Hyppää sisältöön

Outo tapaus Espoossa: Ukrainan lippu takavarikoitiin, KuPS-kannattajat hämmentyneissä tunnelmissa – Jani Honkavaaran huima putki jatkui

Veikkausliigan kärkikastin sijoista taistelevat Honka ja KuPS kohtasivat Espoossa. Paikalle matkustaneiden kuopiolaiskannattajien Ukrainan lippu takavarikoitiin ”Palloliiton sääntöihin” vedoten.

KuPS kaatoi Hongan 1–0. Urho Nissilä maalasi, Johannes Kreidl pysäytti Florian Krebsin rangaistuspotkun.
Samu Saatsi,
Mika Halonen,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopion Palloseura kaatoi FC Hongan aurinkoisella Espoon Tapiolan stadionilla lauantain Veikkausliiga-kamppailussa Urho Nissilän maalilla 1-0.

Voitto oli kuopiolaisille jo viides perättäinen ja nosti joukkueen sarjakärkeen.

KuPS vaihtoi päävalmentajaansa huhtikuun loppupuolella, kun Jani Honkavaara korvasi keltamustien ruorissa Pasi Tuutin. Honkavaaran komennossa kuopiolaiset eivät ole hävinneet otteluakaan ja päästäneet näissä liigapeleissä vain yhden maalin.

Sarjan kärkipään joukkueiden tiukan kohtaamisen rinnalla nähtiin yllättävä välikohtaus. Espooseen ottelua seuraamaan matkanneilta KuPSin kannattajilta takavarikoitiin ottelun avausjaksolla Ukrainan lippu.

– Venäjän hyökkäyksen jälkeen meillä on ollut sekä koti- että vierasotteluissa Ukrainan lippu solidaarisuudenosoituksena ukrainalaisille. Järjestyksenvalvojat olivat tänään Espoossa eri mieltä ja tulivat meille katsomon eteen ilmoittamaan, ettei lipun esille laittaminen ole sallittua, ottelussa paikan päällä ollut KuPSin SLO eli kannattajien yhteyshenkilö Nemo Nissinen kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

– Kaikkialla muualla Suomessa, missä olen ollut vieraspelissä, lippu on sallittu katsomoon. Tänään Espoossa oli ongelmia jostain syystä, enkä tiedä itse tarkalleen, minkä takia.

– Olin itse takavarikoinnin sattuessa sivummalla. Minulla ei ole faktaa asiasta, mutta toiset kannattajat kertoivat minulle, että lipun viemistä olisi perusteltu sillä, että se ”provosoisi tiettyä osaa yleisöstä”.

Ottelun järjestyksenvalvonta oli takavarikoinut lipun kannattajilta pelin avausjaksolla. Lippu kuitenkin tuotiin myöhemmin takaisin katsomoon ja se laitettiin uudelle paikalle katsomon aidalle. Nissinen viittaa myös Palloliiton katsomoissa esitettävien poliittisten ilmausten kieltoon, jota oli käytetty Ukrainan lipun viemisen perusteena.

Hongan manageri: ”Järjestyksenvalvonta teki tiettyjä varmistuksia”

-
KuPS juhlii voittomaalia kannattajien kanssa. Taustalla näkyy myös keskustelun kohteeksi noussut Ukrainan lippu. Kuva: All Over Press

Yle Urheilu haastatteli ottelun jälkeen myös Hongan general manager Hexi Artevaa. Arteva oli keskustellut asiasta myös ottelun aikana Twitterissä vastaamalla KuPS-kannattajien julkaisemiin twiitteihin.

KuPSin kannattajat ovat kertoneet sosiaalisessa mediassa, että heiltä oli takavarikoitu Honka-ottelussa Ukrainan lippu. Se oli heillä ensin ottelussa esillä ja se palautettiin heille tapahtuneen jälkeen. Pystytkö kertomaan, mitä tapahtui?

– Siinä on ihan Palloliiton sääntöjen mukaisesti käytetty tiettyä riskiarviota ja heidän kannattajiensa yhdyshenkilön kautta tehty ne. Lopputuloksena sitten tiettyjen selvityksien, ja motiivien selvityksien, jälkeen lippu on palautettu.

