Hyppää sisältöön

Krista Pärmäkosken ura jatkuu! ”Haluan sen tuskan vielä kokea” – arvokisoissa häntä ei välttämättä enää nähdä

Lapin keväthangilla harjoitteleva Krista Pärmäkoski paljasti jatkoaikeensa. Ilman MM-pettymyksiä ura olisi erittäin todennäköisesti paketissa.

Krista Pärmäkoski naisten 30 kilometrin jälkeen.
Krista Pärmäkoski availee harjoituskauttaan Kilpisjärvellä Lapissa. Tiistaina hän vihdoin paljasti jatkoaikeensa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Pekka Holopainen,
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maastohiihdon arvokisoissa jo talvella 2009 debytoinut Krista Pärmäkoski, 32, on raskaan pettymyksen tuottaneen MM-kauden jälkeen pohtinut uransa kohtaloa omissa oloissaan.

Tiistaina Pärmäkoski oli sosiaalisen median kanavassaan vihdoin valmis kertomaan asiasta. 12-kertaisen arvokisamitalistin ura jatkuu ainakin kauden 2023–2024, eli yksiäkään arvokisoja Pärmäkoski ei ainakaan lähtökohtaisesti suomalaisille hiihdonystäville enää lupaa. Kaudella 2023–2024 ei hiihdetä MM- tai olympiamitaleista.

Toisaalta Pärmäkoski ei asiasta tiedottaessaan myöskään sulkenut pois sitä mahdollisuutta, että tähtäisi vielä Trondheimin MM-kisoihin 2025 ja jopa Milanon olympiakisoihin 2026.

Pärmäkoski käynnistelee paraikaa uutta harjoituskauttaan Lapin kevätlumilla Kilpisjärvellä, eikä halunnut tiistaina avautua enempää päätöksensä taustoista.

Krista Pärmäkoski hiihtää naisten 10 kilometrin kisassa.
Krista Pärmäkoski vauhdissa naisten 10 kilometrillä viime talven Planican MM-kisoissa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

”Samalla välivuodella olen yhä”

Pärmäkoski kertoi päätöksestään reilun seitsemän minuutin mittaisella Instagram-videolla. Sillä hän kertasi uraansa 12-vuotiaasta, jolloin alkoi kiertää kilpailuissa.

– Lukion jälkeen päätin, että pidän välivuoden ja katson, mihin rahkeeni oikeasti riittävät. No, sillä samalla välivuodella olen yhä, hiihtäjätähti pohti aluksi.

Pärmäkoski jatkoi videolla urheiluelämän hyvien ja huonojen puolien läpikäyntiä. Parhaimmillaan hänelle on tullut 250 reissupäivää, eikä hän ole nähnyt läheisiään niin paljon kuin haluaisi, jotta säästyisi sairastumisilta.

– Urheilu myös antaa paljon. Olen kiitollinen, että olen saanut tehdä jo 14 vuotta sellaista työtä, joka on ollut lempiharrastukseni. Elän unelma-ammatissani. Vaikka se ottaakin paljon.

Pärmäkoski sanoo pohtineensa paljon, onko järkeä enää laittaa itsään likoon ja elää kurinalaisesti esimerkiksi läheisten kustannuksella. Viime kaudella Pärmäkosken Tour de Ski meni mönkään mahataudin takia. MM-kisojen jälkeen Pärmäkoskella oli koronavirus.

– Uskon edelleen, että se vaikutti jo MM-kisojen aikana, koska palautuminen oli tosi huonoa.

Pärmäkoski kuitenkin sanoo videolla todenneensa kevään aikana, että hänen palonsa hiihtoa kohtaan tuskin sammuu koskaan. Lisäksi hän ilmoittaa vuodenvaihteen Tour de Skistä jääneen niin paljon hampaankoloon, että kaikki harjoittelu ensi kauteen tehdään Touria ajatellen.

– Tiedän jo, että pahalta tuntuu Alpe Cermisiä kiivetä, mutta haluan sen tuskan vielä kerran kokea.

– Kohti sitä unelmaa, mikä elää yhä.

Ristiriitainen kausi

Kausi 2022–2023 oli Kuortaneelle asettuneelle maajoukkueratsulle kovin ristiriitainen. Tour de Skille vuodenvaihteeseen löytynyt huippuvire lupaili erinomaisia MM-vauhteja Planicaan, mutta kohtalokas, jopa kokonaisvoiton vienyt sairastuminen Tourin kalkkiviivoilla pilasi pitkälti koko loppukauden.

Raskaan kisakiertueen tärkeä bonus eli niin sanottu harjoituksellinen superkompensaatio jäi kokonaan tulematta. Planican MM-kisoissa Pärmäkoski oli henkilökohtaisilla matkoilla parhaimmillaan yhdistelmäkilpailussa kuudes, mutta 30 kilometrillä (p) vasta 15:s ja 10 kilometrillä (v) 17:s.

Aino-Kaisa Saarinen (vas.) ja Krista Lähteenmäki (nyk. Pärmäkoski) saavuttivat parisprintissä hopeaa Oslon MM-kisoissa 2011.
Aino-Kaisa Saarinen (vas.) ja Krista Lähteenmäki (nyk. Pärmäkoski) saavuttivat parisprintissä hopeaa Oslon MM-kisoissa 2011. Kuva: Pool/Getty Images

Ensimmäiset arvokisamitalinsa jo 20-vuotiaana Oslossa 2011 saavuttanut urheilija on varsin avoimesti myöntänyt, että lähti harjoituskauteen 2022 sillä asenteella, että siitä tulisi hänelle huippu-urheilijana viimeinen. Jos tulokset olisivat olleet MM-kisoissa sellaisia kuin vielä Tour de Skin aikaan näytti, Krista Pärmäkoski erittäin todennäköisesti valmistautuisikin tulevaan kesään ensimmäistä kertaa yli 15 vuoteen ilman ankaran sitouttavaa harjoitusohjelmaa riippakivenään.

Uransa jatkoa punnitessaan Pärmäkoski pompotteli hetken myös ajatuksella valmistautua ensi kauteen Suomen A-maajoukkueen ulkopuolella, kuten hän teki jo harjoituskaudella 2019. Hän päätti kuitenkin liittyä harjoituskaudeksikin maajoukkueeseen. Valmentajana jatkaa Matti Haavisto.

Suosittelemme