Hyppää sisältöön

Etelä-Pohjanmaan kunnissa suhtaudutaan ilmastotyöhön positiivisesti

Puolet Etelä-Pohjanmaan kunnista kuuluu kuntien energiatehokkuussopimukseen. Kuntien omistamia öljylämmitteisiä rakennuksia on siirretty kaukolämpöön tai -lämpöön.

Helenin aurinkovoimalaitos Nurmijärvellä.
Etelä-Pohjanmaan kunnissa ilmastotyöhän suhtaudutaan positiivisesti. Esimerkiksi aurinkopaneeleita on kunnissa asennettu hyvään tahtiin. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Tuomo Mäenpää

Etelä-Pohjanmaan kunnissa tehdään jo paljon ilmastotoimenpiteitä ja kunnissa on positiivinen suhtautuminen ilmastotyöhön, kertoo Etelä-Pohjanmaan liitto.

Puolet Etelä-Pohjanmaan kunnista kuuluu kuntien energiatehokkuussopimukseen. Nämä kunnat ovat asettaneet energiansäästötavoitteen ja ovat velvollisia myös raportoimaan toimistaan.

Esimerkiksi kuntien omistamia öljylämmitteisiä rakennuksia on siirretty kauko- tai maalämpöön. Myös aurinkopaneeleita on asennettu ja sähköautojen latauspisteitä löytyy kuntien rakennuksissa.

Etelä-Pohjanmaan liitto on tarjonnut kunnille asiantuntija-apua ilmastotyön edistämiseen muun muassa koulutusten, keskustelutilaisuuksien ja seminaarien muodossa osana juuri päättynyttä Etelä-Pohjanmaan kuntien ilmastotyön vauhdittaminen –hanketta.

Ilmastolain muutos velvoittaa kunnat laatimaan ilmastosuunnitelman viimeistään 2025 alkavalla valtuustokaudella.

Projektipäällikkö Liisa-Maija Hurme kertoo, että Etelä-Pohjanmaan kunnilla on hyvät lähtökohdat ilmastosuunnitelmien laatimiseen.

Esimerkiksi Seinäjoen kaupunki on jo tehnyt Ekoviisas Seinäjoki -ohjelman.

− Alavus, Lapua, Kauhava, Kurikka ja Kuortane ovat mukana Kestävät-ilmastoyhteistyössä, jossa kunnat ovat laatineet yhteisen ilmastostrategian sekä kestävän kehityksen ohjelmat. Lisäksi Isojoen kunta on asettanut hiilineutraaliustavoitteen vuoteen 2025, Hurme kertoo tiedotteessa.

Juuri julkaistut kuntakohtaiset ilmastokatsaukset toimivat apuna kuntien ilmastosuunnitelmia laadittaessa.

Suosittelemme