Hyppää sisältöön

Huumerikollisten viestejä takavarikkoon kansainvälisessä poliisioperaatiossa – neljälle vankeustuomiot Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa

Kokaiinia ja marijuanaa välitettiin rikollisten suosimassa sovelluksessa. Käräjäoikeus arvioi huumausainerikosten taloushyödyksi noin 292 000 euroa

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden ulko-ovi Lahdessa.
Huumekauppaa käytiin SkyECC-sovelluksessa keväästä 2020 kevääseen 2021. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle
Tapio Enlund

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut neljä henkilöä eripituisiin vankeusrangaistuksiin laajassa huumerikosvyyhdissä. Päätekijä sai kaikkiaan 15 törkeästä huumausainerikoksesta ja huumausainerikoksesta vankeutta 7 vuotta ja 6 kuukautta.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan valtiolle rikosten tuottamana taloushyötynä yhteensä noin 292 000 euroa. Syyttäjä oli arvioinut rikosten taloushyödyn huomattavasti suuremmaksi, lähes 850 000 euroon.

Jutussa yksi henkilö tuomittiin kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta 2 vuoden ja 4 kuukauden vankeuteen, yksi puolentoista vuoden vankeusrangaistukseen ja yhden tuomio oli vuosi ehdollista vankeutta.

Tuomitut olivat pitäneet hallussaan ja myyneet kokaiinia, amfetamiinia ja marijuanaa Lahdessa ja Hollolassa kevään 2020 ja kevään 2021 välillä.

Kauppaa oli käyty rikollisten suosimassa SkyECC-sovelluksessa, mistä viestejä on takavarikoitu Ranskassa sijainneeseen palvelimeen tehdyssä kansainvälisessä poliisioperaatiossa.

Oikeuden mukaan viestintäraportit osoittavat, että marijuanaa oli kaupattu jopa 11 kilon erässä. Syytekohtia jutussa oli lähes 30, mutta osa niistä hylättiin.

Suosittelemme