Hyppää sisältöön

Merikotkien suojametsästys sallitaan Ahvenanmaalla haahkakannan turvaamiseksi – asiantuntija: ”Surullinen päätös”

Sääksisäätiön merikotkatyöryhmän puheenjohtaja Jouko Högmander pelkää, että poikkeuslupa-anomuksia tulee jatkossa lisää.

Merikotka lentää pilvettömällä taivaalla.
Ahvenanmaan maakuntahallitus sallii enintään viiden merikotkan suojametsästyksen. Arkistokuva. Kuva: Yle, Risto Salovaara
Hannu Vähämäki

Haahkakannan raju supistuminen Lågskärin saarella on saanut Ahvenanmaan maakuntahallituksen turvautumaan äärimmäisiin keinoihin. Hallitus ilmoitti torstaina sallivansa alueella enintään viiden merikotkan suojametsästyksen.

Haahka on merikotkien saalislaji. Viime vuosina erityisesti poikasten selviytyminen on jäänyt vähäiseksi, ja se on suistanut paikallisen lintuyhdyskunnan uhanalaiseen asemaan.

– Kaikki muut alueella kokeillut merikotkien häirintäkeinot ovat osoittautuneet tehottomiksi. Niinpä suojametsästys on ainut jäljellä oleva vaihtoehto, toteaa elinkeinoministeri Fredrik Karlström maakuntahallituksen tiedotteessa.

Metsästys ei muuta tilannetta

Sääksisäätiön merikotkatyöryhmän puheenjohtaja Jouko Högmander pitää Ahvenanmaan maakuntahallituksen suojametsästyslinjausta surullisena päätöksenä. Kyseessä saattaa olla suojellun merikotkan kannalta huolestuttava ennakkotapaus.

– Pelkään, että maakuntahallitus jatkaa projektia myös ensi vuonna ja myöntää enemmän lupia. Sen siivittämänä muuallakin saattaa herätä ajatus tehdä vastaavia poikkeuslupa-anomuksia ja hoitaa ongelmaa aseilla.

Högmander ei usko, että merikotkien ampuminen muuttaa tilannetta Lågskärin alueella. Linnut jatkavat saalistustaan, mutta tulevat entistä aremmiksi. Hän etsisi ratkaisua merikotkakannan hillitsemiseen talviruokintatapojen muutoksesta.

– Saaliiksi saatujen metsäkauriiden sisäelimiä ei pitäisi jättää maastoon eikä roskakaloja talvikalastuksessa jäälle. Jos tähän saataisiin muutos, merikotkakanta asettuisi luonnollista tietä alemmalle tasolle.

Högmanderin mielestä ahvenanmaalaiset eivät kanna haahkakannasta huolta pelkästään luonnonsuojelullisista syistä.

– Siellä elätellään edelleen toiveita, että perinteinen haahkan kevätmetsästys voisi alkaa uudelleen. Se ei ole kestävä tapa lähestyä tätä asiaa.

Mitä ajatuksia uutinen herättää? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 13.5. kello 23:een asti.

Suosittelemme