Hyppää sisältöön

Cha cha chasta kiireiseen festarikesään – Käärijä buukattiin lähes kaikille suurimmille festivaaleille jo keväällä

Käärijä esiintyy kesällä lähes kaikilla Suomen nimekkäimmillä festareilla. Promoottorit kertovat buukkausten tapahtuneen saman tien hittibiisin julkaisun jälkeen.

Käärijä esiintyy lavalla Liverpoolissa.
Käärijä keikkailee kesällä pitkin Suomen festarilavoja. Kuva: Mikke Pöyhönen / Yle
Emilia Saukkonen

Käärijällä on edessään kiireinen kesä. Suomen Euroviisu-edustaja esiintyy likimain kaikilla suurimmilla kotimaisilla festareilla: Ilosaarirockissa, Ruisrockissa, Provinssissa, Qstockissa. Listaa täydentävät vielä monet pienemmät festarit ja tapahtumat, kuten Kesärauha.

Käärijää kysyttiin festivaaleille esiintyjäksi heti alkukeväällä UMK-kappaleiden julkaisun jälkeen.

Cha Cha Chan julkaisupäivänä sovimme jo keikkaa Ilosaarirockiin. Biisi resonoi heti yleisössä ja kolahti myös minulle henkilökohtaisesti, kertoo Ilosaarirockin promoottori Panu Hattunen.

Hattunen oli nähnyt Käärijän livenä jo vuonna 2019 järjestetyssä musiikkivaikuttajien tapahtumassa. Jo tuolloin vantaalaismiehen lavaenergia teki vaikutuksen.

Myös turkulainen vaihtoehto- ja indiemusiikin festivaali Kesärauha kiinnitti Käärijän ohjelmistoonsa jo hyvissä ajoin. Keikkasopimus lyötiin lukkoon tammikuussa.

Käärijän Euroviisu-kappale Cha Cha Cha julkaistiin 18. tammikuuta. Kappale rikkoi UMK-kilpailukappaleiden ensimmäisen päivän striimiennätyksen 147 000 striimillä ja ylsi Spotifyssa Suomen Top 50 -listan toiselle sijalle.

Promoottori Pietu Sepponen kertoo Käärijän olleen tapahtuman tekijöiden tutkassa jo muutaman vuoden ajan.

– Viimeistään nyt Cha Cha Chan julkaisun jälkeen oli ilmeistä, että Käärijän Kesärauha-debyytin aika on tänä kesänä, Sepponen hehkuttaa.

Samaa kertoo Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä. Käärijän kysymistä esiintyjäksi keskusteltiin jo ennen Uuden musiikin kilpailua, mutta keikka lyötiin lukkoon heti hittikappaleen julkaisun jälkeen.

Ilmiö, joka halutaan kokea livenä

Kevään ja Euroviisu-huuman edetessä Käärijästä on muodostunut ennennäkemätön ilmiö. Festarifanien vastaanotto artistikiinnitykseen on ollut äärimmäisen innostunut ja positiivinen.

Ilosaarirockin Panu Hattunen arvelee, että suosion ja menestyksen salaisuus on miehen omalaatuisuus ja sen avulla massasta erottuminen.

– Hän tekee jotain erilaista kuin kukaan muu. Käärijän meininki vetoaa sekä nuoriin että vanhempiin, hän ylittää kaikki sukupolvirajat, Hattunen tuumaa.

Esimerkiksi Ilosaarirockissa esiintyy tänä kesänä yhteensä noin 60 artistia, joista jokainen vetää tapahtumaan omaa yleisöään. Käärijän ympärillä pyörivä innostus on todella suurta, ja se kantaa todennäköisesti vielä kesätapahtumien kuukausiin ja kävijäryntäyksiin.

Mikko Niemelä, Ruisrockin promoottori katsoo kameraan.
Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä on seurannut Käärijän ympärillä pyörinyttä pöhinää iloissaan. Kuva: Terhi Liimu / Yle

Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä kertoo, että Käärijässä toteutuu moni hyvän esiintyjän kriteeri.

– Hän on kiinnostava ja ajankohtainen artisti, jonka ympärillä on hyvää positiivista pöhinää. Hän varmasti vetää yleisöä festareillakin.

Kesärauhassa uskotaan, että Käärijä on jopa yksi tapahtuman kiinnostavimmista yksittäisistä esiintyjistä tänä vuonna.

Pienetkin fanit tervetulleita

Käärijä on kerännyt itselleen suuren ja monipuolisen fanijoukon perheen pienimmistä lähtien.

Nuoremmat fanit pyritään huomioimaan festareiden ohjelmassa sillä, että Käärijä ei esiinny illan viimeisten joukossa.

– Aikataulua en vielä paljasta, mutta pyrimme saamaan Käärijän sellaiselle lavalle ja ajankohdalle, että mahdollisimman moni pääsee hänet näkemään. Ja että kaikille kiinnostuneille on myös tilaa, Mikko Niemelä tuumaa.

Käärijä-fanitus on näkynyt esimerkiksi pottatukan suosiona. Kampaukseen päätyivät myös kuopiolaiset Aku ja Onni Miettinen. Kuvaus: Roosa Tuovinen / Yle, editointi: Antti Karhunen / Yle

Ilosaarirockissa pienet Käärijä-fanit toivotetaan avosylin tervetulleiksi keikalle.

– Tiedän, että yksinomaan Joensuussakin on suuria pieniä Käärijä-faneja valmiina huitomaan keikalla hihoineen, Panu Hattunen nauraa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 15.5. kello 23:een asti.

Suosittelemme