Hyppää sisältöön

Poliisi epäilee, että satelliittiseurannassa ollut Jykä-merikotka on tapettu Puolangalla

Jykä on mediassa tuhansien ihmisten tuntema ja seuraama merikotka. Se on ollut satelliittiseurannassa vuoden 2020 huhtikuusta lähtien.

Merikotkan pää sivulta kuvattuna.
Jykä on ollut toinen aikuinen merikotka, jonka elintapoja on Suomessa seurattu satelliittilähettimellä. Kuva: Jyrki Mäkelä
Tiia Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi epäilee, että Jykä-nimellä tunnettu merikotka on tapettu Puolangalla Kainuussa. Tarkemmaksi sijainniksi epäillään Taivalkoskentien vartta Joukokylässä.

Poliisi tutkii epäiltyä tappoa ja kaipaa vinkkitietoja merikotkan liikkeistä loppuvuoden 2022 ajalta.

Jykä on mediassa tuhansien ihmisten tuntema ja seuraama merikotka. Vuonna 2020 rengastettu merikotka on ollut useiden vuosien ajan satelliittiseurannassa (BirdLife Suomi).

– Tutkinta käynnistyi satelliittiseurannasta annettujen tietojen perusteella. Havaintoja linnun liikkeistä kaivataan viime vuoden lopulta ensilumen ajalta, kertoo rikosylikonstaapeli Markku Pyykkönen Oulun poliisilaitokselta.

BirdLife Suomen mukaan kotkan satelliittilähetin löytyi viikko sitten läheltä viimeisimpiä paikannuksia, ja vaikuttaa siltä, että lähetin oli irrotettu teräaseella. Itse lintua ei ole vielä löydetty.

Merikotka Jykä oli tieteelle arvokas, BirdLife Suomesta kerrotaan. Se oli vasta toinen aikuinen merikotka, jonka elintapoja on Suomessa seurattu satelliittilähettimellä. Jykän aurinkokennoilla toimiva lähetin oli aiempinakin vuosina hiljentynyt talveksi, mutta tänä keväänä paikannuksia ei enää saatu odotettuun aikaan.

– Olin hyvin huolissani tilanteesta, ja pettymys oli valtava, kun löysin linnun lähettimen, Jykälle lähettimen asentanut Jyrki Mäkelä sanoo BirdLife Suomen tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa, että harvinaisten, rauhoitettujen lintujen tappaminen on luonnonsuojelurikos, josta seuraa tekijälleen useiden tuhansien eurojen lasku. Merikotkan arvo on 7 400 euroa.

Havaintoja Jykä-merikotkan liikkeistä voi ilmoittaa Oulun poliisilaitoksen vihjenumeroon 0295 416 195 tai sähköpostilla vihjeet.oulu@poliisi.fi.

Juha Laaksosen luontoretkellä kuusamolainen lintujen rengastaja Jyrki Mäkelä kertoo merikotka Jykän seikkailusta.

Juttua täydennetty 9.5.2023 kello 13.56: juttuun on lisätty BirdLife Suomen tiedot satelliittilähettimen löytymisestä ja siitä, miksi Jykä oli tieteelle arvokas.

Suosittelemme sinulle