Hyppää sisältöön

Kouvola luopuu senioreiden suosimasta yhteisötilasta – edessä muutto mäkisen tieosuuden varrelle

Vakiokävijöihin kuuluva Ilkka Tommola keräsi lähes 300 ihmisen adressin tilan säilyttämisen puolesta.

Kävelykatu Manskin kävelytie ja Hansan kauppakeskus taustalla.
Kouvolan kaupunki luopuu Hansakeskuksessa sijaitsevasta yhteistötila Pointissa. Kuva: Antro Valo / Yle
Heikki Koskinen

Kouvolan kaupunki ei aio jatkaa vuokralaisena kauppakeskus Hansassa sijaitsevassa yhteisötila Pointissa.

Tila on toiminut etenkin senioriväestön kohtaamispaikkana. Kouvolan hyvinvointipäällikön Sanna-Riitta Junnosen mukaan päätöksen taustalla on kaupungin säästöjen tarve sekä yhteistyökumppanien vetäytyminen tilasta.

Pointin salista ja toimistotilasta on maksettu vuokraa lähes 50 000 euroa. Summa on jakautunut kaupungin, hyvinvointialueen ja seurakunnan kesken.

Hyvinvointialue on ilmoittanut lähtevänsä omiin tiloihin, ja seurakuntakin suunnittelee samaa.

– Nämä vuokrakustannukset tulisivat kaupungin maksettavaksi, jos me jäisimme tilaan, perustelee Junnonen.

Pointin toiminta muutetaan Savonkadulla sijaitsevaan Porukkataloon kesän jälkeen. Savonkadun 400 metrin pituinen mäkinen jalkakäytäväosuus on kuitenkin haastava huonosti liikkuville.

Lähes 300 allekirjoitti adressin

Pointti on ollut etenkin senioriväestön suosima kokoontumispaikka Kouvolan ydinkeskustassa. Pointissa voi esimerkiksi juoda kahvia, lukea lehtiä ja osallistua ohjelmaan sekä tavata ihmisiä.

Pointin vakiokävijöihin kuuluvan eläkeläisen Ilkka Tommolan mukaan tilat tulisi säilyttää. Tommosen keräämän adressin tilojen säilyttämisen puolesta allekirjoitti lähes 300 henkeä. Adressi luovutettiin kaupungille alkuviikosta.

– Monet vanhukset eivät pääse liikkumaan uusin tiloihin Savonkadulle. Siellä on pitkä mäkinen osuus, joka on talvisin liukas. Ihmiset jäävät helposti kokonaan koteihinsa.

Hyvinvointipäällikkö Junnosen mukaan päätös muutosta on kuitenkin jo tehty ja osa vuokrasopimuksista Pointissa irtisanottu.

– Tila on hyvin kallis kaupungin yksin ylläpitää. Porukkataloa, joka on yhdistystentalo, Kouvola maksaa muutenkin.

Junnosen mukaan Porukkatalon saavutettavuutta pyritään jatkossa parantamaan uusin liikennejärjestelyin.

Vuokratulot jäävät kaupungille

Kaupunki vuokraa Porukkatalon tiloja tytäryhtiöltään Kouvolan Yritystilat oy:ltä. Porukkatalon vuokratulot säilyvät kaupungin tuloina. Myös sähkö- ja siivouskuluissa tulisi säästöä.

– Pointin pulma on se, että entinen Kymsoten ikäasema muutettiin suoraan yhteisötilaksi, ja se näyttäytyy edelleen ikääntyneiden olohuoneena. Yhteisötilojen on tarkoitus palvella kaikenikäisiä kuntalaisia eri tilanteissa, toteaa Junnonen.

Adressin kerännyt Ilkka Tommola toivoo yhä kaupungin peruuttavan päätöksensä.

Suosittelemme