Hyppää sisältöön

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen karsintasuunnitelmat nostavat vastustusta maakunnassa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen suunnitelmat sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä aiheuttavat vastustusta eri puolilla maakuntaa.

Grafiikka Akuuttihoitopaikoista häviää noin kolmannes
Hyvinvointialueen järjestämissuunnitelmassa on kaavailtu supistuksia ja lakkauttamisia eri puolille maakuntaa. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Risto Degerman

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen suunnitelmat sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä ovat johtaneet monien pienimpien sosiaali- ja terveysasemien joutumiseen erityistarkasteluun. Samalla niiden tulevaisuus on joutunut vaakalaudalle, kun palveluja halutaan siirtää yhä enemmän digitaalisiksi tai suurempiin yksiköihin.

Esimerkiksi Siikajoella kunta on huolissaan Siikajoenkylän sote-palveluiden tulevaisuudesta. Siikajoenkylällä on nykyisin tarjolla hoitajan vastaanotto kerran viikossa ja hammaslääkäri kerran tai pari viikossa sekä neuvolatoimintaa.

Pohteen mukaan palveluja Siikajoenkylän sote-keskuksen tulevaisuutta pitää tarkastella siltä pohjalta, että palveluja tarjottaisiin jatkossa tehokkaammin Raahessa ja Ruukissa. Siikajoen kunnan mielestä palvelujen lakkauttaminen Siikajoen kylällä ei ole perusteltua muun muassa kouluterveydenhuollon turvaamisen ja huonojen joukkoliikenneyhteyksien takia.

Kalajoella puolestaan himankalaiset ovat toimittaneet Pohteen päättäjille 1 122 allekirjoittajan adressin, jossa vaaditaan Himangan terveysaseman säilyttämistä. Kirjelmässä vedotaan muun muassa siihen, että terveysasema on rakennettu vastikään. Nykyisin Kalajokeen kuuluvalla Himangalla asuu noin 3 000 asukasta ja matkaa Kalajoen keskustaan on noin 30 kilometriä.

Aiemmin hyvinvointialueen muutossuunnitelmat ovat nostattaneet kiistaa myös Vaalassa. Siellä vuodeosaston lakkauttamiseen päädyttiin aiottua nopeammin muun muassa työntekijäpulan takia.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme