Hyppää sisältöön

Kemin terveyskeskuksen sisäilmaa tutkittu työntekijöiden oireilun vuoksi – syytä ei ole toistaiseksi löydetty

Oireistaan ovat kertoneet suun terveydenhuollon tiloissa työskentelevät. Aluehallintovirasto on tehnyt terveyskeskukseen tarkastuskäynnin. Ongelman selvittely jatkuu yhä tiiviissä yhteistyössä.

Kemin terveyskeskus ulkoa kuvattuna.
Kemin uusi terveyskeskus valmistui syksyllä 2020. Kuva: Tiinamaija Rantamartti/Yle
Tiinamaija Rantamartti

Kemin keskustaan 2,5 vuotta sitten valmistuneessa terveyskeskuksessa on viime viikkoina etsitty mahdollisen sisäilmaongelman aiheuttajaa. Asian selvittely on yhä kesken.

Terveyskeskuksessa perusterveydenhuollon palveluja tuottavan Mehiläinen Länsi-Pohjan hoitotyön johtaja Karoliina Saari kertoo, että sisäilmaa on tutkittu ulkopuolisen mittaajan toimesta. Mittauksissa ei ole toistaiseksi todettu mitään, mikä selittäisi työntekijöiden oireilun.

Ongelmia on kartoitettu ainoastaan suun terveydenhuollon tiloissa, koska muualla rakennuksessa ei ole koettu vastaavanlaisia oireita.

Karoliina Saaren mukaan osa työntekijöistä on kertonut, että yhdessä tai kahdessa huoneessa työskennellessä hengittäminen on ollut työlästä ja jotkut ovat saaneet myös iho-oireita.

– Suhtaudumme työntekijöidemme hyvinvointiin ilman muuta vakavasti. Ongelmaa on etsitty ja etsitään yhä hyvässä yhteistyössä työsuojelun sekä kiinteistön rakentajan ja omistajan Tapio Hjulbergin kanssa. Hän on myös ottanut tämän vakavasti ja ollut erittäin oma-aloitteinen, Saari toteaa.

Saaren mukaan toimintoja suun terveydenhuollossa on nyt järjestelty niin, että kyseisissä huoneissa ei tarvitsisi työskennellä.

Myös avi on käynyt paikalla

Lapin aluehallintovirasto on hiljattain tehnyt terveyskeskukseen tarkastuskäynnin.

– Nyt odotamme, mitä avi toteaa lausunnossaan. Onko heidän mielestään tarpeen tehdä vielä esimerkiksi jatkotutkimuksia. Toki me itse olemme myös etenemässä tässä asiassa, Karoliina Saari sanoo.

Kiinteistön omistaja on jo tehnyt tutkimusta muun muassa rakennuksen yläpohjaan. Harkittavaksi voi tulla, että näytteitä otetaan myös rakenteista.

– Se on tiedossa, että rakennusvaiheessa kiinteistöstä ei ole löytynyt märkää betonia tai muutakaan, mikä antaisi aihetta epäillä rakennusvauriota, Karoliina Saari toteaa.

Kemin uusi terveyskeskus valmistui syksyllä 2020. Valtakadulla sijaitseva kiinteistö toimi aiemmin liiketilana, mutta käytännössä rakennus purettiin alkutekijöihinsä ja tehtiin kokonaan uusiksi.

Nykyään Tapio Hjulbergin omistamaa rakennusta vuokraa Lapin hyvinvointialue, jolle Mehiläinen Länsi-Pohja tuottaa Kemin perusterveydenhuollon palvelut.

Suosittelemme sinulle