Hyppää sisältöön
Ihmisiä juhlimassa diskovalojen loisteessa.

Huumeyhteiskunta

Miksi Belgian oikeusministeri haluttiin kaapata? Vastausta on etsittävä Belgian Antwerpenin satamasta, jonka läpi kulkee nyt ennätysmäärä kokaiinia. Asiantuntijat varoittavat, että Belgiasta on tulossa ”huumeyhteiskunta”.

Rikhard Husu

Puhelu tuli yllätyksenä. Syyskuun lopussa Belgian oikeusministeri Vincent Van Quickenborne sai järisyttävän tiedon liittovaltion syyttäjältä New Yorkiin suuntautuneen työmatkan jälkeen.

– Hän kertoi minulle, että huumejengi on suunnitellut minun ja perheeni kaappaamista, Quickenborne sanoo Ylen haastattelussa.

Epäilys ei ollut tuulesta temmattu. Belgian medioiden mukaan Van Quickenbornen asunnon läheisyyteen oli pysäköity pakettiauto, josta löydettiiin aseita, nippusiteitä ja kaksi bensiinikanisteria.

Tieto johti välittömiin toimenpiteisiin. Van Quickenborne joutui rajoittamaan julkisia esiintymisiään. Perhe piiloutui salaiseen osoitteeseen. Tapahtumat toistuivat joulukuussa, kun ministeriin kohdistui uusi uhka.

– Tämä oli vaikeaa aikaa, etenkin perheelleni. Lapseni ovat 4- ja 6-vuotiaita. Oli vaikea selittää heille mitä ympärillä tapahtuu.

Kirkko, vanhoja taloja ja ravintolan katos Kortrijkin kaupungissa.
Kortrijkin kaupungin rauha järkkyi, kun rikollisten suunnitelmat Belgian oikeusministerin kaappaamiseksi tulivat päivänvaloon. Kuva: Getty Images

Rikollisuuden pitkät lonkerot

Van Quickenborne kertaa tapahtumia kotikaupungissaan Kortrijkissa. Lappeenrannan kokoista rauhallista flaamilaiskaupunkia ei hevillä uskoisi huumerikollisten tyyssijaksi.

Huumerikollisuuden lonkerot ulottuvat kuitenkin eri puolille Belgiaa ja Eurooppaa. Sinisilmäisyyteen ei ministerin mukaan ole varaa.

– Pelkään, että tästä on tullut uusi normaali.

Entä millaiset jäljet kaappausyritys on jättänyt. Tunteeko Van Quickenborne edelleen huolta omasta ja perheensä turvallisuudesta?

– Tunnen oloni kohtalaisen turvalliseksi. Poliisi on ollut turvanamme. Emmekä ole ainoita, joita on uhattu, hän vastaa.

Van Quickenbornen mukaan uhkia on kohdistettu myös esimerkiksi viranomaisiin ja huumerikollisuutta tutkiviin toimittajiin. Syitä tilanteeseen on etsittävä Antwerpenin satamakaupungista.

Kokaiinia tuodaan Eurooppaan laillisten tuotteiden, kuten baanaanien joukossa. Tässä tullivirkailija tutkii Costa Ricasta saapunutta banaanilastia. Video: Jeroen Mortier

Huumeiden portti Eurooppaan

Metrin pituinen metallipuikko läpäisee banaanilaatikkoa suojaavan muovipeitteen. Nopea pyyhkäisy nenäliinalta näyttävään paperiin antaa odotetun tuloksen.

– Näyte on sininen. Ei kokaiinia, nimettömänä pysyttelevä tullivirkailija toteaa ykskantaan.

Pistokoe ei riitä hälventämään viranomaisten epäilyksiä. Kaikki Costa Ricasta saapuneet banaanilaatikot on tarkistettava laittomien huumeiden varalta.

Olemme Antwerpenin satamassa Belgian pohjoisosassa. Satama on Euroopan toiseksi suurin Hollannin Rotterdamin sataman jälkeen.

Antwerpenin kautta tuodaan Eurooppaan noin 200 miljoonaa tonnia tavaraa joka vuosi. Seassa on myös laittomia tuotteita ja huumeita.

Erityistä huolta viranomaisissa herättää kokaiini, jota tuodaan Antwerpenin kautta satoja tonneja vuosittain. Kokaiinia tuodaan Eurooppaan Latinalaisesta Amerikasta laillisten tuotteiden kuten hedelmien seassa.

Antwerpenin satama on Euroopan toiseksi vilkkain Rotterdamin jälkeen. Video: Jeroen Mortier

109 tonnin kokaiinivuori

Viime vuonna Antwerpenissa takavarikoitiin kokaiinia enemmän kuin koskaan aikaisemmin: 109 tonnia. Tämä on lähes puolet kaikesta Euroopassa takavarikoidusta kokaiinista.

– Määrä on valtava. Jos takavarikoitu kokaiini päätyisi katukauppaan sen arvo olisi 5,5 miljardia euroa, Belgian tullin johtaja Kristian Vanderwaeren kertoo Ylelle.

Tullijohtajan mukaan lisääntyneiden takavarikkojen taustalla on kolme tekijää: kasvava tuotanto, lisääntynyt kysyntä ja Euroopan markkinoiden houkuttelevuus.

Jos myyt gramman kokaiinia Yhdysvalloissa saat siitä 40 euroa. Euroopassa siitä maksetaan 50 euroa. On siis kannattavampaa myydä kokaiinia Euroopassa.

Belgian tullin johtaja Kristian Vanderwaeren

Viranomaisten arvioiden mukaan Antwerpeniin kautta salakuljetetusta kokaiinista onnistutaan takavarikoimaan reilu kymmenesosa. Valtaosa Eurooppaan salakuljetettavasta kokaiinista päätyy siis kaupattavaksi.

Osa kokaiinista päätyy suoraan Antwerpenin markkinoille. Jätevesitutkimusten mukaan Antwerpenissa käytetään enemmän kokaiinia kuin missään muussa Euroopan kaupungissa.

Marc juhli kokaiinin voimalla

Raskas työ vaatii raskaat huvit. Näin voisi tiivistää antwerpeniläisen Marcin suhtautumisen kokaiiniin.

Nelikymppinen Marc kuvailee itseään satunnaiseksi käyttäjäksi. Edellisestä käyttökerrasta on yli vuosi. Nuorempana kokaiinia tuli käytettyä enemmän, Marc kertoo. Käyttö yhdistyi yleensä ystävien kanssa tapahtuvaan illanviettoon ja alkoholin käyttöön.

– Sen avulla saatoin jatkaa juhlimista, jos minua olisi muuten alkanut väsyttää.

Marcin mukaan kokaiinin käyttö on hyvin yleistä Belgiassa. Sen käyttö ei katso ikää tai yhteiskunnallista asemaa. Huumetta käyttävät niin pankkiirit kuin laitapuolen kulkijat.

Hämmästyisit, jos tietäisit, miten yleistä kokaiinin käyttö on.

Antwerpeniläinen kokaiinin käyttäjä Marc

Kokaiinista ei ole koitunut ongelmia säännöllistä päivätyötä tekevälle Marcille. Toisille kokaiinin käytön hallitseminen on vaikeampaa: Marcin ravintola-alalla työskentelevä ystävä menetti työnsä kokaiinin käytön seurauksena.

Belgian hallitus on esittänyt kokaiinin käyttörikoksesta annettavien sakkojen korottamista 1 000 euroon. Marc ei usko kovempien rangaistusten vaikuttavan ihmisten käyttäytymiseen.

– Jos kokaiinia on tarjolla, sitä tullaan käyttämään.

