Hyppää sisältöön

Ykkösnimi Tero Seppälä jää sivuun A-maajoukkueesta – taustalla norjalaisen päävalmentajan tyly linjaus

Tero Seppälä ei ole mukana pian nimettävässä ampumahiihdon A-maajoukkueessa. Päävalmentaja Erik Bartlett Kulstad vaatii kaikilta valituilta 100-prosenttista läsnäoloa maajoukkuetoiminnassa.

Tero Seppälä skidar.
Tero Seppälä liittyy ampumahiihtomaajoukkueeseen vasta, kun kansainvälinen kilpailukausi käynnistyy. Kuva: Pierre Teyssot/Action Plus/Shutterstock/All Over Press
Pekka Holopainen

Kun Ampumahiihtoliitto lähiaikoina julkistaa ensi kauden maajoukkuekokoonpanonsa, yksi nimi loistaa poissaolollaan: Suomen miesampumahiihdon kiistaton ykkösnimi Tero Seppälä, 27.

Taustalla on tällä hetkellä isyysvapaalla olevan norjalaisen päävalmentajan Erik Bartlett Kulstadin tyly linjaus. Jatkossa A-maajoukkuetoimintaan valituilta edellytetään 100-prosenttista panostusta maajoukkuetoimintaan.

Päävalmentajan nuotit

Se tarkoittaa esimerkiksi koko suunnitellun leiritysohjelman läpikäymistä päävalmentajan, ei urheilijoiden henkilökohtaisten valmentajien, piirtämien nuottien mukaan.

Seppälän puuttuminen A-maajoukkueen vahvuudesta vahvistettiin perjantaina Yle Urheilulle ampumahiihtomaajoukkueen lähipiiristä.

Viime keväänä Seppälä vielä otti vastaan A-maajoukkuepaikan, mutta harjoitteli kevään, kesän ja syksyn pääasiassa henkilökohtaisen valmentajansa, venäläisen Anatoli Hovantsevin kanssa Kontiolahdella.

Ei miellyttänyt

Myös leireillä Seppälä halusi noudattaa Hovantsevin kirjoittamia harjoitusohjelmia, mikä ei lainkaan miellyttänyt Pekingin olympiakisojen jälkeen 2022 päävalmentajana aloittanutta norjalaista.

Seppälää ja Kulstadia tavoiteltiin perjantaina tuloksetta kommentoimaan tilannetta.

Samantyyppisiä vapauksia otti viime harjoituskaudella tänä keväänä lopettanut Mari Eder. Hänen kanssaan Kulstad oli pitkämielisempi, koska Eder ylipäätään empi koko uransa jatkamista loppukesään 2022 ja hän asui ja asuu Itävallassa.

Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki totesi perjantaina, ettei Seppälän peli ensi kauden kansainvälisen kilpailutoiminnan suhteen ole tietenkään pelattu.

Mari Eder i närbild.
Mari Ederin lopetettua uransa päättyneeseen kauteen Tero Seppälä on lajin kansainvälisesti menestynein aktiiviurheilija Suomessa. Kuva: EPA-EFE

– Häneltä edellytetään katsastuskisoiksi sovittavissa tapahtumissa loppuvuodesta sellaisia näyttöjä, että Erik (päävalmentaja Kulstad) valitsee hänet maailmancupin kokoonpanoon. Tero ja Erik eivät ole keskenään konfliktitilanteessa, vaan ovat puhuneet tämän asian yhteisymmärryksessä. Erikillä on omalle linjalleen liiton tuki, norjalaisen Suomeen neuvotellut Lähdesmäki sanoi.

Seppälä sijoittui viime kaudella maailmancupin kokonaiskilpailussa parhaana suomalaismiehenä 29:nneksi ja sijoittui kauden osakilpailuissa kolmesti 10:n joukkoon.

Tulos oli kuitenkin toisen polven huippuampumahiihtäjälle iso pettymys, sillä edelliskauden kokonaiskilpailusijoitus oli peräti 12:s.

Kauteen mahtui muun muassa sijoitus kymppisakkiin Pekingin olympiakisoissa ja maailmancupissa yksi viitos- ja yksi kuutossija.

Suosittelemme