Hyppää sisältöön

Kevättulvat ovat tänä vuonna Itä-Suomessa tavallista suuremmat

Runsaan lumen sulettua vesistöissä riittää vettä. Tulvahuippu on ohitettu pienissä järvissä ja joissa Vuoksen vesistön pohjoisosassa. Suurten järvien ja niiden alapuolisten jokien pinta nousee yhä.

Pelto, jonka keskellä virtaava joki tulvii molemmin puolin pellolle.
Latvavesien pienissä joissa jä järvissä tulvahuippu alkoi ensimmäisenä. Kuvassa Sysmänjoki Ristonkankaan peltoaukealla Viinijärvellä. Kuva: Jari Kekomäki
Marja-Liisa Kämppi

Kevättulvat ovat selvästi tavanomaista suurempia Vuoksen vesistössä Itä-Suomessa. Tämä on seurausta runsaslumisesta talvesta.

Sääkatsauksen mukaan järvien vedenkorkeudet olivat huhtikuun lopussa yleisesti hieman tavanomaista ylempänä.

Esimerkiksi Kermajärvi Heinävedellä oli 23 senttimetriä, Kajoonjärvi Juuassa 27 ja Heinävedelle sekä Leppävirralle ulottuva Varisvesi 28 senttimetriä ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Lumien sulettua virtaamat ovat olleet keskimääräistä suuremmat latvajärvissä ja joissa. Itärajan kuntia halkova Jänisjoki kävi toukokuun 5. päivänä korkeimmillaan yli 40 vuoteen, mutta on nyt ohittanut tulvahuipun.

Ongelmia on koitunut paikallisteille, esimerkiksi Iisalmessa tulva katkaisi Sourunsaarentien.

Suuremmissa järvissä vedenpinta jatkaa nousuaan.

Suurten järvien tulvahuippu vasta edessä

Itä-Suomen suurimpiin järviin kuuluvan Pielisen pinta oli huhtikuun lopussa noin 30 senttimetriä ajankohdan keskiarvoa ylempänä ja kohoaa ennusteen mukaan vielä 30–50 senttimetriä.

Vedenpinnan nousu Pielisellä lisää Pielisjoen vesimäärää. Jo nyt virtaama joessa on lähes 350 kuutiota sekunnissa Kaltimon kohdalla.

– Tähän aikaan vuodesta Pielisjoen virtaama on keskimäärin 250 kuutiometriä sekunnissa. Ennusteen mukaan se nousee vielä kesäkuun alkuun mennessä noin sata kuutiometriä sekunnissa, kertoo ryhmäpäällikkö Ari Koistinen Tulvakeskuksesta.

Myös Kallaveden pinta kohoaa vielä muutamia viikkoja. Tuoreen vesitilannekatsauksen mukaan Kallaveden pinta on jo lähellä keskimääräistä kevättulvahuippua ja sen ennustetaan nousevan vielä 15–25 senttimetriä kuluvan ja ensi viikon aikana.

Poro- ja Onkivedellä Pohjois-Savossa on aloitettu kanavajuoksutukset vedenkorkeuden nousun hillitsemiseksi.

Koistisen mukaan tulvan kesto vaihtelee hyvin paljon järven koon mukaan.

– Pienet järvet vesistöjen latva-alueilla nousevat nopeammin ja myös laskevat nopeammin. Pielisen ja Kallaveden tyyppiset järvet, joissa on takana iso vesistö ja järven pinta-ala on suuri, nousevat pitempään ja pysyvät pitkään korkealla. Samoin isojen järvien alapuoliset joet, Koistinen valistaa.

Tulvakeskus ennustaa, että Kallaveden maksimivedenkorkeus saavutetaan toukokuun lopulla, Pielisellä kesäkuun alussa.

Koistinen korostaa, että ennusteen toteutuminen riippuu touko-kesäkuun säästä. Jos sataa runsaasti, Pielisellä saatetaan sivuta jopa vuoden 2004 ennätyskorkeutta, 94,60 metrin tasoa. Lukema on korkein 50 vuoteen.

Suosittelemme