Hyppää sisältöön

Punkkilääkkeet epäilyttävät osaa koiranomistajista, ja moni torjuu nyt punkkeja luonnontuotteilla – ei ehkä kannattaisi

Vaikka lemmikkien punkintorjunnan vaihtoehdot ovat lisääntyneet, haittavaikutuksista tehdään ilmoituksia entiseen malliin Fimealle.

Näyttelyharjoituksissa Lapualla moni koiranomistaja oli jo vähintäänkin miettinyt punkkilääkityksen aloittamista. Valinnassa turvaudutaan usein asiantuntija-apuun. (Video: Birgitta Vuorela / Yle)
Birgitta Vuorela
Avaa Yle-sovelluksessa

Lemmikkien punkkilääkevalikoima on jo niin laaja, että koiraharrastajan on lähes mahdoton saada selvää eri valmisteiden hyödyistä ja haitoista.

Lisäksi moni murehtii lääkkeiden mahdollisia haittavaikutuksia.

Lapualainen Anne Ilander päätyi coton de tulear -rotuisen Nellin kohdalla suun kautta annettavaan tablettiin. Nellin pitkänä liehuva valkoinen turkki kaipaa usein pesua.

– Tabletti on ainut vaihtoehto, joka ei liukene. Lääkkeet, jotka laitetaan turkkiin, lähtevät saippuapesussa pois.

Torjunta-aineiden haittavaikutukset askarruttavat myös Anne Ilanderia.

– Olen niitä miettinyt ja kysynyt eläinlääkäriltäkin, joka on sanonut, että pitää punnita haitat ja hyödyt, Ilander sanoo.

Lääkkeettömien kysyntä kasvaa

Lemmikkien punkintorjunnan lääkkeettömät vaihtoehdot ovat selvästi lisääntyneet ja niiden kysyntä kasvaa, tietää alan ammattilaisia kouluttava apteekkari Mika Wallin Kauhavan Ykkösapteekista.

– Ihmisillä saattaa olla huolia ja murheita itsehoitolääkkeisiin liittyen, mutta reseptilääkkeisiin liittyen enemmän, Wallin sanoo.

Koirilla raportoituja punkkilääkkeiden oireita ovat muun muassa paikallisreaktiot iholla, kutina, hoipertelu, voimattomuus, kouristelu ja halvausoireet.

Suun kautta annettavien lääkkeiden yhteydessä koirilla on raportoitu useimmiten ruoansulatuskanavan oireita, kuten oksentelua ja ripulia.

Yleensä oireet menevät nopeasti ohi, mutta harvinaisissa tapauksissa väärin valittu lääke voi olla kohtalokaskin.

Mahdollisista haittavaikutuksista huolestuneille Wallin muistuttaa, että lääkkeet ovat yleensä hyvin tutkittuja ja siedettyjä.

Samoilla linjoilla on eläinlääkäri Sami Takala Takalan eläinlääkäriasemalta Nurmosta. Takala suosii suun kautta annettavia lääkkeitä monestakin syystä.

– Olen hieman skeptinen pantojen ja liuosten suhteen. Niissä on niin paljon ulkopuolelta vaikuttavia tekijöitä, jotka saattavat vaikuttaa niiden tehoon, Takala sanoo.

Tällä Takala viittaa muun muassa siihen, että ulkoisesti käytettävien aineiden teho voi olennaisesti heikentyä esimerkiksi, jos lemmikki on innokas uimari.

Lisää: Koira vie omistajansa punkkipiikille – omalla rahalla rokotteen ostavien määrä räjähti koronaepidemian aikana

Apteekkari Mika Wallin.
Lääkkeettömät vaihtoehdot punkkien häätöön kiinnostavat koirien omistajia, kertoo apteekkari Mika Wallin Kauhavalta. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Luonnontuotteilla punkkeja vastaan?

Osa koiranomistajista hakee ratkaisua luonnontuotteista.

Esimerkiksi valkosipulivalmisteiden on väitetty pitävän punkit loitolla.

Ihmisten kohdalla valkosipuli voi toimia, mutta eläinlääkäri Sami Takala muistuttaa, että koiralle se on myrkyllinen. Se muun muassa aiheuttaa anemiaa ja rikkoo punasoluja.

– Ihmettelen, ettei koiraharrastajien parissa ole tuotu selkeämmin esille sitä, että kaikki sipuli on myrkkyä koiralle.