Marcin mukaan on ilmeistä, että sataman läheisyys lisää kokaiinin tarjontaa Antwerpenissa ja muualla Belgiassa. Antwerpenin asema Euroopan kokaiinipääkaupunkina on kuitenkin verrattain uusi ilmiö.

Tytön kuolema

Kokaiinia on salakuljetettu Antwerpenin kautta jo kauan. Takavarikkojen määrä on kuitenkin kasvanut merkittävästi viime vuosina.

Kaupungin kyseenalainen maine harmittaa oikeusministeri Van Quickenbornea. Hän viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan joka toinen asukas Antwerpenissa kokee huumekaupan riskinä turvallisuudelleen.

– Jos Antwerpenin kaupunki ja sen satama yhdistetään kokaiinin käyttöön, niin tämä ei tietenkään ole ylpeyden aihe.

Salakuljetuksen mukana Belgiaan on rantautunut huumekauppaan kytkeytyvä kova rikollisuus ja väkivalta. Taustalla ovat niin Latinalaisen Amerikan huumekartellit kuin Hollannin puolella toimivat huumeliigat.

Neljän Hollannin kansalaista on pidätetty Van Quickenbornen kaappausyrityksestä epäiltynä.

Kaappaustapauksen ohella belgialaisia on järkyttänyt Belgian huumekauppaan liittynyt ampumistapaus.

11-vuotias tyttö menetti henkensä huumejengien välisessä yhteydenotossa Antwerpenissa tammikuussa. Vaikka tyttö ei kaikesta päätellen ollut ampujien kohde, tapaus herätti Belgiassa valtavan keskustelun huumekaupan lieveilmiöistä.

Belgian oikeusministeri Vincent Van Quickenborne kertoo, miten huumerikollisuus vaikuttaa belgialaisten arkeen. Video: Jeroen Mortier

Narkoterrorismi

Oikeusministeri Van Quickenbornen mukaan huumerikollisten toiminta täyttää terrorismin tunnusmerkistön.

– Seitsemän vuotta sitten maatamme koettelivat jihadistiset terrori-iskut. Nyt näemme ”narkoterroristien” käyttävän samoja keinoja. Tämä on vakava uhka yhteiskunnan turvallisuudelle.

Belgiassa on myös keskusteltu siitä, onko maa muuttumassa narkovaltioksi. Termillä tarkoitetaan yhteiskuntaa, jos huumerikollisuus läpäisee yhteiskunnan kaikki osat.

Narkovaltioista on puhuttu Latinalaisen Amerikan maiden kuten Bolivian ja Kolumbian kohdalla.

Termiä on käytetty yleisesti myös Hollannista, missä huumeliigoilla on vahva jalansija. Hollannin poliisien ammattiliiton mukaan huumerikollisuudella on yhteiskunnan peruspilareita mädättävä vaikutus.

Huumerikollisuus näyttäytyy ihmisten arjessa muun muassa korruption ja lisääntyneen väkivallan muodossa.

Belgian hallitus on vastannut lisääntyneeseen rikollisuuteen lisäämällä tullin resursseja ja teknistä valvontaa Antwerpenin satamassa. Tavoitteena on jokaisen Etelä-Amerikasta saapuvan kontin läpivalaiseminen.

Van Quickenbornen arvioi, että kokaiinin salakuljetus tulee kannattamattomaksi, jos takavarikoiden määrä kasvaa.

– Voimme vaikuttaa salakuljettajien ansaintamalleihin, jos onnistumme takavarikoimaan 20 prosenttia Antwerpenin kautta kuljetettavasta huumeista.

Ratkaiseeko valvonta kokaiiniongelman?

Leuvenin yliopiston kriminologian professori Letizia Paoli ei usko valvonnan ratkaisevan Antwerpenin kokaiiniongelmaa.

Italialaisprofessorin mukaan kokaiinitakavarikot on suhteutettava Antwerpenin sataman valtavaan volyymiin. Tarkastusten lisääminen hidastaa myös laillisten tuotteiden liikkumista Antwerpenin kautta.

