Hyppää sisältöön

Mervi Salmi työskentelee samassa työpaikassa tytärtensä kanssa – “Olen äärettömän kiitollinen, että saan työskennellä lasteni kanssa”

Yrityksen pyörittäminen yhdessä onnistuu äidiltä ja tyttäriltä erilaisista luonteista huolimatta. Perheenjäsenten kanssa työskentelyn etu heidän mukaan on, että asioista voi puhua suoremmin.

Mervi Salmi ja Sara-Fiina Salmi La Perle -vaateliikkeessä Torniossa.
Mervi Salmi ja Sara-Fiina Salmi nauttivat työskentelystä La Perle -vaateliikkeessä. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle
Jenni Mehtonen

Mervi Salmi alkoi työskennellä yrittäjänä 13 vuotta sitten. Vielä silloin ajatus omien tytärten kanssa työskentelystä tuntui kaukaiselta.

– Rehellisesti semmoinen haave oli, mutta annoin tyttöjen tehdä omia haaveita, ratkaisuja, opiskeluja ja sanoin, että he ovat aina tervetulleita tähän.

Salmen tyttäret muuttivatkin pois kotiseudulta, jopa ulkomaille asti. Molemmista tuli kuitenkin lopulta paluumuuttajia.

Nyt Salmi työskentelee yhdessä tytärtensä Sara-Fiina Salmen ja Rosa Salmen kanssa Tornion Rajalla-kauppakeskuksessa sijaitsevassa La Perle -vaateliikkeessä. Sara-Fiina on työskennellyt perheyrityksessä nelisen vuotta ja Rosa hieman kauemmin.

Työroolin ottamista helpottaa, että jokaisella on töissä oma selkeä vastuualueensa.

– Rosalla on markkinointi, Sara-Fiinalla verkkokauppa ja minulla myymälä. Siinä ei välttämättä ehditä juttelemaan perheasioita senkään takia, Mervi Salmi pohtii.

Omien tyttärien kanssa työskentelystä Salmi löytää useita hyviä puolia.

– Kyllähän se pääsääntöisesti on aivan ihanaa ja antoisaa, mutta jos nyt sitten rehellisiä ollaan, niin ei ihan joka päivä mene niin ihanasti, mutta pääsääntöisesti kyllä todella ihanaa. Olen äärettömän kiitollinen, että saan työskennellä lasteni kanssa.

Perheenjäsenille asioita on helpompi sanoa suoraan

Perheenjäsenten kanssa työskentelyn etuna he mainitsevat sen, että viestintä voi olla suorempaa.

– Kun tunnetaan hyvät ja huonot puolet, pystyy ehkä puhumaan suoremmin. Tietenkin pyritään siihen, että töissä kunnioitetaan kaikkia, vaikka ollaan perheenjäseniä. Puhutaan kauniisti, eikä töksäytellä rumasti. Kun on vähän hektisempi aika ja saattaa sanoa asian voimakkaammin, oma perheenjäsen tietää, että sitä ei tarkoita ehkä niin voimakkaasti, Mervi Salmi pohtii.

Myös Sara-Fiina kertoo nauraen, että välillä tarvitaan hengähdystauko kesken työpäivän.

– Kun me ollaan kaikki niin erilaisia luonteita, niin kyllä välillä on sellainen tunne, että ah nyt tarvitsen hetken olla yksin. Toisaalta sitten taas uskaltaa vähän paremmin sanoa kuin ulkopuoliselle, että on huono päivä.

Yhdessä työskentely on myös hioutunut ja kasvattanut vuosien kuluessa.

– Tytöt ovat niin erilaisia luonteeltaan, että on ihana nähdä kuinka kaikki ollaan kasvettu, myös minä.

Kolmikko näkee toisiaan myös vapaa-ajalla, mutta silloin työasioista puhumista vältetään.

– Viikonloppuisin monesti ollaan sitten perheen kesken, että on isä, äiti ja koko suku käytännössä syömässä. Nykyään me ollaan kaikki hoksattu se, että meillä on ihan hyvä, vaikka me ollaan välillä oikeasti erillään vaikka viikko tai kaksi. Se on ihan fine, Sara-Fiina Salmi sanoo.

Kuuntele Mervi ja Sara-Fiina Salmen haastattelu kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä. Kesto noin 11 minuuttia.

Suosittelemme sinulle