getty Images
Pertti Lappalainen

Red Bull -kaksikko dominoi Miamin F1-osakilpailua sunnuntaina. Max Verstappen nousi yhdeksännestä lähtöruudusta voittoon, kun Sergio Perez ajoi varmasti toiseksi. Fernando Alonso oli tuttuun alkukauden tapaan kolmas.

Lauantain lupauksia herättävän aika-ajon jälkeen Valtteri Bottaksen kilpailu oli vaisu. Suomalainen oli lopulta 13:s.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh paketoi glamouria tihkuvan Miamin F1-kisaviikonlopun herkullisimmat puheenaiheet.

Mikä ratkaisi?

Miamin kilpailu käytiin viime vuodesta muuttuneissa olosuhteissa, sillä radalle oli laitettu uusi pinnoite. Pinta oli erilainen vuoden takaiseen verrattuna. Tämä ei kuitenkaan hidastanut alkukautta dominoineen Red Bull -kaksikon vauhtia.

– Red Bullin auto oli täysin ylivoimainen erittäin vaikeissa olosuhteissa, Mildh tiivistää.

Verstappen aloitti kilpailun kovemmilla renkailla. Tämä oli Mildhin mukaan riski, sillä kovin tarkkaan ei ollut tiedossa, miten renkaat käyttäytyvät.

– Hän ajoi 45–46 kierrosta niillä renkailla, minkä aikana aivan uskomattoman 20 kierroksen ”stintin”. Sillä hän varmisti, että pystyy ohittamaan Perezin oman varikkokäyntinsä jälkeen, Mildh arvioi.

Max Verstappen ohitti kaksi kuljettajaa yhdellä ohituksella.
Max Verstappen (vas.) teki komean tuplaohituksen Miamin kilpailun alkupuolella. Kuva: Getty Images

Mikä puhutti?

Voimasuhteet ovat kuluvalle kaudelle muuttuneet Red Bullin takana. Miamin osakilpailussa nähtiin kärjen taustalla useita tiukkoja kamppailuja sekä ohitustilanteita. Mildhin mukaan pakka sekoittuu tällä kaudella, mikä teki myös sunnuntaisesta kilpailusta mielenkiintoisen.

– On odotettu, miten toista kautta käytössä olevat autokonseptit toimivat ohituksissa. Miamin kilpailu osoitti, että autoilla pystytään ajamaan tiukkaa kilpailua. Näyttää, että ollaan menossa oikeaan suuntaan, asiantuntija avaa kuninkuusluokan tilannetta.

Max Verstappen
Max Verstappen ajoi vakuuttavaan voittoon yhdeksännestä lähtöruudusta, ja vankisti johtoaan MM-sarjassa. Kuva: Getty Images

Red Bull -kaksikko on alkukaudella ollut omalla tasollaan, mutta heidän jälkeensä Aston Martinin, Mercedeksen, ja Ferrarin kuskien sijoitukset sekä vauhti ovat vaihdelleet enemmän. Esimerkiksi Ferrarin ja Mercedeksen kuljettajat ovat MM-taistossa sijoilla 4.–7. vain 22 pisteen erolla toisistaan.

Entä Bottas?

Valtteri Bottaksen kilpailu alkoi vahvasti, kun suomalainen nousi kymmenennestä lähtöruudusta kahdeksanneksi. Kilpailun edetessä kävi selväksi, ettei Alfa Romeon vauhti vieläkään riitä kilpailussa taistelemaan kärkipään sijoituksista.

– Ei ollut valitettavasti oikein vauhtia tänään. Eilen oli selkeästi parempi kyyti yhdellä kierroksella, mutta kisavauhti ei oikein riittänyt kymmenen parhaan joukkoon. Eilinen vauhti oli positiivista, mutta tänään näkyi ehkä se vauhti, missä oikeasti ollaan, Bottas kommentoi Viaplaylle kilpailun jälkeen.

Valtteri Bottas
Valtteri Bottas ei ole kauden avauskilpailun jälkeen yltänyt MM-pisteille. Kuva: Getty Images

Aika-ajossa Bottaksen vauhti herätti lupauksia, mikä osoitti Mildhin mukaan radan sopivan suomalaiselle. Neljä MM-pistettä viidestä kilpailusta on kuitenkin heikko saldo. Talli saa uusia osia seuraavaan kilpailuun Imolaan, mikä voi helpottaa tilannetta.

– Alfa Romeolla on vielä paljon kehitystyötä edessä. Alkukauden saldo on varmasti pettymys odotuksiin nähden, asiantuntija tiivistää tallin kauden alun.

