Hyppää sisältöön

"Se oli kuin sotaa" – edellinen Milanon derby Mestarien liigassa keskeytettiin savumeressä ja ikuistettiin ikoniseen valokuvaan

AC Milan ja Inter kohtaavat jalkapallon Mestarien liigan välierän ensimmäisessä osaottelussa keskiviikkona. Edellisen kerran paikallisvastustajat kohtasivat Mestarien liigassa 18 vuotta sitten.

Marco Materazzi (Inter) ja Rui Costa (Milan) katsovat soihtuja.
Interin Marco Materazzi ja AC Milanin Rui Costa katsovat tuli- ja savumerta Mestarien liigan puolivälierässä 2005. Kuva: imago sportfotodienst / All Over Press
Sakari Lund

Kevät 2005. AC Milan ja Inter kohtasivat Mestarien liigan puolivälierien toisessa osaottelussa, joka on jäänyt historiaan. Siitä muistetaan varsinkin näkymä, jossa Interin kovaotteinen puolustaja Marco Materazzi pitää kättään AC Milanin taitavan hyökkääjän Rui Costan olkapäällä. Molemmat katsovat tuli- ja savumerta.

Omistaja Silvio Berlusconin johdolla AC Milanilla oli silloin koossa todellinen tähtisikermä. Joukkueessa pelasivat muun muassa Paolo Maldini, Andrea Pirlo, Clarence Seedorf, Hernan Crespo ja Kaka.

AC Milan ja Juventus olivat voittaneet 11 edellisestä 13 Serie A:n mestaruudesta. Interin fanien keskuudessa tilanteeseen ei oltu tyytyväisiä. Kun ottelu pelattiin vuonna 2005, Napolissa ja Torinossa olivat jo alkaneet rikostutkinnat lahjonnasta ja korruptiosta. Ne johtivat vuonna 2006 laajaan skandaaliin, jossa Juventus pudotettiin Serie B:hen ja AC Milankin menetti pisteitä.

Mestarien liigan puolivälierien ensimmäinen osa oli päättynyt AC Milanin voittoon 2–0. Toistakin osaa se johti 1–0, ja ottelussa oli jo nähty tapahtumia, jotka lisäsivät jännitteitä.

Viimeinen pisara Interin kannattajille oli kuitenkin tilanne 73. minuutilla. Inter näytti tekevän kavennusmaalin, joka hylättiin kevyeltä näyttäneen kontaktin vuoksi. Sen jälkeen kentälle alkoi lentää soihtuja ja muita esineitä. AC Milanin maalivahti Dida sai palovammoja soihdun osuttua hänen olkapäähänsä.

Maalivahti Dida ja katsomosta heitettyjä soihtuja.
AC Milanin maalivahti Dida sai palovamman soihdusta. Kuva: ullstein bild via Getty Images

Pelaajat kerääntyivät kentän keskelle. Ottelu keskeytettiin 73. minuutilla ja AC Milan julistettiin myöhemmin voittajaksi.

– Tunnelma sinä iltana oli samanlainen kuin aina AC Milanin ja Interin kohtaamisissa San Sirolla. Se on vahva. Kun laitat jalkasi kentälle, tunnet, että kyseessä ei ole vain jalkapallo-ottelu. Se on jotain enemmän, kertoi Materazzista ja Costasta kuvan ottanut valokuvaaja Stefano Rellandini BBC:lle.

– Hylätty maali muutti tilanteen täysin. Interin kannattajat raivostuivat. He alkoivat heitellä soihtuja eivätkä lopettaneet 15 tai 20 minuuttiin. Se oli kuin sotaa. Kenttä oli täysin savun peitossa, siellä ei nähnyt mitään.

Mestarien liiga on molemmille iso mahdollisuus

Tuon ottelun jälkeen milanolaisseurat eivät ole kohdanneet Mestarien liigassa. AC Milan eteni lopulta finaaliin, jonka se hävisi Liverpoolille, vaikka johti 3–0.

Kumpikaan Milanon joukkue ei ole päässyt Mestarien liigan finaaliin vuoden 2010 jälkeen. Tänä vuonna jompikumpi pääsee, koska joukkueet kohtaavat välierissä. Ensimmäinen osaottelu pelataan keskiviikkona.

Ottelusta on jälleen syytä odottaa kiihkeää. Italian Serie A:ssa joukkueet taistelevat ylivoimaisen Napolin takana muista sijoista. Neljä kierrosta ennen loppua Inter on neljäntenä ja Milan viidentenä. Mestarien liiga on molemmille mahdollisuus voittaa jotain suurta tällä kaudella.

Tämä kauden keskinäisistä otteluista AC Milan voitti ensimmäisen 3–2, mutta Inter vei Super Cupin 3–0 ja toisen liigapelin 1–0.

Inter tulee derbyyn hyvässä vireessä. Se on voittanut neljä viimeistä liigapeliään maalierolla 14–1. AC Milanilla on ollut Serie A:ssa viime aikoina hieman takkuisempaa. Toisaalta se pudotti Napolin Mestarien liigasta.

Interin Lautaro Martinez on tehnyt Milanon derbyissä vuosien varrella seitsemän maalia. Toisena hyökkääjänä voi aloittaa Romelu Lukaku tai Edin Dzeko.

AC Milanin Rafael Leaon pelaaminen ratkeaa vasta viime hetkellä. Leao oli isossa roolissa Napolin pudottamisessa, mutta sai lihasvamman lauantaina Lazio-ottelussa.

Suosittelemme