Hyppää sisältöön

Lapuan kaupunki häätää vaunuilijat Hirvijärveltä – monen tärkeä kesänviettopaikka jää nyt tyhjilleen

Lapuan kaupungin ratkaisu kummastuttaa Hirvijärvellä vuosikymmeniä vaunuilleita. Neljä vuotta kestänyt vääntö päättyy nyt, kun mökki- ja asuntovaunut pitää poistaa alueelta juhannukseen mennessä.

Lapuan/Nurmon Hirvijärven rannassa vene.
Hirvijärvi keväällä. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Elina Niemistö

Lapuan Hirvijärven leirintäalueen pitkäaikaisilla vaunupaikoilla olevat häädetään. Viimeisetkin vaunut pitää olla pois juhannukseen mennessä. Lapuan kaupunki on yrittänyt etsiä leirintäalueelle yrittäjää tai vetäjää, mutta sellaista ei ole löytynyt.

Ylen tietojen mukaan tällä hetkellä paikalla on vielä 3 mökkivaunua ja 2 asuntovaunua.

Kaupungin mukaan Hirvijärvellä ei ole enää leirintäaluetta, joten siellä ei voi pitää vaunuja.

– Kaupungille tuli siitä kustannuksia, ja lisäksi olisi pitänyt tehdä ylläpitotöitä ja investointeja. Toinen merkittävä syy on se, että haluttiin, että Hirvijärvi on yleinen virkistysalue, jossa kaikki voivat käydä, perustelee kaupunginjohtaja Satu Kankare.

– Leirintäaluen pito ei ole kaupungin lakisääteinen tehtävä.

Kaupunki on suunnitellut alueen kehittämistä jo pitkään ja päättänyt, että alue muutetaan yleiseksi kaupunkilaisten virkistysalueeksi. Alueelle tehtiin uutta asemakaavaa, mutta lopulta maaliskuussa kaupunginhallitus totesi suunnitelman toteutuskelvottomaksi ja päätti lopettaa valmistelun.

Kaupunki halusi tyhjätä alueen

Kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan sopuisasti. Osa häädöistä on ollut oikeudessa riitautettuina. Asioista sovittiin lopulta käräjäoikeuden valmisteluistunnossa tänä keväänä.

Alun perin vuokrasopimukset päättyivät jo vuoden 2021 lopussa.

– Sinä vuonna kaupunginhallitus päätti, ettei uusia vuokrasopimuksia enää tehdä. Kaupunki kehotti poistamaan kaupungin omistamalla alueella sijaitsevat vaunut, mutta näin ei käynyt. Kun paikka ei ollut toukokuuhun 2022 loppuun mennessä tyhjä, kaupunki lähti hakemaan häätöä, kertoo Kankare.

Alueen pitkäaikaiset mökki- ja asuntovaunuilijat kokevat asian toisin.

Häädettävät tuntevat kokeneensa vääryyttä

Mökki- ja asuntovaunuilijat itse kokevat, että heidät savustettiin alueelta pois ilman hyvää syytä. Heille myös luvattiin, että vaunut voivat olla alueella ”siirtymäajan”.

Erikoiseksi asian tekee se, että he olisivat itse perustaneet yhdistyksen ja ryhtyneet vetämään toimintaa Hirvijärven leirintäalueella, mutta kaupunki ei ottanut asiaa huomioon. Vakiovaunuilijoissa on pariskuntia ja lapsiperheitäkin.

Asiasta kertoo Ylen tavoittama lapualainen, joka ei halua esiintyä nimellään. Hän on viettänyt Hirvijärvellä jo 45 kesää. Nyt olo on haikea, kun tärkeä kesänviettopaikka otetaan pois.

Hän pohtii muun muassa sitä, että kun vakioasukkaat poistuvat, alueella ei ole ”peräänkatsojia”, joten ilkivalta lisääntyy varmasti.

– Viime kesänä tuli joku, joka yritti tehdä nuotiota, kun oli voimassa ruohikkopalovaroitus. Mentiin sanomaan, että ette voi tehdä tulta, kertoo lapualainen.

Suosittelemme sinulle