Hyppää sisältöön

Eläimetkin tarvitsevat luovutettua verta – Kofi-koira on jo konkariluovuttaja, mutta olisiko sinunkin lemmikistäsi verenluovuttajaksi?

Yliopistollisessa eläinsairaalassa toimiva eläinten veripankki etsii jatkuvasti uusia koiria ja kissoja verenluovuttajiksi.

Tuulianna Tola

Kuten ihmistenkin sairaaloissa, myös eläinsairaalassa on tarvetta luovutetulle verelle. Helsingin Yliopistollisessa eläinsairaalassa verta voivat luovuttaa koirat, kissat ja hevoset.

Luovutettua verta tarvitaan onnettomuuksiin joutuneiden eläinten hoidossa ja vaativissa leikkaustoimenpiteissä, mutta verituotteilla voidaan muun muassa hoitaa myös anemiapotilaita sekä käärmeen puremasta tai rotanmyrkyn syömisestä aiheuvia hyytymishäiriötä.

Uusia luovuttajia tarvitaan koko ajan. Eläimen tulee täyttää tietyt ehdot sopiakseen luovuttajaksi.

Olisiko sinun koirastasi luovuttajaksi?

Veripankkitoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Verenluovuttajakoira saa palkkioksi kuivamuonaa, lisäksi säännöllinen luovuttaja saa ilmaiset punkkilääkkeet ja suositellut rokotukset. Lisäksi eläinlääkäri tutkii jokaisen käynnin yhteydessä eläimen terveydentilan.

Halutessaan luovutuskerralta saa mukaansa myös metallisen merkin – aivan kuten reippaat ihmiset saavat tarran selvittyään rokotuksesta tai hammaslääkäristä.

Luovuttajakoiran rodulla ei ole väliä, mutta on olemassa muutama kriteeri, jotka luovuttajan tulee täyttää:

  • Koiran tulee olla terve, 2–7-vuotias ja painaa yli 30 kiloa
  • Koiran pitää asua Suomessa, ja sen pitää olla rokotettu säännölliesti
  • Koiran tulee käyttää säännöllisesti punkkisuojausta
  • Koira ei saa olla saanut verensiirtoa

Koiran tulee olla luonteeltaan sellainen, että se tulee luovutukseen mielellään, eli suhtautuu asioihin rennosti ja ystävällisesti.

–Täällä emme voi varmistua luovuttajan vapaaehtoisuudesta samoin kuin ihmispuolella, joten pyrimme varmistamaan ettei koira ole ahdistunut ja peloissaan, kertoo eläinlääkäri Sanna Viitanen pieneläinsairaalasta.

Koiria ei rauhoiteta luovutuksen ajaksi.

– Se korostaa sitä, että haluamme valita sellaisia verenluovuttajia, jotka tulevat tänne mielellään.

Lisätietoa myös muun muassa kissojen verenluovutuksesta löydät Yliopistollisen eläinsairaalan nettisivuilta.

Suosittelemme