Kodit eivät käy nyt kaupaksi. Sen takia osa suomalaisista asuu nyt kodeissa, jotka eivät taivu arjen tarpeisiin tai ovat väärällä paikkakunnalla.
Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan huhtikuussa käytettyjen ja uusien asuntojen kauppamäärät laskivat yhteensä yli 39 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Uusissa asunnoissa laskua oli reilu 69 prosenttia.
Yle kysyi kokemuksia myyntiloukusta eli tilanteesta, jossa asunto ei mene kaupaksi. Monilla se aiheutti etenkin stressiä ja taloudellisia ongelmia.
Asunto oli ollut myynnissä pari kuukautta, useita vuosia tai jopa yli kymmenen vuotta.
Monelle asuntoaan myyvälle tilanne voi olla vaikea. Myyntiloukku koskettaa yhä useampia.
– Nämä ovat tietysti yksittäistapauksia. Sanoisin, että tällaisia tilanteita on hiukan enemmän kuin normaalisti, sanoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa.
Tässä uutisessa kaksi myyntiloukkuun joutunutta kertoo, miten heille kävi.
Minja Revonkorpi: Olemme kuin vankilassa
Minja Revonkorven ja hänen perheensä olisi pakko päästä muuttamaan. Nykyinen sijainti ei enää toimi perheelle.
Revonkorpi muutti harmaaseen betoni- ja puutaloon Jyväskylän Myllyjärvelle miehensä kanssa kahdeksantoista vuotta sitten. Silloin pariskunnalla oli ajatus:
Jos heille tulisi lapsia, nämä menisivät lähellä sijaitsevaan Keljon kouluun. Se kuitenkin lakkautettiin sisäilmaongelmien vuoksi.
Nyt heillä on kolme lasta. 7-, 9- ja 13-vuotiaat.
Pienempien lasten koulu sijaitsee reilun kolmen kilometrin päässä. Kyseessä ei ole lähin koulu, joten perheen pitää asua alueella saadakseen pitää koulupaikat.
Se on arjessa iso ongelma. Yhdellä lapsista on diabetes, ja hän voi joutua kesken päivän tulemaan kotiin, jos verensokerit eivät tasaannu.
Tulevan kodin lähellä olisi kavereita. Myös kolmannen lapsen koulumatka lyhenisi muuton myötä.
Perhe ei halua muuttaa vuokralle, koska töiden vuoksi tilantarve on suuri ja ison asunnon vuokraaminen tulisi kalliiksi.
Heillä on paljon tavaraa.
Viime syyskuussa Revonkorpi ja hänen miehensä laittoivat asuntonsa myyntiin. Tavaraa oli vähennetty koko alkuvuosi.
He siivosivat asunnon esittelykuntoon parissa päivässä. Revonkorpi pakkasi osan tavaroista kymmeneen muuttolaatikkoon. Hän uskoi, että asunto menisi suhteellisen nopeasti kaupaksi.
Asuntoesittelyjä on ollut kahdeksan kuukauden aikana kolme. Tavarat leviävät asunnossa aina uudestaan. Sotkulta ei lapsiperheessä vältytä.
Revonkorpi ei enää halua purkaa muuttolaatikoita.
– Olemme olleet välitilassa syksystä asti.
Viime kesänä he löysivät kodin, joka sijaitsee toivotulla asuinalueella.
Haave unelmien omakotitalosta alkoi kuitenkin jo syksyllä tuntua yhä kaukaisemmalta. Pankit perääntyivät.
– Emme viime vuonna saaneet lainaa uuden kodin ostoon, vaikka nykyisestä on vain vähän lainaa jäljellä. Kävimme neuvotteluja kolmen pankin kanssa. Tunsimme olevamme vankilassa.
Asunnon hintaa on jo kerran laskettu tammikuussa. Ennen sitä se oli pois myynnistä pari kuukautta.
Asunnon myynti-ilmoitus on julkaistu Oikotiessä, Etuovessa ja Facebookissa.
Talossa on myynti-ilmoituksen mukaan 380 neliötä ja sen pyyntihinta on nyt 199 000 euroa. Alun perin hinta oli 225 000.
– Talolla on todella hyvä sijainti. Tämä on neljän kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta, marketit näkyvät ikkunasta ja luonto on lähellä. Siltikään asunnon katsojia ei tule.
