Hyppää sisältöön

Tampereella ruokakaupan edustalla tapahtui henkirikos tammikuussa – syytetty 18-vuotias katsoi samana päivänä väkivaltamateriaalia ja osti teräaseen

Syyttäjä vaatii vastaajalle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Syytetty kiistää murhan, mutta myöntää tapon.

Rikoksesta epäilty peittää kasvonsa sanomalehdellä oikeudessa.
Syyttäjä vaatii 18-vuotiaalle nuorelle elinkautista vankeusrangaistusta. Kuva: Marko Melto
Mari Jäntti,
Pasi Punkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Pirkanmaan käräjäoikeus aloitti tiistaina suurta huomiota saaneen henkirikoksen käsittelyn. 18-vuotiasta miestä syytetään murhasta. Teko tapahtui 17. tammikuuta iltapäivällä Tampereen Lielahden Prisman edustalla. Syytetty on ollut vangittuna siitä saakka.

Syyttäjä vaatii vastaajalle elinkautista vankeusrangaistusta. Syytetty nuori kiisti oikeudessa murhan, mutta myönsi tapon.

Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa asiaan ensi viikolla.

Näin tapahtumat etenivät

Syytetty ja uhri tunsivat toisensa entuudestaan. Syyttäjän ja perheen asianajajan mukaan he olivat lapsuudenystäviä.

Tapahtumat käynnistyivät siten, että epäilty tekijä oli nauttinut aamusta alkaen alkoholia ja päätynyt iltapäivällä ostamaan puukon. Syytetty oli tavannut uhrin sekä erään kolmannen miehen myöhemmin tämän jälkeen. He olivat lähteneet yhdessä ajelemaan, jolloin epäilty jatkoi alkoholin juomista. Uhri oli toiminut kuskina.

Kolmikko päätyi Lielahden Prisman edustalle. Syytetylle oli tässä kohtaa ajelua tullut huono olo ja uhri oli auttanut kaverinsa ulos autosta. Syyttäjän mukaan syytetty löi yllättäen uhria puukolla, jonka epäilty oli ostanut aikaisemmin samana päivänä. Kolmas osapuoli oli yrittänyt tulla väliin ja hälytti paikalle apua. Syyttäjän mukaan syytetty löi uhria lopulta yhteensä 18 kertaa.

Syyttäjän kertoman mukaan puukotus loppui vasta, kun uhri sai puukon itselleen ja iski epäiltyä. Tässä kohtaa epäilty tekijä meni tajuttomaksi. Myös uhrin hallusta löytyi puukko, mutta sitä ei syyttäjän mukaan ollut käytetty teossa. Molemmat teräaseet takavarikoitiin teon jälkeen.

Kynttilöitä ja ruusuja maassa.
Uhria surtiin tammikuussa Prisman edustalla. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Syytetyn asianajajan mukaan syytetty ei muista parkkipaikan tapahtumia. Puukon hankkiminen ei ollut asianajajan kertoman mukaan epätavallista, sillä kaveriporukassa oli myös aikaisemmin pidetty hallussa teräaseita. Teräaseen hankkimiseen ei liittynyt aikomukseen tehdä henkirikos.

Uhri kuoli ensihoitotoimenpiteistä huolimatta tapahtumapaikalle, epäilty tekijä haavoittui tilanteessa vakavasti.

Syyttäjä: syytetty puhunut halustaan tappaa

Syyttäjän mukaan syytetty oli jo aiemmin päivällä ilmaissut kiinnostusta henkirikoksen tekemiseen, sillä tämä oli puhunut aikaisemmin tekopäivänä halustaan tappaa. Syyttäjän mukaan vastaaja on tekopäivänä katsonut erilaisiin suomalaisiin joukkosurmiin liittyviä sisältöjä. Lisäksi syytetty oli jo aikaisemmin edellisenä vuotena etsinyt verkosta sisältöjä liittyen sekä suomalaisiin että ulkomaalaisin koulusurmiin. Poliisi ei esitutkinnassaan kyennyt palauttamaan tiedostoja. Sisältö on päätelty tiedostojen nimistä.

Syytetyn asianajajan mukaan itse materiaalin sisältö ei kerro vakaasta harkinnasta. Asianajajan mukaan materiaali ei ole sisältänyt raakaa väkivaltaa eikä niiden voida katsoa ilmaisevan väkivallan fantasiointia.

Syyttäjä kävi oikeudessa läpi myös syytetyn lähettämiä viestejä. Syyttäjän mukaan viesteissä on käyty keskustelua muun muassa siitä, miten rikoksista voi jäädä kiinni tai olla jäämättä. Asianajajansa mukaan vastaaja on viesteissään korostanut, ettei ole ollut keskusteluissa tosissaan.

Puolustuksen mukaan vastaaja pyytää pääsyä mielentilatutkimukseen.

Poliisi tutki aluksi tappona

Poliisi tutki tapausta ensin tappona, mutta vaihtoi sitten murhatutkinnaksi. 18-vuotiasta miestä syytetään nyt käräjäoikeudessa murhasta. Murha tarkoittaa rikoksena suunnitelmallisuutta, erityistä julmuutta tai raakuutta. Poliisi kuuli epäiltyä sairaalan teho-osastolla. Käräjäoikeus vangitsi hänet teosta epäiltynä.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Sakari Tuominen kertoi helmikuussa Ylelle, että rikosnimikkeen koventamiseen päädyttiin esitutkinnassa tulleiden tietojen jälkeen. Poliisi keskusteli rikosnimikkeen koventamisesta myös syyttäjän kanssa.

Autossa mukana olleen kolmannen osapuolen osuutta tapahtumiin tutkittiin. Hänet vapautettiin tutkinnan melko varhaisessa vaiheessa epäilyistä.

Poliisinn operaatio Lielahdessa 17.1.2023.
Poliisilla oli paikalla useita partioita Tampereen Lielahdessa 17. tammikuuta. Kuva: Aki Lahtinen / Yle

Suosittelemme sinulle