Hyppää sisältöön

Ilmavoimien Hawk-harjoituskone syöksyi maahan kesken taisteluharjoituksen, lentäjät pelastautuivat

Kone syöksyi maahan Keski-Suomessa Keuruun eteläpuolella. Molemmat koneessa olleet ohjaajat vietiin jatkotutkimuksiin.

Hawk-onnettomuudesta järjestettiin iltapäivällä tiedotustilaisuus Ilmasotakoululla Tikkakoskella.
Ada Lassuri,
STT,
Tuukka Tervonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskone joutui lento-onnettomuuteen maanantaina kello 14.18. Kone syöksyi maahan Keski-Suomessa Keuruun eteläpuolella.

Lentäjät pelastautuivat heittoistuimilla, kertoo Suvi Sunnarborg ilmavoimien viestinnästä.

Ilmavoimat piti asiasta tiedotustilaisuuden Ilmasotakoululta kello 17.30. Infon aloitti eversti Vesa Mäntylä, Ilmasotakoulun johtaja.

Mäntylän mukaan alueella oli käynnissä viiden koneen harjoitus, jonka aikana tehtiin kolme lentokierrosta. Onnettomuus tapahtui viimeisessä harjoituksessa, jossa onnettomuuskone harjoitteli ohjelman mukaisesti toisen koneen kanssa ilmataistelua kolmen muun koneen ollessa omilla harjoittelualueillaan.

Mäntylän mukaan radioliikenteestä voitiin päätellä, että maahan syöksynyt kone irtautui harjoitustaistelusta aivan loppupuolella. Koneessa olleet noin 25-vuotias lento-oppilas ja noin 30-vuotias lennonopettaja havaitsivat radion perusteella poikkeavaa tärinää ja antoivat hätäviestin. Kone oli tällöin 1,5–2 kilometrin korkeudessa.

Lento-oppilaalla oli takanaan 100 lentotuntia ja lennonopettajalla 700.

Lentäjät hyppäsivät Mäntylän mukaan noin 500 metrin korkeudessa. Mäntylän mukaan kyseessä oli turvallinen hyppykorkeus: koneessa olleilla heittoistuimilla voidaan hänen mukaansa hypätä vaikka maatasossa.

Toinen harjoituskone jäi seuraamaan tilannetta, ja sen lentäjät näkivät varjot maassa. Pelastuslaitos oli Mäntylän mukaan hyvin nopeasti paikalla.

Sijaintikartta, Keuruun lento-onnettomuus
Onnettomuuspaikka sijaitsee Keuruulla Keski-Suomessa. Kuva: Riikka Tähtinen / Yle

Molemmat koneessa olleet ohjaajat tavoitettiin, ja heidät toimitettiin jatkotutkimuksiin. Asiasta kertoi Ilmavoimat myös Twitterissä.

Kone putosi metsäiseen suomaastoon, ja lähimpään asutukseen on noin 500 metriä.

Maahan syöksynyt kone on eristetty, eivätkä sivulliset pääse sen luokse, kertoi Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Timo Herranen aikaisemmin tänään.

Hypänneiden heittoistuimet ja laskuvarjot sekä koneen runko on löytynyt. Koneessa ei ole varsinaista mustaa laatikkoa, mutta tehtävätallenne on jossain tuhoutuneen rungon seassa. Tehtävätallennetta ei ole vielä löytynyt.

Poliisi on eristänyt alueen.

Toimittaja Riikka Pennanen ja mediatoimittaja Niko Mannonen uutisoivat poliisin eristämän alueen reunalta.

Poliisin tiedotteessa kerrottiin tänään aiemmin, että tilannetta johtaa pelastustoimi ja poliisi ohjaa alueella tieliikennettä.

Keski-Suomen pelastuslaitos sai ilmoituksen ilmaliikenneonnettomuudesta Keuruun Heinäsentieltä kello 14:n jälkeen. Onnettomuus luokiteltiin keskisuureksi, ja paikalle hälytettiin yhdeksän pelastuslaitoksen yksikköä.

Punavalkoinen Suomen ilmavoimien tunnuksella varustettu Hawk suihkuhävittäjä rullaa lentokentällä.
Maahan syöksynyt kone on ilmavoimien Hawk-harjoituskone. Arkistokuva. Kuva: Risto Degerman / Yle

Ennen Keuruun onnettomuutta Ilmavoimien Hawk-koneille on tapahtunut 11 onnettomuutta.

Edellinen onnettomuus Hawkeilla Suomessa tapahtui marraskuussa 2013, kun kaksi Lentosotakoulun suihkuharjoituskonetta osui toisiinsa harjoituslennolla Salamajärven alueella Perhossa taisteluharjoituksen aikana. Toinen ohjaaja pelastui heittoistuimen avulla, mutta toisen koneen ohjaaja sai surmansa.

Suomi otti kaksipaikkaiset Hawkit käyttöön vuonna 1980. Vuodesta 2020 alkaen käytössä on ollut 32 konetta. Nykyisin käytössä olevilla modernisoiduilla Hawkeilla on tarkoitus lentää Mäntylän mukaan 2040-luvun loppupuolelle asti.

Onnettomuuden johdosta Hawk-lentokoneet on Ilmavoimien termein maadoitettu, eli niillä ei lennetä huomenna eikä Mäntylän mukaan todennäköisesti loppuviikollakaan tutkimusten ollessa kesken.

Katso alla olevalta videolta Ilmavoimien tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan:

Ilmavoimien tiedotustilaisuus Hawk-koneen putoamisesta.

Suosittelemme