Paoli toppuuttelee keskustelua Belgian luisumisesta huumerikollisten turvasatamaksi. Hän korostaa, että maalla on vahvat instituutiot ja toimiva oikeuslaitos, joka pystyy puuttumaan ongelmiin.

– Huumeisiin liittyvästä jengisodasta puhuminen on liioittelua. Kuolemaan johtaneet väkivaltatapaukset ovat edelleen hyvin harvinaisia. Edellinen murha tapahtui vuonna 2015, Paoli sanoo.

Huumerikollisuudesta on kuitenkin tullut näkyvämpi osa yhteiskuntaa, Paoli jatkaa. Taustalla on kokaiinin kaupassa ja jakelussa tapahtunut muutos.

– Viime vuosien aikana satamassa toimiville apureille on alettu maksaa luonnossa eli kokaiinilla. Ja koska kokaiinin jakelun aloittaneita jengejä on useita, niiden välille syntyy konflikteja. Tämä on lisännyt poliittisten päättäjien ja yleisön huolta.

Suora vaikutus Suomeen

Eurooppalaisten kokaiinin käyttö on tällä hetkellä historiallisen korkealla tasolla. Euroopan huumevirasto arvio tuoreessa raportissaan, että 2,2 miljoona nuorta aikuista oli käyttänyt kokaiinia viimeisen vuoden aikana. Kokaiini on myös toiseksi yleisin syy hoitoon hakeutumiselle.

Belgiassa kokaiinia käytetään keskimääräistä enemmän. Lähes kolme prosenttia Belgian 15–34-vuotiaista on käyttänyt kokaiinia viimeksi kuluneen vuoden aikana. Suomessa nuorista aikuisista kokaiinia on käyttänyt puolitoista prosenttia.

Lähes puolet Euroopan kokaiinitakavarikoista tehdään Belgiasta. Tullijohtaja Vanderwaeren mukaan Belgian tapahtumilla on suora vaikutus Suomen huumemarkkinoihin.

On helppoa ajatella, että Antwerpen on kaukana Suomesta, mutta arvioisin, että jopa neljäkymmentä prosenttia Suomessa käytettävästä kokaiinista tulee Eurooppaan Antwerpenin kautta.

Belgian tullin johtaja Kristian Vanderwaeren

Huumeparonit piiloutuvat

Mutta voiko kokaiinin pysäyttää Antwerpenin satamaan, kuten poliitikot ja viranomaiset toivovat? Mitä keinoja tämä vaatisi?

Oikeusministeri Quickenborne korostaa kokaiinin tuottajamaiden ja varustamoiden vastuuta huumekaupan vastaisessa kamppailussa. Isot varustamot ovat muun muassa siirtyneet älykkäiden konttien käyttöön.

– Jos kontti avataan matkalla, tieto tästä siirtyy välittömästi poliisille ja tullille, Van Quickenborne kuvailee.

Van Quickenbornen mukaan on tärkeää puuttua rikollisten rahaliikenteeseen sekä huumekauppiaiden piilopaikkoihin. Hän kertoo tekevänsä työtä sen eteen, että huumekaupasta tuomitut rikolliset luovutetaan Belgiaan.

– Meillä on edelleen Dubain, Marokon ja Turkin kaltaisia maita, jossa huumeparonit voivat piiloutua ja ylläpitää rikollista toimintaa Euroopassa.

Entä mitä antwerpenilainen Marc ajattelee kokaiinin salakuljetukseen kytkeytyvästä väkivallasta? Onko myös satunnaisella käyttäjällä vastuuta huumekauppaa ympäröivästä rikollisuudesta?

– Tiedostan ongelman, mutta en usko, että minun tekemisilläni on ratkaisevaa vaikutusta tilanteeseen, Marc pohtii.

Voit keskustella aiheesta 14.5. klo 23 asti.