Hyppää sisältöön

Putin on allekirjoittanut asetuksen, jolla reserviläisiä määrätään pakollisiin kertausharjoituksiin

Putinin allekirjoittamasta asetuksesta ei selviä kuinka montaa reserviläistä vuoden harjoitus koskee.

Venäjän armeijaa mainostava katumainos Moskovassa maaliskuussa.
Venäjän armeijaa mainostettiin kadulla Moskovassa maaliskuussa. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA
Roni Kuronen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti keskiviikkona asetuksen, jonka myötä reserviin kuuluvia Venäjän kansalaisia tullaan kutsumaan pakollisiin kertausharjoituksiin tänä vuonna. Asiasta kertoo esimerkiksi Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto Tass.

Tassin mukaan reserviin kuuluvien ja sotilaiden ja upseerien kertausharjoitukset järjestetään Venäjällä vuosittain. Kertausharjoitukset julistetaan joka vuosi presidentin allekirjoittamalla ukaasilla.

Reserviläinen voidaan Venäjällä kutsua kertausharjoituksiin kerran kolmessa vuodessa. Palveluksessa hän voi viettää korkeintaan 12 kuukautta.

Putinin allekirjoittamasta asetuksesta ei selviä kuinka montaa reserviläistä vuoden harjoitus koskee, tai missä päin Venäjää harjoitukset järjestetään. Dokumentin neljästä kohdasta osat kaksi ja kolme on määrätty salassa pidettäväksi tiedoksi.

Toistaiseksi on epäselvää, liittyvätkö kertausharjoitukset mahdolliseen uuteen osittaiseen liikekannallepanoon. Ylen ulkomaankirjeenvaihtaja Heikki Heiskanen muistuttaa, että Putinin viimevuotinen liikekannallepanomääräys on Venäjällä edelleen voimassa, eikä viime syyskuussa aloitetun liikekannallepanon laajentaminen vaatisi presidentiltä enää erillistä päätöstä.

Suosittelemme sinulle