Hyppää sisältöön

Pohjalaismaakunnissa otetaan enää vähän koronanarokotteita

Riskiryhmäläisille ja ikäihmisille suositellaan edelleen tehosterokotteita. Suuren yleisön rokotusinto hiipui jo kolmannen rokotteen aikana.

Hoitaja pitää lähikuvassa koronarokotetta ja neulaa.
Neljättä ja viidettä koronarokotetta suositellaan edelleen riskiryhmäläisille ja ikäihmisille. Sairastettu tauti antaa hybridisuojan muulle väestölle kolmen rokotteen jälkeen. Kuva: Petri Niemi / Yle
Antti Kettumäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjalaismaakunnissa otetan vain enää vähän rokotteita koronaa vastaan. Rokotteiden ottaminen on hiipunut entisestään THL:n suositusten muuttumisen jälkeen.

Kolmea ensimmäistä rokotetta suositeltiin kaikille. Neljättä ja viidettä ottavat enää riskiryhmiin kuuluvat sekä ikäihmiset.

– Rokotteita otetaan vähemmän kuin alkuvuodesta. Nyt otetaan vain harvakseltaan eli kolmannesta viidenteen rokotteeseen ja ne ovat pääosin varianttirokotuksia, kertoo Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen infektioylilääkäri Elina Kärnä.

Suosituimpia rokotteet olivat epidemian alkuvaiheessa. Jo kolmannen rokotteen kohdalla havaittiin laskua.

Pohjalaismaakunnista vähiten rokotteita on otettu Etelä-Pohjanmaalla, jossa valtakunnan keskitasosta jäätiin noin kaksi prosenttia.

Ikäihmiset ottivat rokotteita kiitettävästi, mutta nuorempien osalta määrät olivat vähäisemmät.

Pohjanmaalla eli rannikkoseudulla oli parempi kattavuus. Myös Keski-Pohjanmaalla koronarokotteita on otettu hyvin.

– Luvut näyttävät ihan kiitettävältä Pohjanmaan osalta. Kattavuus saatiin valtakunnan tasolle. Ollaan todella tyytyväisiä, sanoo Pohjanmaan hyvinvointialueen johtava ylilääkäri Peter Nieminen.

– Keski-Pohjanmaalla on päästy myös valtakunnan tasolle rokotuksissa. Tällä hetkellä annetaan vain yksittäisiä rokotteita, eikä joukkorokotuksia ole, toteaa Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen tartuntatautihoitaja Kirsi Korkeakangas.

Suositukset ovat muuttuneet

Rokotuksia annetaan enää riskiryhmään kuuluville ja iäkkäimmille ihmisille, mutta poikkeuksiakin vielä löytyy.

– Harvakseltaan tulee vieläkin perussarjan ottajia eli ensimmäisen ja toisen rokotteen ottajia. Yli 65-vuotiaille suositellaan edelleen perussarjaa ja tehostesarjaa, kertoo Elina Kärnä.

Perusterveille kolme rokotetta riittää eikä tehosteita tarvita. Viimeinen laajamittainen varianttirokotus on ollut syystalven aikana.

– Sairastettu tauti antaa hybridisuojan vakavaa tautimuotoa vastaan kolmen rokotteen jälkeen, mutta edelleen on olemassa suosituksia, Kärnä huomauttaa.

Rokotteita vanhenee jonkin verran, koska aikoinaan niitä tilattiin paljon. Tarkkoja määriä vanhentuneista rokotteista ei ole tiedossa.

Suosittelemme