Hyppää sisältöön

Jalasjärveläislähtöinen Aku Autio valittiin Jämijärven kunnanjohtajaksi vain 28-vuotiaana: ”Ei tässä nyt ihan ennätyksiä tehdä”

Kunnanjohtaja Autio haluaa, että Jämijärvi on jatkossakin itsenäinen. Valinnan myötä Autio aikoo luopua luottamustehtävistään Kurikassa.

Aku Autio on vasta 28-vuotias kunnanjohtaja
Aku Autio valittiin 28-vuotiaana Jämijärven kunnanjohtajaksi. Kuva: Essi Jäälinna
Tuomo Mäenpää

Kurikan kaupunginvaltuutettu Aku Autio on valittu Jämijärven kunnanjohtajaksi.

Jalasjärveläislähtöinen Autio valittiin virkaan yksimielisesti.

Autio on vasta 28-vuotias.

– Ei tässä nyt ihan ennätyksiä tehdä, onhan sitä nuorempiakin kunnanjohtajaksi valittu. Kun pari vuotta sitten tulin Jämijärven kunnalle hallintosihteeriksi, en osannut kyllä ajatellakaan, että tässä näin käy, Autio myöntää.

Kokoomustaustainen Autio on toiminut Kurikassa myös sivistyslautakunnan puheenjohtajana ja muun muassa Janne Sankelon eduskunta-avustajana.

Tuore kunnanjohtaja pohtii, että nuoruus näkyy työssä ainakin vahvana tulevaisuudenuskona.

– Ei ole sellaista tappiomielialaa, vaikka Jämijärvelläkin on edessä taloudellisesti haastavia aikoja. Siinä mielessä sitä on vielä aika kirkasotsainen nuori, että näkee kaikessa sen hopeareunuksen.

Jämijärvi pysyy itsenäisenä

Autio näkee paljon samoja elementtejä Jämijärvessä kuin synnyinkunnassaan Jalasjärvessä.

– Täällä ei ehkä pidetä ihan niin kovaa melua itsestä ja omasta tekemisestä. Muutoin on aika lailla samanlaista, Autio hymähtää.

Jalasjärvi liitettiin Kurikkaan vuoden 2016 alussa.

– Aivan kuin Jalasjärvellä oli, myös täällä on hyvin itsellinen meininki. Kun kunta on itsenäinen ja päätökset on omissa käsissä, niin on se eri asia. Yhteisön asiaa viedään vahvasti yhdessä eteenpäin – toki näin koen edelleen myös Jalasjärvellä.

Kunnanjohtaja Autio haluaa, että Jämijärvi on jatkossakin itsenäinen.

– Kyllä se on ehdoton lähtökohta. Toki jos palveluja ei millään ilveellä pystytä järjestämään, niin se on sitten eri asia. Siitä kuitenkin lähdetään, että Jämijärven kunnan tulevaisuudesta pidetään kiinni.

Luopuu luottamustehtävistään Kurikassa

Autio on hoitanut alle 2000 asukkaan Jämijärvellä vt. kunnanjohtajan tehtävää siitä lähtien, kun entinen kunnanjohtaja irtisanoutui marraskuussa. Virkaa tavoitteli kahdeksan hakijaa.

Valinnan myötä Autio aikoo luopua luottamustehtävistään Kurikassa.

– En ole hirveästi Kurikassa enää näkyvillä ollutkaan, enemmänkin olen Kurikan politiikassa ollut nyt taustapiruna.

Kurikassa on valtuustosopimus, että elokuun alusta Autiosta olisi tullut kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja.

– Mutta todennäköisesti aion nyt keskittyä sataprosenttisesti Jämijärven asioihin, vaikka ei siinä sinänsä mitään eturistiriitaa olisikaan jatkaa myös Kurikassa.

Autio ei halua miettiä liikaa vielä tulevia tavoitteitaan.

– Aina kun näin nuorena on eri tehtäviin valittu, niin kysytään suuria tavoitteita. Nyt olen kunnanjohtaja ja keskityn tähän täysillä. Jämijärvi ei ole minulle mikään ponnahduslauta seuraavaan paikkaan. Toki varmasti joskus tulee vastaan uusia mahdollisuuksia, mutta niiden aika ei ole todellakaan vielä.

Aution kirjat ovat edelleen Kurikassa. Edessä lienee kuitenkin muutto.

– Se on itselle periaatteellinenkin asia, että pitää olla läsnä johtamansa kunnan arjessa, Autio linjaa.

Suosittelemme