Revonkorven talo koostuu kahdesta paritaloasunnosta. Toinen puoli on ollut vuokralla koko ajan, nykyiset vuokralaiset jo yhdeksän vuotta.
Karkottaako vuokraus ostajat?
Revonkorpi ei usko tähän. Myynnin ehtona ei ole toisen asunnon vuokraus. Hänen mielestään talo sopisi hyvin kahdelle sukupolvelle, suurelle perheelle tai vaikka yritystoimintaan.
Tämän vuoden alussa toivo hetkellisesti heräsi. Näytöllä kävi perhe, joka oli asunnosta hyvin kiinnostunut, mutta kauppoja ei tullut. Asunnon takaaja vetäytyi viime metreillä.
Välittäjä kysyi ostajalta, miksi. Taloon pitäisi kuulemma tehdä remontteja. Tämä hieman ihmetytti. Esimerkiksi saunatilat ja wc-tilat on remontoitu, ilmastointia parannettu, käyttövesiputket on uusittu ja kattoa maalattu. Revonkorpi sanoo, että kuntokartoituksen mukaan talossa ei ole akuuttia suuren remontin tarvetta. Lähivuosina salaojituksen uusimista suositellaan.
– Olisimme valmiit neuvottelemaan hinnasta ja remonteista, jos edes joku olisi kiinnostunut.
Nyt Revonkorven perhe on todennut, että he eivät voi enää odottaa. On pakko muuttaa, vaikka se tarkoittaa, että edessä on asuntomarkkinoiden pahamaineinen tilanne: kahden asunnon loukku.
Uusi koti on vuonna 1956 valmistuneessa talossa. Pankki myönsi siihen lainan. Taloon pitää tehdä remontteja ja se on pienempi kuin nykyinen koti, mutta se sijaitsee 50 metrin päässä lasten koulusta.
– Tämä stressaa todella paljon. Jos odottaisimme pari vuotta, niin koulupolku menisi hukkaan.
Muutto on edessä kesällä. Asuntokaupat tehtiin toukokuussa.
Kun talo on tyhjillään, asuntoa voi pitää helpommin myyntiesittelykunnossa.
– Tämä selkeytyy sitten, kun saamme omat tavarat pois talosta. Pystymme tekemään pientä pintojen siistimistä. On helpompi pitää yleisesittelyjä.
Revonkorpi ei halua avata perheen rahatilannetta tarkasti asian henkilökohtaisuuden vuoksi. Hän kertoo, että taloudellisesti akuuttia hätää ei ole heti. Heillä korkojen nousu tapahtuu lainaerän sisällä eli laina lyhenee hitaammin, jos korot ovat korkeat. Velkaa on nyt enemmän, kun talo ei mene kaupaksi.
– Jännittää todella paljon. Molempien talojen ylläpitokustannukset juoksevat yhtä aikaa.
Lapset ovat pitkään odottaneet muuttoa.
Nuorin lapsi on piirtänyt monta kertaa tulevan talon, joka sijaitsee koulun lähellä.
Nette Jalkanen: Otin liian ison riskin
Vantaalainen Nette Jalkanen ei vältellyt riskiä, kun hän päätti vaihtaa asuntonsa isompaan.
Syyskuussa 2021 hän päätti myydä Helsingin Malmilla sijaitsevan kerrostalokolmionsa, koska oli juuri tehnyt paritalokaupat. Hän oli asunut siinä kahden lapsensa kanssa seitsemän vuotta.
Jalkanen osti yksin paritalon Vantaan Kuusikosta. Hän oli varma, että kerrostaloasunto menisi nopeasti kaupaksi.
Jalkanen muutti miehensä ja nuorimman poikansa kanssa paritaloon, sillä kaksi vanhinta lasta ovat jo muuttaneet pois kotoa.
– Tapasin miehen ja hän ei jaksanut olla kerrostalossa. Ajattelin, että nyt pitää lähteä jonnekin.
Nyt reilu puolitoista vuotta myöhemmin Jalkanen on kahden asunnon loukussa. Vanha koti on tyhjänä Malmilla ja hän asuu paritalossa Kuusikossa.
Hän maksaa kahden asunnon korkoja ja yhden asunnon pankkilainat.
