Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeriö selvittää kuntien valtionosuuksien muutoksia – Kaavi ja Tuusniemi pyytäneet oikaisua

Valtiovarainministeriö kuulee kuntia sote-uudistukseen liittuvistä valtionosuuksien muutoksista.

Kaavin kunnantalo
Kaavin kunnan valtionosuudet ovat 840 000 euroa negatiiviset tänä vuonna. Arkistokuva. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Keijo Salokangas

Kaavin ja Tuusniemen kunnat saattavat saada tasausta epäoikeudenmukaisina pitämiinsä valtionosuuksiin. Kunnat ovat vaatineet oikaisua valtionosuuksiin ja veromenetysten korvaukseen. Kaavin valtionosuudet ovat tänä vuonna 840 000 euroa ja Tuusniemen valtionosuudet 900 000 euroa negatiiviset.

Valtiovarainministeriö hylkäsi huhtikuussa Kaavin ja Tuusniemen kuntien oikaisuvaatimukset, jotka koskivat peruspalvelujen valtionosuutta sekä veromenetysten korvausta tältä vuodelta.

Valtiovarainministeriö järjestää kunnille ja hyvinvointialueille kuulemistilaisuuden sote-uudistukseen liittyvien valtionosuuksien muutosten takia. Ministeriön mukaan kuntien viime vuoden tilinpäätöstiedoissa on tullut ilmi tilanteita, jotka mahdollisesti vääristävät sote-uudistuksen rahoituksen siirtoon liittyviä laskelmia. Tästä syystä rahoituksessa huomioon otettavia kustannuksia halutaan tarkentaa.

Ministeriö on pyytämässä kunnilta ja hyvinvointialueilta tietoja laskelmia vääristävistä eristä kesäkuun aikana. Tehtävän siirtolaskelman avulla määritetään, paljonko kunnat ja hyvinvointialueet saavat valtiolta rahoitusta ensi vuodesta alkaen ja samalla saatetaan oikaista myös tämän vuoden rahoitusta.

Suosittelemme