Palloliiton katsomosäännöissä on ”poliittisia kannanottoja” koskeva kielto. Ajateltiinko tässä aluksi siis, että lippu liittyisi siihen ja sen takia poistettu se, minkä jälkeen on tultu tulokseen, että kyseinen lippu on ookoo?

– Järjestyksenvalvonta on tehnyt tiettyjä, ihan prosessin mukaisia, varmistuksia ja konsultoinut asianosaisia tahoja sekä asiantuntijoita.

Paikalle oli saapunut tapauksen jälkeen myös poliisi. Liittyikö tämä tähän aiemmin mainittuun tapaukseen?

– Tietääkseni ei liittynyt.

Onko ottelussa tai tapahtuneessa jotain, mitä pitäisi Hongan puolelta selvittää tai mitä haluaisit kommentoida?

– Ymmärtääkseni asia on nyt loppuun käsitelty.

Kannattajat jäivät epätietoisiksi

SLO-henkilöt toimivat jalkapalloseuroissa kannattajaryhmien ja liigaseurojen yhdyshenkilöinä. Kannattajien yhdyshenkilönä toimivalle Nissiselle ei kuitenkaan ollut selvinnyt ottelussa, mikä lopullinen syy lipun viemiseen oli.

– En saanut siihen vastausta. On hyvä, että Hexi Arteva kommunikoi julkisesti, mitä taustalla oli, mutta itse en saanut tietoa, miksi lippu vietiin. Sain ainoastaan tiedon, että se poistetaan, mutta en syytä.

Kuopiolaiskannattajilla ja järjestyksenvalvojilla ei ollut tilanteessa Nissisen mukaan lainkaan sanaharkkaa. Sosiaalisessa mediassa ehdittiin myös puhumaan siitä, että tapauksen vuoksi Tapiolaan olisi kutsuttu poliisit, mutta tämä ei kummankaan tapauksen osapuolen mukaan pidä paikkaansa.

– En syytä järjestyksenvalvojia asiasta, he tekivät vain, mitä käskettiin. Itseäni harmittaa, että Palloliiton säännöstö aiheuttaa tällaista ristiriitaa, että muualla sallittu voi olla toisaalla kiellettyä. Tämä ei ole Espoon vika, vaan kyseessä on mielestäni Palloliiton sääntöjen aiheuttama ristiriita.

Honkavaaran menestysresepti

-
Jani Honkavaaralla on syytä hymyyn. Kuva: All Over Press

Kentällä kesken kauden valmentajaa vaihtanut kuopiolaisjoukkue onnistui jyräämään nyt viidenteen voittoon peräkkäin.

Alkukauden ongelmat tuntuvat olevan tiessään, sillä ensimmäiset kolme ottelua tuottivat kaksi tappiota ja yhden tasapelin. Juuri kotona Hongalle 0-1 hävityn ottelun jälkeen KuPS korvasi valmentaja Tuutin Honkavaaralla.

– Tämä ei ollut paras pelimme, haimme vain tulosta. Entiseen verrattuna olemme suoraviivaistaneet peliä, KuPSin Honkavaara taustoitti.

– Joka jätkä tietää, miten kunkin pitää auttaa puolustussuuntaan. Meitä vastaan ei ole vielä tehty yhtään pelitilannemaalia, Honkavaara jatkoi menestysreseptistä.

Sankariksi ottelussa nousi voittomaalin ampuneen Nissilän lisäksi KuPSin maalivahti Johannes Kreidl, joka liimasi pelissä Florian Krebsin ampuman Hongan rangaistuspotkun.

-
Näin Johannes Kreidl nappasi Florian Krebsin pilkun. Kuva: All Over Press

Honkavaaralla on mistä verrata nykyistä miehistöä aiempiin valmennettaviinsa.

– Tämä on työteliäs, iso joukkue ja Nissilä. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen, olemme tosi yhtenäisiä, Honkavaara kuvasi.

AC Oulun kotikirous päättyi, HJK esitti vauhdikkaan nousun

Lauantain ensimmäisessä ottelussa FC Lahti ja KTP pelasivat Lahdessa 0–0.