Jalkanen sai Kuusikon paritaloon pankista bullet-lainan. Hän tulee maksamaan lainan takaisin yhtenä eränä. Nyt hän maksaa pankille vain korkoa. Ehtona on, että Jalkasen täytyy saada kerrostaloasunto myytyä. Velkaa paritalosta on 232 000 euroa.
– Se on aikamoinen velka.
Kun hän osti kerrostaloasunnon vuonna 2014, se maksoi 185 000 euroa. Kun hän syyskuussa 2021 alkoi myydä sitä, pyyntihinta oli ensin 183 000. Nyt se on 169 000 euroa.
Viime kesänä Jalkanen sai yhden tarjouksen, joka oli 163 000.
– Olisi pitänyt myydä jo silloin. Jälkiviisaana on tietysti hyvä sanoa vaikka mitä.
Jalkasella on ollut kolme kiinteistönvälittäjää. Hän ei usko, että vika on heissä.
– Korkojen nousu vaikuttaa niin, että ihmiset ovat epävarmoja. Välittäjät sanovat, että nyt on hyvä aika myydä asuntoa. En tiedä, onko ihmisillä kuitenkaan varaa ostaa uutta.
Korkokulut paritalosta nousivat tämän vuoden alussa noin 150 eurosta yli 500 euroon kuukaudessa.
Nyt Jalkasen tililtä lähtee joka kuukausi käytännössä 1 850 euroa kahden asunnon menoihin.
Työterveydessä vastaanottohoitajana työskentelevällä Jalkasella jää palkasta käteen laskujen ja ruokaostosten jälkeen 50–100 euroa.
Tilillä oli viimeksi juuri ennen palkkapäivää kaksi euroa.
– Tämä on kädestä suuhun elämistä.
Itselleen hän ei hanki mitään ylimääräistä. Kampaaja jäi pois. Jalkanen kokee pärjänneensä, koska elää säästäväisesti.
Jos jotain menee rikki, hän joutuu pyytämään rahaa läheisiltään.
– Lainasin tuhat euroa äidiltäni ja mieheltäni sähkölaskurahat. Aikaisemmin olin se, joka lainasi muille. Nyt tilanne on kääntynyt toisinpäin. Tulee riittämättömyyden tunne.
Taloyhtiö on uusinut myynnin aikana asunnossa parvekkeen ovet ja asunnon ikkunat. Jalkanen maalasi osan asunnon seinistä. Makuuhuoneen hän remontoi puoli vuotta ennen kuin muutti asunnosta pois.
– Välittäjä sanoi, ettei mitään ole tehtävissä. Mitkään remontit eivät auta. Tästä joku saisi halvalla asunnon.
Jalkasen asunto on myynnissä Kiinteistömaailmassa ja Oikotiessä. Jotain vaikeasta myyntitilanteesta kertoo se, että pelkästään Pohjois-Helsingin alueella on myynnissä yli 270 kerrostalokolmiota, kun katsoo Oikotien ilmoituksia.
– Siksi tämä on mahdoton tehtävä.
Kahden asunnon loukku on jatkunut nyt reilut 20 kuukautta. Kerrostalokolmiossa on esittely yhä kerran viikossa. Kolmessa viime näytössä ei käynyt ketään.
Kaverit ja perheenjäsenet kannustavat. Asunto tarvitsisi vain yhden ostajan.
– Välittäjä sanoi viimeksi, että joku perhe oli kiinnostunut, mutta ei enää.
Kun Jalkanen osti paritaloasunnon, hän sopi pankkinsa kanssa, että maksaa uudesta kodista ensin 11 kuukautta vain korkoja. Nyt hän on toisella 11 kuukauden kierroksella.
Se loppuu elokuussa, ja Jalkanen saattaa kysyä pankista jatkoaikaa vuoden loppuun asti.
– Sitten laitan paritalon myyntiin. Siinä on todellakin viimeinen vaihtoehto, johon joudun jos pankki sanoo, etten voi enää maksaa pelkkiä korkoja.
Mielessä on jo käynyt paluumuutto kerrostaloasuntoon Malmille.
– Tämä on henkisesti aika raskasta. Muutto se vasta olisi hirveää.
Voit keskustella aiheesta 25.5. klo 23 saakka.