Hyppää sisältöön

Analyysi: Euroviisujen pitää uudistua tai yleisö pettyy

Yleisön suosikin huomiotta jättäminen ei ole tätä päivää, kirjoittaa Ylen euroviisutoimittaja Ville Vedenpää.

Käärijä saapuu lipun kanssa lavalle.
Käärijä sijoittui Euroviisuissa toiseksi kappaleella Cha cha cha. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Ville Vedenpää
Ville VedenpääEuroviisutoimittaja

Harmittaa. Suomen Käärijä sai Euroviisuissa eniten yleisöääniä kappaleella Cha cha cha, mutta voiton vei tuomariäänien turvin Ruotsin Loreen biisillä Tattoo.

Tämä ei ole hyvä asia Euroviisuille. Varsinkin kun finaalin pisteidenjaon aikana Liverpoolin areenan yleisö huusi Käärijän nimeä ja cha cha cha:ta, kun asiantuntijaraadeilta ei herunut tarpeeksi pisteitä Suomelle. Tällaista ei ole tapahtunut aiemmin.

Yleisö tuntee tulevansa petetyksi, kun äänestämisestä huolimatta oma suosikki ei voita. Lopullisesta voittajasta päättävät musiikkialan ammattilaiset, joita on vain kourallinen.

Someaikaan tottuneet ihmiset ovat tottuneet siihen, että oma ääni kuuluu. Euroviisujen olisi hyvä huomioida tämä.

Kuuntele tästä vielä, miten yleisö reagoi huutamalla Cha cha cha Ruotsin täysiin pisteisiin.

Kaikki kunnia Ruotsille, joka osaa tehtailla musiikkialan ammattilaisia kutkuttavaa menestysmusiikkia. Euroviisut on kuitenkin foorumi, jossa pitäisi tarjota jotain uutta ja jännittävää. Loreenin kappale oli kuitenkin hyvin geneeristä poppia – toisin kuin Käärijän monia eri genreja sekoittava biisi.

Jos joku haluaa laskelmoida viisumenestystä hyvin, jatkossa kappaleen voi tehdä vaikka tekoälyllä. Loreenin biisin kohdalla kaikki viisuvoittoon tarvittavat kohdat on jo ruksittu listasta.

Kansalliset tuomariraadit otettiin käyttöön Euroviisuissa vuonna 2009. Niiden oli tarkoitus muun muassa arvostella musiikin ja laulun laatua ja vähentää naapurimaiden suosimista.

Jälkimmäinen ei ole toiminut lainkaan, sillä yleinen vitsi on kuinka Kreikka ja Kypros antavat aina toisilleen 12 pistettä. Samalla tavalla Suomi ja muut Pohjoismaat suosivat naapureitaan.

Tänä vuonna tehtiin uudistus, kun tuomaristojen äänet jätettiin pois semifinaaleista.

Ruotsin Loreen esiintyy finaalissa.
Ruotsin Loreen voitti Liverpoolin Euroviisut kappaleella Tattoo. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Musiikin portinvartijoiden ääntä tarvitaan varmaan jatkossakin, mutta painotus voisi olla vähäisempi. Esimerkiksi Uuden Musiikin Kilpailussa tuomariäänien osuus on 25 prosenttia ja yleisön 75 prosenttia. Näin saataisiin enemmän yleisön mieltymystä suosiva tulos.

Suomalaiset nurisevat nyt epäsuotuisasta lopputuloksesta. Se kirvelee. Myös minua.

Käärijä ja Cha cha cha on nyt kuitenkin osa Euroviisujen historiaa. Se tullaan muistamaan näistä kisoista paremmin kuin Loreenin kappale.

Käärijä on kuin Helsingin Euroviisuissa vuonna 2007 toiseksi tullut Verka Serduchka. Hän on viisulegenda, joka nähdään joka vuosi hassuttelemassa viisuissa. Cha cha cha tulee raikumaan viisuissa jatkossakin.

Yleisön viisusuosikit tulevat elämään ikuisesti.

Mitä mieltä olet euroviisujen ammattilaisäänistä? Miten kisaa pitäisi uudistaa? Keskustele asiasta huomiseen 16.5. kello 23:een saakka.

Suosittelemme