Myös erilaisilla yrttivalmisteilla on kannattajansa. Niiden tehosta ei kuitenkaan ole tutkittua tietoa, muistuttaa apteekkari Mika Wallin.

– Olen itse tieteellisen tiedon rakastaja, enkä ole löytänyt tietoja näiden yrittivalmisteiden vaikuttavuudesta. Voihan siitä joku hyötyä, mutta tutkitun tiedon mukaan lääkkeelliset valmisteet ovat tehokkaimpia.

Haittavaikutusilmoitukset kirjataan

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan tehtyjen koirien puutiaislääkitykseen liittyvien haittavaikutusilmoitusten määrä on viimeiset viisi vuotta pysynyt samalla tasolla.

Koirien puutiaislääkevalmisteiden haittavaikutuksista tehtiin 66 ilmoitusta vuonna 2018 ja viime vuonna niiden määrä oli 53.

Epäiltyjen haittavaikutusten ilmoittaminen on vapaaehtoista.

Ilmoitusten sisältämät tiedot vaihtelevat yksityiskohtaisuudeltaan, eikä kaikkia tapahtuman arviointiin vaikuttavia seikkoja aina ole tiedossa, kertoo eläinlääkäri Jonna Kumpulainen Fimeasta.

– Ilmoitukset ovat eriasteisia epäilyjä lääkkeen aiheuttamasta haittavaikutuksesta, eikä usein ole mahdollista osoittaa selvää syy-yhteyttä, Kumpulainen sanoo.

mäyräkoira ulkoilee.
Koirien puutiaislääkkeistä Fimeaan tehtyjen haittavaikutusilmoitusten määrä on on pysynyt samalla tasolla viimeiset viisi vuotta. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Fimealle saadaan ilmoitus vain tuntemattomasta osasta todellisia haittavaikutuksia.

– Lisäksi on tunnettua, että tiettyä lääkettä koskevien ilmoitusten määrä vaihtelee eri ajankohtina kyseisen lääkkeen käytön yleisyyden, uutuuden, julkisuuden ja muiden seikkojen johdosta.

Tästä syystä raportoitujen haittavaikutusten määrien tulkinnassa tulee olla varovainen, Kumpulainen muistuttaa.

Reaktioiden taustat usein epäselvät

Pienelle osalle lemmikeistä haittavaikutuksia kuitenkin tulee. Ne saavat usein paljon huomiota sosiaalisen median koiraharrasteryhmissä.

Eläinlääkäri Sami Takala muistaa reilun parin vuosikymmenen ajalta vain yksittäisiä tapauksia, joissa ongelmia on ollut, ja niihinkin on löytynyt taustalta selittävä tekijä.

Takala muistaa esimerkiksi pennun, joka sai oireita punkkipannasta.

– Pentu oli saanut viikkoa aikaisemmin rokotuksen ja sitten huomattiin, että pannan tuoteselosteessa oli maininta, että yhteisvaikutus saattaa aiheuttaa reaktion.

Tuoteselosteet kannattaa lukea tarkkaan.

Takala kertoo tutustuneensa muualla tapahtuneisiin haittavaikutustapauksiin.

– Usein taustalla on jokin muu sairaus, sanoo Takala.

Eläinlääkäri Sami Takala muistuttaa, että kaikki luonnontuotteet mitä voi kokeilla ihmisille, saattavat olla vaarallisia eläimille.

Oman tilanteen mukaan

Takalan eläinklinikan toimitusjohtaja Titta Pöytälaakso kehottaa pohtimaan punkkilääkkeen valintaa lähinnä lemmikin elinympäristön kannalta sekä ottamaan huomioon, onko perheessä lapsia ja muita eläimiä.

– Jos esimerkiksi kyseessä on pieni sylikoira, joka viihtyy sylissä, moni tulee miettineeksi, onko torjunta-aineella vaikutusta ihmisiin, täsmentää Pöytälaakso.

Paljon luonnossa liikkuvalle koiralle kannattaa valita tutkitusti tehokas lääke, aktiviteetiltaan vähäisemmälle moni kokeilee lääkkettömiä vaihtoehtoja, Pöytälaakso opastaa.

Artikkelia voi kommentoida 16. toukokuuta kello 23 asti.

Suosittelemme