Hyppää sisältöön

Outokumpu teki vahvan alkuvuoden – sähkö halpeni ja Tornion tehtaan tuotantorajoitukset purettiin

Teräsyhtiö Outokumpu on joutunut rajoittamaan ferrokromin tuotantoa kalliin sähkön takia. Teräksen kysyntäkin on ollut tiukkaa. Nyt tilanne on normalisoitumassa.

Outokummun Tornion tehdas
Torniossa ferrokromitehdas on käynyt vajaateholla sähkön korkean hinnan vuoksi. Nyt kaikki uunit ovat jo tuotannossa. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Tiinamaija Rantamartti
Avaa Yle-sovelluksessa

Teräsyhtiö Outokumpu teki vahvan tuloksen alkuvuonna haasteellisesta tilanteesta huolimatta.

Yhtiön liikevaihto oli kaksi miljardia euroa ja oikaistu käyttökate 204 miljoonaa. Kolmen ensimmäisen kuukauden tulos ylsi 97 miljoonaan euroon.

Ruostumattomatonta terästä toimitettiin maailmalle 505 000 tonnia. Määrä pieneni vuoden takaisesta, mutta kasvoi kuitenkin viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä 50 000 tonnilla.

– Jakelijoiden varastojen purku jatkui sekä Amerikoissa että Euroopassa, mikä vaikutti kielteisesti toimitusmääriin. Nyt jakelijat Euroopassa ovat alkaneet täyttää varastojaan ja niiden purkaminen Yhdysvalloissakin tuntuu lähestyvän loppuaan, toteaa toimitusjohtaja Heikki Malinen yhtiön tiedotteessa.

Korkea energian hinta on ollut viime syksystä lähtien myös Outokummulle iso haaste, minkä vuoksi ferrokromin tuotantoa Torniossa on rajoitettu. Kapasiteetista oli käytössä alkuvuonna noin puolet. Nyt tilanne on normalisoitumassa.

– Sähkön hinta on laskenut, ja maaliskuun lopulla Torniossa otettiin kaikki ferrokromiuunit taas käyttöön. Huhtikuun alusta myös Kemin kaivos palautui normaalituotantoon, kertoo ferrokromiliiketoiminnan johtaja Martti Sassi.

Koska ferrokromin tuotannossa tarvitaan valtavasti sähköä, oli tuotannon rajoittaminen Sassin mukaan välttämätön liike.

– Rajoittamisella kyettiin pitämään liiketoiminta kannattavana. Samassa yhteydessä osa henkilöstöstä lomautettiin ja osa siirtyi töihin terästehtaan puolelle.

Venäjän raaka-aineesta suurin osa on korvattu

Korkean energian hinnan ohella Outokummulla on ollut haasteita myös raaka-ainehankinnassa. Ne ovat pääosin liittyneet Venäjälle asetettuihin pakotteisiin.

Martti Sassin mukaan Outokumpu on pystynyt korvaamaan lähes kaikki venäläistä alkuperää olevat raaka-aineet.

– Venäjältä ei tule yhtään kierrätysterästä eikä nikkeliä tuotantoon. On vaatinut kovasti töitä raaka-ainehankinnalta, jotta on voitu löytää uusia toimittajia ja reittejä.

Epäsuorasti Venäjältä toki tuodaan vielä muun muassa kaasua, typpihappoa ja ureaa. Näille etsitään Sassin mukaan vaihtoehtoja, jotta käyttöä voidaan vähentää. Mahdolliset muutokset toimittajissa voivat lisätä kustannuksia.

Outokumpu panostaa edelleen voimakkaasti vuonna 2022 aloittamaansa energiatehokkuusohjelmaan. Osana sitä yhtiö selvittää yhdessä Fortumin kanssa pienydinvoimalan rakentamista Tornioon. Selvitystyö valmistunee parin vuoden kuluttua.

Outokummussa uskotaan vakaasti, että energiatehokkuus ja hiilijalanjäljen pienentäminen on sille selkeä kilpailuetu teräsmarkkinoilla.

– Se erottaa Outokummun tuotteet aasialaisista ja lisäksi matalalla hiilijalanjäljellä tavoitellaan myös hinnoitteluetua, Martti Sassi toteaa.

Suosittelemme sinulle