Tyytyväisempi maalittomaan pistejakoon sai kenties olla vierasjoukkue KTP. Ilveksestä kotkalaisnousijoiden rivistöön siirtynyt maalivahti Rasmus Leislahti, 22, torjui avausjaksolla isäntien Altin Zeqirin laukoman rangaistuspotkun.

AC Oulu on ihastuttanut raikkailla otteillaan miesten jalkapalloliigassa, mutta kotiyleisöään joukkue ei ollut hellinyt pitkään aikaan. Kun viime kausi lasketaan mukaan, Oulu pelasi kotinurmellaan peräti 531 maalitonta minuuttia ennen kuin lauantaina helähti.

Ashley Coffey iski AC Oulun 1–1-tasoituksen VPS-maaliin pelin 66. minuutilla. Maalin vaikutus kotijoukkueen pelaamiseen oli välitön. 13 minuuttia myöhemmin Luquinhas iski pelin loppuluvuiksi 2–1.

VPS ehti haaveilla jo toisesta perättäisestä voitosta ennen AC Oulun loppukiriä. Vasta 18-vuotias Roni Hudd iski vieraat johtoon avausjaksolla kauden toisella maalillaan.

Ashley Coffey.
Englantilaishyökkääjä Ashley Coffey on tehnyt AC Oululle neljä maalia. Useammin tämän kauden Veikkausliigassa, viidesti, on maalannut vain HJK:n Bojan Radulovic. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

HJK oli avausjakson jälkeen 0–1-tappiolla Interiä vastaan, kun Noah Nurmi maalasi jo 6. peliminuutilla. HJK:n Pyry Soiri loukkaantui ja joutui vaihtoon 27. minuutilla.

Toisella jaksolla HJK marssi 4–1-kotivoittoon. Maaleista vastasivat miehet, joita harvemmin maalisarakkeessa nähdään. Aleksi Paananen tasoitti 54. minuutilla, toppari Miro Tenho teki voittomaalin 63. minuutilla. Viimeisellä kympillä laitapakki Tuomas Ollila maalasi kahdesti.

Suursuosikki HJK:lle toisen jakson esitys oli varmasti valtavan merkityksellinen. Edellispeleissään KuPSille hävinnyt ja KTP:n kanssa tasuriin jäänyt HJK palasi sarjakärkeen pisteen erolla kuopiolaisiin.

HJK juhlii Miro Tenhon voittomaalia.
Miro Tenho (edessä) vastasi HJK:n voittomaalista. Kuva: Kimmo Penttinen / Lehtikuva

SJK jatkaa sarjan ainoan tappiottomana joukkueena. Sarjakolmonen voitti Jaime Morenon osumalla Seinäjoella Ilveksen. SJK on sarjassa kolmen pinnan päässä HJK:sta, mutta pelannut kaksi ottelua vähemmän.

Moreno oli jo talven peleissä kovassa liekissä, ja vire on jatkunut myös liiganurmilla. Nicaragualainen hyökkääjä on osunut kolmessa viime ottelussa ja takonut kauden kuudessa pelissä yhteensä neljä maalia.

IFK Mariehamn otti kauden avausvoittonsa, kun se kaatoi Hakan 2–1.

Sarjataulukon näet tästä linkistä.

Veikkausliiga lauantaina 13.5.:

AC Oulu–VPS 2–1 (0–1)
37. Roni Hudd 0–1
66. Ashley Coffey 1–1 79. Luquinhas

FC Lahti–KTP 0–0

SJK–Ilves 1–0 (1–0)
20. Jaime Moreno 1–0

Honka–KuPS 0–1 (0–0)
52. Urho Nissilä 0–1

IFK Mariehamn–Haka 2–1 (1–1)
25. Fallou Ndiaye 0–1
27. De 1–1
64. Timi Lahti 2–1

HJK–Inter 4–1 (0–1)
6. Noah Nurmi 0–1
54. Aleksi Paananen 1–1
63. Miro Tenho 2–1
83. Tuomas Ollila 3–1
90. Tuomas Ollila 4–1

Päivitetty kello 21.06. Lisätty kaikkien pelien tulokset.

Suosittelemme