Yllätys

Kahdeksanneksi ajanut Pierre Gasly ajoi ehjän kisan Miamissa. Alpine on tallina ollut ajoittain vaikeuksissa kauden ensimmäisinä kisaviikonloppuina, ja Mildhin mukaan edelleen käydään keskustelua organisaation sisäisistä muutoksista.

– Gasly ajoi erittäin vahvan kilpailun. Pitäisin sitä yllätyksenä, hän sanoo.

Gasly sai vahvan lähdön kilpailuun. Hän pystyi haastamaan Carlos Sainzia ja Fernando Alonsoa avauskierrosten aikana. Kilpailun aikana Alpinen vauhti kuitenkin hieman taantui. Charles Leclerc sekä Lewis Hamilton kuittasivat ranskalaisen ohi viimeisten kierrosten aikana, mikä harmitti Gaslya.

– Meidän piti säästää polttoainetta viimeisten kierrosten aikana, joten Charles ja Lewis ohittivat minut melko nopeasti. Olen hieman pettynyt, mutta kilpailussa oli paljon hyvää, sillä onnistuimme haastamaan Mercedestä ja Ferraria, Gasly kertasi kilpailun jälkeen.

Pierre Gaslyn formula-auto.
Pierre Gasly piti Alpinellaan monta autoa takanaan Miamin kilpailussa. Kuva: Getty Images

Ranskalaiskuljettajalla on Miamin osakilpailun jälkeen kasassa kahdeksan MM-pistettä. Toisella Alpine-kuljettajalla Esteban Oconilla pisteitä on kasassa kuusi.

Floppi

Mildhin mukaan Charles Leclercin viikonloppu oli suuri pettymys. Monacolaiskuljettajasta povattiin tälle kaudelle jopa Verstappenin ykköshaastajaa MM-taisteluun, mutta alkukausi on näyttänyt jotain aivan muuta.

Leclerc ajoi ulos lauantain aika-ajojen viimeisessä osiossa, mikä vesitti haaveet parhaista lähtöpaikoista.

– Jotain tapahtui Leclercin tekemisessä, mikä teki notkahduksen hänen normaaliin tasoonsa. Hän on erittäin hyvä aika-ajaja, Mildh toteaa.

Charles Leclerc varikolla.
Charles Leclercin viikonloppu oli vaikea, ja hän on jäänyt MM-pisteissä jo kauas Max Verstappenista. Kuva: Getty Images

Seitsemäntenä kisaan lähtenyt Leclerc ei kisassakaan pystynyt esittämään huippuvauhtia, vaan ajoi samalla sijalla maaliin. Tässä Mildh näkeekin ison eron Verstappeniin, joka hallitsi kilpailua, vaikka starttasi vasta viidennestä lähtörivistä.

– Oli merkittävä ero, miten Verstappen hallitsi kilpailun. Lähtökohtaisesti nämä kaksi olivat kuitenkin mestariehdokkaat tälle kaudelle, asiantuntija paketoi.

Mitä seuraavaksi?

MM-sarja jatkuu seuraavaksi Euroopassa paljon Miamia tutummilla radoilla. Vajaan kahden viikon päästä kilpaillaan Italian Imolassa, josta karavaani siirtyy viikon välein Monacoon ja Espanjaan. Mildh uskoo Red Bullin hallinnan jatkuvan, ja mestaruustaistelun olevan kovimmillaan juuri tallikaverusten välillä.

– Kyllähän tämä Red Bullin komennossa menee vielä pitkään. Selvästi talli myös antaa Perezin sekä Verstappenin taistella avoimesti toisiaan vastaan, mikä on vielä ainakin tässä vaiheessa kautta mahdollista ja erittäin hyvä asia, Mildh analysoi.

Varikkopysähdys
Mercedes ei ole onnistunut alkukauden aikana löytämään autoonsa mestaruustason vauhtia. Kuva: Formula 1 via Getty Images

Aston Martinin, ja ennen kaikkea Fernando Alonson, vahva alkukausi on vakuuttanut asiantuntijan. Tämä hankaloittaa viime vuosien menestystallien nousua kärkikolmikkoon.

– Esimerkiksi Mercedeksen on todella vaikea nousta kärkikahinoihin, mutta Euroopan ensimmäisistä kisoista odotan vielä aika paljon. Ja odottaa täytyy myös, pääseekö Ferrari mukaan taisteluun, Mildh ennakoi.

Miamin katuradallakin dominoineen kaksikon vauhdin hyytymistä ei ole syytä odottaa viiden kilpailun jälkeen.

– Red Bull on kaikilta auton ominaisuuksiltaan niin ylivoimainen tänä vuonna, että kauden aikana on vaikea saada heitä kiinni, Mildh ennustaa.

Suosittelemme