Hyppää sisältöön

Ismo Lehkonen ihmeissään tuomarien ratkaisusta Leijonien MM-avauksessa – "En olisi ikipäivänä uskonut"

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue hävisi kotikisojen avausottelunsa Yhdysvaltoja vastaan maalein 1–4 perjantaina Tampereella. Teemu Hartikainen iski Leijonien ainoan maalin.

Emil Larmi on juuri päästänyt maalin.
Tuomari näytti aluksi maalia, mutta osuma hylättiin tarkastuksen päätteeksi. Kuva: Tomi Hänninen
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Leijonien MM-kotikisat alkoivat tappiolla, kun Yhdysvallat yllätti Suomen tylysti maalein 4–1.

Yhdysvallat karkasi päätöserässä, kun Drew O'Connor ja Alex Tuch iskivät Leijonien virheistä.

Ottelun puhuttavin tilanne nähtiin jo toisessa erässä, kun Yhdysvaltojen maali päätettiin hylätä Suomen haaston jälkeen. Tilanteessa Michael Eyssimont hipaisi maalivahdin alueen tuntumassa Emil Larmin kilpeä juuri ennen kuin Matt Coronato kiskaisi kiekon kohti maalia.

– Kyllä minä tunsin, että siinä joku osui. En tiennyt, oliko se alueen ulko- vai sisäpuolella. Videon perusteella se olisi ollut ulkopuolella, mutta hyvä, että haastettiin. En lähtenyt purnaamaan, mutta kyllä se näiden sääntöjen mukaan lopulta meni oikein, Larmi kommentoi tilannetta.

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen yllättyi tuomareiden ratkaisusta.

– Se haasto meni yllättäen läpi. En olisi ikipäivänä uskonut, että se menee läpi, Lehkonen kommentoi.

Yhdysvaltain päävalmentaja David Quinn ei halunnut ottaa sen enempää kantaa maalin hylkäämiseen.

– Koska kunnioitan paljon tuomareita ja IIHF:ää. Mutta en ollut tuomiosta samaa mieltä, Quinn kommentoi hymy huulillaan.

Tuomariratkaisu pelasti Suomen vielä tuossa vaiheessa, kun Leijonat johti ottelua 1–0.

USA tuli kuitenkin toisessa erässä vielä tasoihin ja meni päätöserässä menojaan.

Leijonilta terävä alku

Leijonat pystyi parhaimpaansa ottelun avauserässä ykkösketjunsa (Teemu HartikainenSakari ManninenMikko Rantanen) johdolla. Manninen oli jo 20 sekunnin pelin jälkeen Hartikaisen syötöstä läpiajossa, mutta nosto meni maalin ohi.

Sakari Manninen ottelussa Yhdysvaltoja vastaan.
Sakari Manninen ui maalipaikkaan heti pelin alussa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Ykkösketju myös hankki jäähyn ja pyöritti ylivoimaansa mallikkaasti. Vielä ensimmäisestä ylivoimasta puuttui viimeinen silaus, mutta jälkimmäisestä ylivoimasta Suomi onnistui.

Asialla oli ”Härski” Hartikainen, joka osui Jere Sallisen ja Mannisen nopean syöttökuvion päätteeksi. Hartikaiselle maali oli helpottava, sillä hän tuskaili viime kisoissa viimeistelyn kanssa. Tuolloin 10 ottelussa tilille kertyi kuusi syöttöpistettä.

Teemu Hartikainen laukoo kiekon USA:n verkkoon.
Hartikainen laukoi kiekon USA:n verkkoon. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Teemu Hartikainen tuulettaa avausmaalia Yhdysvaltoja vastaan.
Hartikainen tuuletti maalia maltillisesti. Kuva: Tomi Hänninen

Myös Antti Suomelan johtama kakkosketju oli vireessä. Esiin nousi erityisesti Kaapo Kakko, joka tarjoili oivalla syötöllä maalipaikan Suomelalle. Kakko pääsi myöhemmin myös itse paikkaan, mutta Casey DeSmith torjui kiepautuksen maalin kulmalta.

Kaapo Kakko yrittää osua kiekkoon maalin edessä Yhdysvaltoja vastaan.
Kaapo Kakko yritti myös irtokiekkoon, mutta Ronnie Attard esti suomalaisen aikeet. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Verkkaista puolustamista

Toisessa erässä Coronato oli jo tasoittaa pelin, mutta Leijonien valmennusjohto päätti haastaa tilanteen, kun apuvalmentaja Mikko Manner oli radiopuhelimen kautta yhteydessä videovalmentajiin. Minuuttien tarkastelun jälkeen osuma hylättiin.

– Meillä on pari kaveria yläkerrassa, jotka katsovat näitä asioita. Heidän mielestään kannatti haastaa, oli selkeä maalivahdin häirintä. Larmin mailakäteen kontakti maalivahdin alueella juuri ennen laukausta, että se kannattaa haastaa. Me luotamme heihin ja meni kuten pitikin, päävalmentaja Jukka Jalonen valotti tilannetta.

Täysin katsojan rooliin erässä jääneen Suomen puolustus avautui myöhemmin muutamaan otteeseen. Ylärima pelasti ensin Leijonat takaiskulta, mutta erän puolivälin jälkeen Cutter Gauthier iski pelin tasoihin yläkulmavedollaan.

Yhdysvallat tuulettaa 1–1-tasoitusta Suomea vastaan jääkiekon MM-kisoissa.
Yhdysvallat tuuletti tasoitusta. Kuva: Tomi Hänninen

– Ei voi hyökätä, jos puolustaa noin verkkaisesti. Liu'utaan ja vakoillaan, Lehkonen totesi toisen erän pelaamisesta.

– Jos peli on liukumista, eikä nälkäistä, että isketään kiinni, niin silloin Yhdysvaltojen kaltainen luisteluvoimainen joukkue pärjää, kun kiekottomat liikkuu järkyttömän kovalla vauhdilla.

Päätöserän alussa Suomen puolustaja Atte Ohtamaan kovaa avojäätaklausta tarkastettiin videolta, mutta puolustaja selvisi tilanteesta kahden minuutin estämisrangaistuksella.

Ylivoiman jälkeen Yhdysvallat meni johtoon Drew O'Connorin osumalla. Alex Tuch laukoi 3–1-maalin Emil Larmin ohi ja viimeisteli loppulukemat tyhjiin.

Suomen turnaus jatkuu lauantaina Saksaa vastaan kello 20.20 alkaen.

Suosittelemme