Hyppää sisältöön
3D-renderöity kuva sillan rakenteista.

Heikoin lenkki petti

Suurin syy Espoon Tapiolan sillan romahtamiseen oli sillan poikkitukien kiinnikkeiden pettäminen. Sillan suunnittelussa ja kantavuudessa oli myös muita puutteita. Lopullinen onnettomuustutkintaraportti valmistuu loppuvuodesta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Onnettomuustutkintakeskus on havainnut runsaasti puutteita Espoon Tapiolassa romahtaneen väliaikaisen kävelysillan suunnittelussa ja toteutuksessa.

Monet sillan osat olivat käyttötarkoitukseen nähden liian heikkoja, Onnettomuustutkintakeskus toteaa 6.6.2023 julkaisemassaan väliraportissa.

Espoo / Esbo, Itätuulenkuja, räjähdys / sortuma, suuri, 11.5.2023 klo 9:23

Hätäkeskus välitti pelastustoimelle tällaisen hälytystehtävän, kun Espoon Tapiolassa käytössä ollut väliaikainen kävelysilta romahti.

Siltaa ylittäneet Helsingin Kalasataman koulun 23 oppilasta ja yksi opettaja saivat sairaalahoitoa vaatineita vammoja.

Seuraava 3D-animaatio näyttää, miten onnettomuus tämänhetkisen arvion mukaan tapahtui. Animaatiota varten on haastateltu asiantuntijoita ja viranomaisia sekä tutkittu kuva-aineistoa tapahtumapaikalta.

Onnettomuussillassa ei ollut käytetty minkään telinevalmistajan tyyppiratkaisua, joka olisi ollut valmiiksi suunniteltu ja lujuuslaskettu. Sillassa oli lisäksi käytetty eri valmistajien osia.

Kummankaan Suomen suurimman rakennustelinetoimittajan, Alfixin tai Layherin edustaja ei tunnista esimerkiksi poikittaistukien päissä käytettyjä holkkeja yhtiönsä tuotteeksi.

Sillalle olisi myös pitänyt tehdä rakennelaskelmat, mutta sellaisia ei tehty. Lisäksi Onnettomuustutkinta toteaa puutteita sekä väliaikaisien että pysyvien siltojen viranomaisvalvonnassa. Esimerkiksi Espoon tapauksessa sillan rakenteellinen tarkastelu jäi täysin tilaajan ja telinetoimittajan varaan.

Siltaan kiinnitetyn kyltin mukaan rakennelman kantokyvyn piti olla 250 kiloa neliötä kohden, mutta silta sortui tästä murto-osaan jäävän kuorman alla.

Taipunut metalliosa.
Poikittaispalkin päässä ollut auki taipunut kiinnitysosa. Kuva: OTKES

Onnettomuustutkintakeskus kehottaakin kuntia tarkastamaan alueillaan käytössä olevat väliaikaiset sillat.

– Hyvä periaate on, että tilapäisen sillan käytön tulisi olla yhtä turvallista kuin pysyvän sillan, johtava tutkija Kai Valonen toteaa Onnettomuustutkintakeskuksen tiedotteessa.

Lopullinen onnettomuustutkintaraportti valmistuu loppuvuodesta.

Romahtanut silta purettiin pois pian onnettomuuden jälkeen. Lisäksi kaikki vastaavat rakennelmat tarkastettiin sekä Espoossa että Helsingissä.

Espoon Tapiolan muissa silloissa havaittiin runsaasti puutteita ja ne ovat edelleen käyttökiellossa.

Poliisin tällä hetkellä epäilemät rikosnimikkeet ovat vaaran aiheuttaminen ja vamman tuottamus.

Espoon Tapiolassa on runsaasti väliaikaisia kulkureittejä. Tämän sillan rakenteissa on tuplavarmistus.
Espoon Tapiolassa edelleen pystyssä oleva rakennustelineistä tehty silta, jossa on tuplavarmistus, eli sekä pultit että vaakapalkin suuntaiset telineputket. Nämä puuttuivat onnettomuussillasta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ainakin yhdessä vastaavanlaisessa, Tapiolassa edelleen pystyssä olevassa väliaikaisessa sillassa on poikkituissa tuplavarmistus: sekä pultit että poikkituen molemmin puolin ja samansuuntaisesti kiinnitetyt telineputket. Myös nämä puuttuivat onnettomuussillasta.

Rakennustelineiden käyttöikä on kymmeniä vuosia, ja niiden kuntoa arvioidaan lähinnä silmämääräisesti.

Telineitä käytetään työmaiden lisäksi yleisesti muun muassa festivaalien lavarakenteina ja katsomoina.

– Tästä onnettomuudesta on otettava kansallisesti opiksi, Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen tiivisti heti onnettomuuden jälkeen.

Tätä juttua varten haastateltujen ihmisten puheissa toistuu sama viesti: onnettomuus oli erittäin vakava, onneksi kukaan ei kuollut.

Ainakin osa lapsista sai kuitenkin hyvin vakavia ja hitaasti paranevia vammoja. Vajaa kolme viikkoa sitten osa lapsista oli jo palannut kouluun, mutta kriisiapu ei ollut vielä tavoittanut kaikkia osallisia.

Tätä juttua varten on haastateltu Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen ja viestintäpäällikkö Tiina Bieber, Alfixia maahantuovan Suomi Telineen toimitusjohtaja Peter Korhonen, Layher Suomen toimitusjohtaja Marko Mölsä, AFRYn Suomen Kiinteistöt ja rakentaminen -yksikön johtaja Ahti Rantonen, Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Eerik Tarnaala ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Matti Högman.

Juttua täsmennetty 6.6. kello 17.30: Täsmennetty grafiikan teksteihin, että 24 henkilöä olivat onnettomuushetkellä sillan sortumakohdassa.