Hyppää sisältöön

Perinneyhdistys puolustaa Lappeenrannan kauppatoria: ”Tori piirakkakojuineen ja kauppahalli ovat parhaimmillaan nykyisillä paikoillaan”

Lappeenrannan Kilta ja toriyhdistys alkavat kerätä nimiä kauppatorin ja kauppahallin nykyisiä paikkoja puolustavaan adressiin. Monitoimiareena siirtäisi toteutuessaan molemmat muualle.

Lappeenrannan kauppatorilla kevät aamuna ihmisiä istumassa kahvilakojujen edessä.
Lappeenrannan Killan mielestä kauppatori piirakkakojuineen on parhaimmillaan nykyisellä paikallaan. Kuva otettu 28. huhtikuuta 2023. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Riitta Väisänen,
Elli Sormunen

Perinneyhdistys Lappeenrannan Kilta alkaa kerätä nimiä kauppatorin ja kauppahallin säilyttämiseksi nykyisillä paikoillaan.

Paperiadressi tulee allekirjoitettavaksi ainakin torille. Lisäksi yhdistys perustaa nettiadressin. Tavoitteena on aloittaa nimien keruu tällä viikolla.

Adressi liittyy esillä olleeseen toriareenaan. Toteutuessaan monitoimiareena siirtäisi Lappeenrannan kauppatorin ja torin laidalla olevan kauppahallin toisaalle.

– Nimien keruun tarkoituksena on herättää päättäjät huomaamaan, että tori piirakkakojuineen ja kauppahalli ovat parhaimmillaan juuri nykyisillä paikoillaan, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Marja Vuorinen.

Yhdistyksen mukaan monitoimiareenan myötä kaupungin keskustasta katoaisi viimeinen elävä aukio.

– Perinteikästä ja toimivaa kauppatoria ei myöskään pidä siirtää vain siksi, että saataisiin elämää aiemman suunnittelun tuottamille ”kaupunkiautioille”, Vuorinen sanoo.

Kilta kehittäisi toria nykyisellä paikallaan

Yhdistyksen mielestä kaupungin tulisi jatkaa kauppatorin kehittämistä nykyisellä paikallaan. Lappeenrannan Kilta kerää nimiä adressiin yhdessä toriyhdistyksen kanssa.

Ylen tietojen mukaan osa torikauppiaista ja kauppahallin yrittäjistä tapaa Lappeenrannan kaupunginjohtoa keskiviikkona. Kauppiaat aikovat kertoa kaupungin johdolle, etteivät hyväksy kauppatorille esitettyjä vaihtoehtoisia paikkoja. Toriyhdistyksen puheenjohtaja tyrmäsi esitetyt vaihtoehdot jo viime viikolla Ylen haastattelussa.

Kaupunki on tarkastellut kauppatorilleja kauppahallille vaihtoehtoisia paikkoja osana toriareenaa koskevaa selvitystä. Kaupunki on sovitellut toria kaupungintalon edustalla olevalle Kansalaistorille, Marian aukiolle sekä satamatorille.

Kauppahallia kaupunki on visioinut Kansalaistorin ja Marian aukion laidoilla oleviin rakennuksiin. Satamaan puolestaan voitaisiin rakentaa uusi kauppahalli.

Suosittelemme