Vaasassa on runsaasti vanhoja, arvokkaita puita. Vanhoja, jopa 1800-luvulla istutettuja puita. Vanhoja arvopuita löytyy mm. kaupungin keskustasta, Vanhasta Vaasasta sekä Hietalehden Villan puistosta.
Kaupunkilaisissa on toukokuun aikana herättänyt huolta kaupunginpuistossa sijaitsevan vanhan arvopuun tilanne. Puu on kärsinyt palovahinkoja rungossaan. Palotuhojen aiheuttaja ei ole selvinnyt. Syyksi on arveltu ehkä puun juurelle palamaan jäänyttä tupakantumppia. Vaasan kaupungin viheralueyksilössä ei kuitenkiaan uskota tupakantumppia vaurioiden aiheuttajaksi. Puun kärsimiä vahinkoja on selvitelty ja arvopuu todennäköisesti tulee selviämään palovahingoista.
- Emme tiedä tarkalleen mitä puulle on tapahtunut. Keskenämme pohdimme, että se ei olisi tupakantumppi kuten on arveltu. Tupakantumppihan yleensä sammuu itsestään jonkin ajan kuluttua. Arvelimme, että kyllä tässä varmaan on tapahtunut jonkinlaista ilkivaltaa, pohtii Vaasan kaupungin viheraluehortonomi Leila Roininen.
Kaupunginpuiston vahinkoja kärsinyt puu on todennäköisesti istutettu aivan 1800-luvun lopussa, kaupungintalon valmistumisen jälkeen. Viheryksikössä arvellaan, että tämä vanha arvo puu tulisi selviämään ja jatkamaan elämäänsä.
- Ihan varmasti emme sitä tiedä. Arboristit ovat tutkineet puuta paikan päällä ja uskovat, että puu selviää, niin suurta vahinkoa sille ei ole sattunut, kertoo Vaasan kaupungin viheraluehortonomi Leila Roininen.
Puulle tehdään kuitenkin vielä mikroporaus. Mikroporauksella tutkitaan kuinka paljon kovaa runkoa puun ulkokehällä on jäljellä. Sen jälkeen puun tilanteesta saadan tarkempi käsitys.
Vanhoilla puilla on maisemallista ja ekologista arvoa
Vanhoja arvopuita ja niiden kuntoa seurataan Vaasassa erityisellä huolella kaupungin taholta ja niitä vaalitaan, jotta niiden elinkaari jatkuisi. Vanhoilla puilla on sekä maisemallista että ekologista arvoa.
Suurin vanhan puun arvo on maisemallinen. Vanhojen arvopuiden ikä on huomattava, jopa 300 vuotta, sen korvaaminen vaatisi uudella puulla vaatisi todella pitkän ajan. Aikaa kuluu niiden kasvamiseen mittaansa ja sen jälkeen niiden on pysyttävä kunnossa ja elossa. Kun korkea ikä saavutetaan, niin eivät ne sitten helposti luovutakaan.
- Puut kasvavat hitaasti, mutta vanhat puut hiipuvatkin hitaasti. Eivät ne ihan hetkessä kuole. Niiden maisemallinen arvo on tosi tärkeä. Mutta tärkeä on myös ekologinen arvo. Niillä on iso merkitys pieneliöympäristölle. Kaikille pieneliöille, koppakuoriaisille ja hyönteisille. Linnutkin saavat suojaa. Tällaiset vanhat puut ovat korvaamattomia, niitä ei voi rahassa mitata.
Vanhan puun kaato on riipaiseva paikka
Joskus kuitenkin puun elinkaari saattaa tulla tiensä päähän. Se on kova paikka. Mutta kaatopäätös, jos se joudutaan tekemään, tehdään asukkaiden turvallisuuden vuoksi. Päätös vanhan puun kaatamisesta riipaisee ammattilaisiakin.
- Kyllä se mua henkilökohtaisesti riipaisee paljonkin.Mitä vanhempi puu ja mitä arvokkaampi se on niin kyllä se aina tuntuu pahalta tehdä se päätös. Ei meistä täällä kukaan haluaisi lähteä siihen viimeiseen päätökseen, murehtii Vaasan kaupungin viheraluehortonomi Leila Roininen.
Mutta muistuttaa kuitenkin, että tärkeyslistalla ykkösenä on kaupunkilaisten turvallisuus.
- Turvallisuus on tärkeää huomioida. Ikuisiahan vanhatkaan puut eivät toki ole. Mikäli tutkimuksissa selviää, että vanha puu on pakko poistaa niin kyllähän se poistopäätös on sitten tehtävä. Asukkaiden turvallisuus on meille kuitenkin se tärkein asia. Tämä on tällaista luonnollista jatkumoa, toteaa viheraluehortonomi Leila Roininen.