Hyppää sisältöön

Upouusiin kahvilatiloihin ei ole löytynyt yrittäjää Vaasan Onkilahdessa – pahimmassa tapauksessa tänä kesänä ei puistossa myydä jäätelöä

Vaasan kaupunki sai yhden tarjouksen, jonka se joutui hylkäämään. Nyt monimutkaisesta hankintamenetelmästä on luovuttu. Toiminnasta kiinnostuneet kutsutaan neuvottelemaan ehdoista kaupungin kanssa.

Sebu Björklund

Vaasan kaupunki julkaisi helmikuussa tiedotteen, jossa ilmoitettiin kuinka Onkilahden kahvilayrittäjäksi voi hakea.

Maaliskuun aikana ei tullut kuin yksi tarjous kahvilatoiminnan pyörittämisestä, ja sekin jouduttiin hylkäämään, sillä tarjous ei täyttänyt tarjouspyynnössä esitettyjä soveltuvuusvaatimuksia.

Kaupungin kuntatekniikkaosaston viheraluehortonomi Leila Roininen harmittelee tilannetta. Hän epäilee, että tarjouksen jättäminen on koettu liian monimutkaiseksi.

onkilahden kioskin terassia
Tilat koostuvat myymälästä, kioskista sekä yleisö-wc:stä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

– Tarjouksen jättäminen Hilma-järjestelmän kautta ei ole kovin helppoa. Se voi olla pienille yrittäjille yksi kompastuskivi.

Koska kaupunkiympäristölautakunnalle ei tullut kuin yksi hakemus, ei myöskään vertailua voitu tehdä. Siksi edellisessä kokouksessa päätettiin siirtyä neuvottelumenettelyyn.

Roinisen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjä voi nyt suoraan neuvotella ehdoista kaupungin kanssa, ilman monimutkaisten lomakkeiden täyttämistä.

– Jos on kiinnostusta kahvilayrittäjäksi, niin sopimukset ovat neuvoteltavissa. Yrittäjällä on todella vapaat kädet neuvotella ehdoista kaupungin kanssa, Roininen toteaa.

vaasan viheralue vastaava Leila Roininen
Kaupungin kuntatekniikkaosaston viheraluehortonomi Leila Roininen myy tällä hetkellä eioota. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Kesän myyntikausi uhattuna

Onkilahden kahvilatilat valmistuivat viime syksynä.

Reilun sadan neliön kahvila sijaitsee suuren leikkipuiston ja syksyllä 2021 valmistuneen skeittipuiston välissä.

Alun perin kahvilan piti olla osa maamerkkiä, mutta kustannussyistä torniosuus jätettiin rakentamatta.

Kahvilan piti olla toiminnassa jo kesällä 2022, mutta aikataulu venyi, eikä kahvilayrittäjää haluttu syksyä vasten lähteä etsimään.

Nyt myös kesän 2023 myyntikausi on vaakalaudalla, ellei kahvilaan löydetä yrittäjää.

– Toivoisin kovasti, että yrittäjä löytyisi. Kyllä kaupunki tekee kaikkensa, ja tukee yrittäjää, joka siihen lähtee yrittämään. Lähialueella ei ole muuta vastaavaa myyntiä, mikä heikentäisi yrittäjän mahdollisuutta menestyä, Leila Roininen sanoo.

Roininen epäilee, että mahdollisia kahvilatoiminnastakiinnostuneita saattaa mietityttää talvikauden myynti. Hän kuitenkin toteaa, että alueelle on myös suunnitteilla valaistu luistelurata.

– Kyllä siinä varmasti olisi markkinarako, kunhan joku uskaltaisi lähteä kahvilaa pitämään.

Roinisen mukaan myös puiston kävijät ovat peräänkuuluttaneet palveluita alueelle.

– Paljon on kyselyitä tullut, eli tarvetta kahvilalle huoltotiloineen selkeästi olisi, Roininen toteaa.

sisäkuvaa onkilahden kioskista
Tilaa kahvilalle ja kioskille on yli 100m². Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Roininen maalailee visiota siitä, miten kahvilatilassa voisi pöytien lisäksi olla myyntiä.

Hiljaisempina aikoina kahvilan voi pitää kiinni, ja keskittyä kioskimyyntiin.

– Näkisin, että asiakastilassa voisi vuokrata skeittilautoja, skuutteja ja kypäriä. Luukusta voisi myydä erilaisia sämpylöitä, jäätelöä ja muuta. Talvella ulkona voi grillata makkaraa, ja myydä tästä kuumaa kaakaota. Tässä on paljon mahdollisuuksia, Roininen sanoo.

Suosittelemme