Hyppää sisältöön

Mopomiiteissä on sattunut jo useita onnettomuuksia, vaikka kesä on vasta alussa

Viime lauantaina onnettomuuksia sattui Oulussa, Vantaalla ja Pirkkalassa järjestetyissä mopomiiteissä.

Poliisi irrottaa mopon rekisterikilpeä poliisiauton edessä.
Poliisin on haastavaa valvoa mopomiittejä, mutta rangaistuksitta ei pääse mopomiitissäkään törttöilystä. Arkistokuvassa poliisi irroittaa mopon rekisterikilpeä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Essi Markkula

Kesäviikonloppuisin nuoria kokoontuu ajelemaan mopoillaan ja hengailemaan ympäri Suomen. Mopomiiteillä ei yleensä ole virallista järjestäjää ja niiden turvallisuutta on vaikeaa valvoa. Usein tapahtumat sujuvat rauhallisesti, mutta myös ylilyöntejä ja onnettomuuksia sattuu.

Oulun Ruskossa 13. toukokuuta järjestetyssä mopomiitissä sattui onnettomuus, jossa kaksi mopoilijaa törmäsi rajusti. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt videoita onnettomuustilanteesta.

Poliisista vahvistetaan tapaus, mutta kuljettajien mahdollisia vammoja ei kommentoida. Sosiaalisen median kommenttien mukaan molemmat kuljettajat selvisivät kolarista hengissä, mutta vammat ovat vakavia.

Poliisi tiesi mopomiitistä etukäteen ja oli paikalla. Aiheesta uutisoi ensin Kaleva.

– Poliisi suhtautuu kriittisesti kokoontumisiin, joiden järjestämiseen ei ole haettu lupaa, eikä niillä ole virallista järjestäjää. Silloin tapahtuma ei ole kenenkään kontrollissa, eikä niissä ole järjestyksenvalvojia, kertoo ylikomisario Tommi Heikkilä Oulun poliisista.

Viime viikonloppuna onnettomuuksia sattui myös Pirkkalassa ja Vantaalla mopomiiteissä. Pirkkalan miitissä tapahtui mopoauton ja mopon välinen kolari, jossa yksi loukkaantui.

Tunnin sisällä tapahtui vielä toinen kolari, jossa osallisena oli kaksi kevytmoottoripyörillä ajanutta kuljettajaa. Toiselle tuli onnettomuudesta lieviä vammoja.

Vantaan Hakkilassa 14-vuotias ajo-oikeudeton nuori törmäsi toiseen mopoilijaan kovalla vauhdilla. Molemmat osapuolet loukkaantuivat ja heidät vietiin sairaalaan.

Poliisi voi sakottaa törttöilijöitä myös tapahtuman jälkeen

Tilastokeskuksen mukaan mopo-onnettomuuksissa kuolee Suomessa vuosittain kahdesta viiteen henkilöä ja loukkaantuu noin 300.

Viimeisimpien viiden vuoden aikana onnettomuuksista aiheutuneiden loukkaantumisten määrä on tilastojen mukaan laskussa. Kaikkia loukkaantumisia ei kuitenkaan raportoida.

Yhteyspäällikkö Elias Ruutti Liikenneturvasta kertoo, että vaikka mopomiiteissä tapahtuneista onnettomuuksista ei ole tilastoja, tiedetään onnettomuuksia tapahtuvan silti jonkin verran sekä kokoontumispaikoilla että letka-ajossa.

Miitit järjestetään usein yleisellä tiellä, jolloin onnettomuuksien riski kasvaa.

Ruutin mielestä mopomiittien turvallisuutta voi lisätä pienillä asioilla. On tärkeää, että tapahtumapaikka on mahdollisimman turvallinen, eivätkä mopoilijat aiheuta vaaraa muulle liikenteelle.

– Yleisön täytyy olla tarpeeksi kaukana ajoradasta ja tulee pitää huolta, ettei paikalla ole samanaikaisesti risteävää liikennettä, toteaa Ruutti.

Miittien valvomista pidetään tärkeänä, mutta se on haastavaa ja vie paljon resursseja, myöntää ylikomisario Heikkilä. Mopomiittejä järjestetään kesäisin lähes joka viikonloppu.

Poliisi valvoo kokoontumisissa kuljettajien ajokuntoa, ajo-oikeuden riittävyyttä sekä mopojen meluarvoja ja rakennemuutoksia eli niin sanottua virittämistä.

Poliisit saattavat myös kuvata miiteissä. Kuvaamisen ansiosta liikennettä vaarantavien kuljettajien tunnistaminen on helpompaa myös jälkikäteen, mikäli rikkomuksiin ei onnistuta puuttumaan tapahtumahetkellä.

Oulussa poliisilla on oma moporyhmä, joka keskittyy valvomaan nimenomaan miittien kaltaisia kokoontumisia. Heikkilä uskoo poliisin läsnäolon rauhoittavan miittien tunnelmaa.

Yleisimpiä seuraamuksia mopomiitissä törttöilevälle kuljettajalle ovat sakkorangaistukset, mutta tarpeen vaatiessa poliisi voi myös takavarikoida vaarallisen ajoneuvon.

Miten mopomiiteistä voisi tehdä turvallisempia? Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella keskiviikkoon 17. toukokuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme