Hyppää sisältöön

Kaksivuotinen eskarikokeilu on antanut Sotkamossa työrauhan

Sotkamossa Tiilikankaan päiväkodilla eskarikokeilu on otettu positiivisesti vastaan. Kaksi vuotta antaa aikaa huomata tuen tarpeet.

Kuvassa aikuisia ja lapsia Sotkamossa Tiilikankaan päiväkodilla.
Kuvassa Kasper Korhonen (edessä), Edvin Pulkkinen, Eetu Heikkinen, Waltter Liuski, Jooa Makkonen ja Sanni Heikkinen sekä opettajat Johanna Heikkinen (vas.) ja Heini Reinikoski. Kuva: Tanja Heikkonen / Yle
Tanja Heikkonen

Sotkamossa kokemukset kaksivuotisesta eskarista ovat positiiviset. Tiilikankaan päiväkodin esiopettajat Heini Reinikoski ja Johanna Heikkinen kertovat, että kahden vuoden aika toimia antaa opettajalle työrauhan. Esiopettajat kokevat, että kahden vuoden jälkeen tulevalla koululaisella on paremmat kouluvalmiudet.

– Voi olla, että ensimmäinen puoli vuotta menee tottumiseen. Kahden vuoden aikana oppii tuntemaan lapset paremmin, Heikkinen ja Reinikoski summaavat.

Kaikkiaan 14 000 suomalaislasta viimeistelee nyt toukokuussa poikkeuksellista, kaksi vuotta kestänyttä esikouluaan.

Tutkimuksen väliaikaraportin mukaan viisivuotiaille tehdyt taustatutkimukset kertovat, etteivät lapset edes varhaiskasvatuksessa lähde liikkeelle samalta viivalta. Varsinaiset tutkimustulokset valmistuvat todennäköisesti aikaisintaan parin vuoden päästä.

– Osa oppilaista tulee suoraan kotoa eskariin, opettajat muistuttavat.

Kainuussa kokeilussa ovat mukana Sotkamon lisäksi Paltamo ja Kajaani.

– Viisivuotias lapsi on eri kuin seitsenvuotias, koulumaailmaan on helpompi lähteä, Reinikoski summaa kaksivuotisen eskarin positiivisia puolia.

Huolena on opettajien riittäminen, jos kaksivuotisesta eskarista tulee pysyvä.

– Osa huoltajista on myös kysynyt, miksi esiopetusvuotena kartoitetaan paljon. Kartoituksella saadaan esille tuen tarpeet ja pystytään antamaan sitä kautta riittävä tuki jo esiopetuksessa. Kouluvalmiudet paranevat, sanoo Reinikoski.

Aiheesta voi keskustella 11. toukokuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme