Hyppää sisältöön

Venäjä on käännyttänyt viime päivinä kymmeniä suomalaisia itärajalta – yksi heistä on Mauno Pöllönen: “Tänään oli pikareissu”

Matkat ovat keskeytyneet tiettävästi siksi, etteivät matkan tarkoitus ja viisumityyppi ole täsmänneet.

Viisumiin on leimattu sen perumisesta kertova leima.
Viisumiin lyötiin mitätöinnistä kertova leima. Kuvasta on peitetty viisumin omistajan henkilötiedot. Kuva: Ville Toijonen / Yle
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Mauno Pöllönen palasi maanantaiaamuna Venäjän rajalta takaisin Suomeen.

– Tänään oli pikareissu, kun käännytettiin takaisin. Lähdin Nuijamaalta kuudelta ja kolme tuntia siinä meni, Pöllönen kertoo Nuijamaan rajanylityspaikalla Lappeenrannassa.

Pöllösen mukaan kuulustelussa Venäjän rajalla kysyttiin muun muassa, onko hänellä Venäjällä sukulaisia tai tuttavia ja mikä on hänen sotilasarvonsa.

Kuulustelun jälkeen Pöllösen viisumiin lyötiin mitätöinnistä kertova leima. Syyksi mitätöinnille kerrottiin hänen mukaansa se, että viisumityyppi oli väärä. Hän sai mukaansa myös maahantulokiellosta kertovan paperin.

Englanninkielinen ilmoituspaperi kertoo maahantulokiellosta Venäjälle.
Matkustaja sai mukaansa maahantulokiellosta kertovan englannin- ja venäjänkielisen paperin. Kiellolle ei ole merkitty päättymispäivää. Kuvasta on sumennettu henkilötietoja. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Pöllönen kertoo käyneensä Venäjällä viimeksi viikko sitten, eikä viisumin kanssa ollut silloin ongelmia. Nyt tapahtunut käännytys ei kuitenkaan tullut hänelle yllätyksenä, sillä Helsingin Sanomat uutisoi viisumien mitätöinnistä loppuviikosta.

– Varauduin jo lähtiessä, että voi tulla takaisin kuin bumerangi, Pöllönen toteaa.

Kymmeniä mitätöintejä

Matkatoimisto Eastarin tietoon on tullut useampi kymmenen tapausta, joissa matkailijan viisumi on mitätöity. Matkatoimiston mukaan heiltä ovat kysyneet neuvoja suurelta osin muut kuin heidän omat asiakkaansa.

Matkatoimiston tiedon mukaan mitätöinnit ovat alkaneet viime torstaina Vaalimaan rajanylityspaikalta ja laajentuneet ainakin Nuijamaalle. Kaakkoisrajan viestinnän mukaan käännytyksiä on kertynyt noin 25.

Mitätöintejä on tehty pääasiassa siksi, etteivät matkailijan matkasuunnitelmat ole täsmänneet viisumikutsun laatineeseen venäläisyritykseen.

Nuijamaan rajanylityspaikan puomilla on yksi henkilöauto. Kuvan etualalla raja-aseman päällikkö Antti Vihe katsoo aseman suuntaan.
Nuijamaan rajatarkastusaseman päällikkö Antti Vahella on tiedossa alle kymmenen tapausta, joissa matkustaja on joutunut palaamaan Nuijamaalle käännytyksen jälkeen. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Hyökkäyssodan alkamisen jälkeen Venäjä ei ole myöntänyt EU-kansalaisille juuri muita pitkiä monikertaviisumeja kuin liikematkaviisumeja.

Venäjän lakien mukaan tankkaamassa tai ostoksilla käyminen ei ole liikematka, mutta tähän asti matkoja on voinut tehdä liikematkaviisumilla.

Viisi käännytettiin sunnuntaina

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari kertoo, että itärajan ylitti eilen sunnuntaina yli tuhat suomalaista Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta.

Rajavartioston tiedon mukaan viisi heistä ei päässyt Venäjälle, joten käännytettyjä on prosentuaalisesti vähän. Lukkari kuitenkin toteaa, että ilmiö näyttäisi olevan olemassa.

Myös Lukkarin tietojen mukaan käännytyksissä on kyse siitä, sopivatko matkailijan viisumityyppi ja matkan tarkoitus yhteen.

– Olemme tässä kuitenkin suomalaisten matkailijoiden kertoman varassa.

Lisätty rajan viestinnän tieto 15.5. klo 13.15, korjattu Vahen sukunimi klo 14.22.

Suosittelemme sinulle