Hyppää sisältöön

Luottamuksellinen kysely EM-fiaskon jälkeen hämmentää Suomen maajoukkueen edustuspainijoita – ”Todella vaikea ymmärtää”

Suomen kärkipainijoilta kysyttiin mielipidettä ulkomaalaisen päävalmentajan palkkauksen tuomasta lisäarvosta.

Elias Kuosmanen otteli vuonna 2021 olympiakarsintaturnauksessa Sofiassa ukrainalaista Mykola Kutshmia vastaan.
Elias Kuosmanen otteli vuonna 2021 olympiakarsintaturnauksessa Sofiassa ukrainalaista Mykola Kutshmia vastaan. Kuva: Borislav Troshev/Anadolu Agency via Getty Images
Pekka Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen painimaajoukkueen vierailusta Zagrebin EM-kisoissa huhtikuussa ei jäänyt jälkipolville ylevää kerrottavaa. Kaikki viisi miestä hävisivät ainoan ottelunsa yhteispistein 11–43, ja ainoa naisedustaja kärsi selätystappion avauskierroksella.

Joukkueesta puuttuivat viime vuonna kreikkalais-roomalaisen painin EM-mitaleilla olleet Arvi Savolainen ja Konsta Mäenpää, ja kaksinkertainen 97-kiloisten EM-mitalisti Elias Kuosmanen otteli raskaimmassa eli 130 kilon painoluokassa. Olympiapaikkoja Pariisiin vuodeksi 2024 aletaan jakaa syyskuussa Belgradin MM-kisoissa.

Pian EM-finaalin jälkeen kaikki suomalaiset edustustason painijat vastaanottivat sähköisesti luottamuksellisen, maajoukkuetoimintaan liittyvän kyselyn. Sen oli laatinut Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön läheinen yhteistyökumppani eli Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihu. Eräs maajoukkuepainija kertoo kyselyn sisällön ja ajankohdan aiheuttaneen runsaasti hämmennystä.

Koska kyse on luottamuksellisesta, ei julkisuuteen tarkoitetusta kyselystä, hän ei halunnut kommentoida asiaa Yle Urheilulle nimellään.

Erityisesti kummastusta herätti ulkomaalaisen päävalmentajan palkkaamista koskeva kysymys. Urheilijoilta kysyttiin näkemystä siitä, toisiko ulkomaalainen valmentaja merkittävää lisäarvoa maajoukkuevalmentautumiseen.

Kreikkalais-roomalaisen painin vastuuvalmentajia ovat Juha Lappalainen Helsingissä ja Marko Yli-Hannuksela Kuortaneella. Olympialajien vastuuvalmentajien sopimukset ovat tyypillisesti olympiadin mittaisia. Yhteensä Painiliitolla on seitsemän maajoukkuetasolla toimivaa valmentajaa.

Päävalmentaja Lappalaisen synkkä yksinpuhelu EM-katastrofin jälkeen.

Yhteensä 16 kysymystä

Jokaista kysymystä sai arvioida 5-portaisella asteikolla, jonka ääripäät olivat täysin samaa mieltä ja täysin eri mieltä. Yle Urheilu on tutustunut yhteensä 16 maajoukkuetoiminnan laatuun keskittyvää kysymystä sisältävään patteriin.

– Todella vaikea ymmärtää tällaisen kyselyn ajoitusta ja tarkoitusta. Vuodesta 2018 lähtien on melkein joka vuosi tullut (miesten) arvokisamitaleita tai olympiapaikkoja. Nyt tuli yksi iso ohiveto tilanteessa, jossa viime vuoden arvokisamitalistit puuttuivat joukkueesta kokonaan. Ei sellainen ole oikea ajankohta alkaa tällaisia kysellä, kertoo edustuspainija.

Hän sanoo luottavansa sekä Lappalaisen että Yli-Hannukselan ammattitaitoon täysin.

Painiliiton toiminnanjohtaja Pasi Sarkkinen kertoo liiton tilanneen kyselyn Kihulta. Ajankohta ei ollut sattumaa.

Jonni ja Pasi Sarkkinen
Painiliiton toiminnanjohtajan Pasi Sarkkisen poika Jonni Sarkkinen voitti äskettäin nuorten EM-kultaa. Hän tähtää syksyllä Tampereella pidettäviin nuorten MM-kisoihin. Kuva: Kalle Pallonen / Yle

Anonyymi kysely

– Ei ehkä niinkään EM-kisojen tulos sinänsä, mutta se tapa, jolla siihen päädyttiin. Pyysimme Kihua tekemään tällaisen anonymisoidun kyselyn, jossa käydään maajoukkuetoimintaa laajasti läpi.

Sarkkinen korosti, ettei ulkomaalaista valmentajaa koskeva kysymys tarkoita, että nykyisten vastuuvalmentajien vaihtoviikot olisivat käynnissä.

– On kuitenkin selvää, että Painiliitonkin on oltava kartalla myös siitä, millaista osaamista kansainvälisesti voisi olla tarjolla. Nyt on hiljaista, kun Venäjän ja Valko-Venäjän suunta on tietysti tukossa ja kovat osaajat eri puolilla kiinni Pariisin olympiakisojen läheisyyden takia.

Suomen edellinen ulkomaalainen päävalmentaja oli virolainen Henn Pölluste 1990-luvulla. Tämän jälkeen tehtävästä on neuvoteltu ainakin ruotsalaisen Hans Myllärin, puolalainen Ryszard Swieradin sekä bulgarialaisen Stoian Dobrevin kanssa, mutta valituksi on tullut suomalainen kandidaatti.

– Faktaahan se on, että vaikka meillä on hyviä painivalmentajia, kokonaisuus on erittäin suomalaisen koulukunnan tuote Veli-Karri Suomista lukuun ottamatta, Sarkkinen toteaa.

Suominen vaikutti takavuosina pitkään Pietarissa aktiivipainijana ja opiskeli kaupungissa myös valmennusta.

Suosittelemme